«Маршрути успіхів»: Міський голова Рожища переймав досвід у колег із Івано-Франківщини

28 Березня 2018, 17:30
5674

Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук разом із самоврядцями з міст Луцького, Ратнівського, Ковельського та Іваничівського районів переймали досвід у колег із Івано-Франківщини.

Під час навчального візиту на тему: «Досвід співпраці влади, громади та бізнесу у міській громаді та селищній об’єднаній територіальній громаді» в межах програми «Маршрути успіхів», вони могли оцінити напрацювання Бурштинської міської ради та Більшівцівської селищної ОТГ. Такі поїздки Волинське регіональне відділення Асоціації міст України щомісяця організовує в рамках проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.


«Бурштин обрали не випадково, адже ця громада активно розвивається у партнерстві із великим бізнесом, а саме з стратегічним об’єктом – ДТЕК Бурштинська ТЕС, яка впроваджує тут програму соціального партнерства. Окрім того в місті діє Агенція місцевого економічного розвитку, якій вдалося залучити потужного інвестора, – розповів Богдан Самойленко, виконавчий директор Волинського РВ АМУ. – Нині в громадах часто задаються питанням, а як далі розвиватися і де взяти гроші. Тож вирішили показати самоврядцям досвід інших громад, адже маємо на меті зробити 2018 рік для місцевого самоврядування Волині – роком інвестиційної привабливості».

У Бурштині гостей вітала міська голова Роксолана Джура зі своєю командою та директором Агенції місцевого економічного розвитку міста Олександром Бабієм.


Мер розповіла про досягнення Бурштина, напрацювання міськради щодо плану та стратегії розвитку громади, соціальне партнерство, здобутки у співпраці з бізнес-структурами. Вона наголосила, що важливі для розвитку – неприналежність мера до жодної політсили, врахування помилок попередників, стабільність та одностайність у депутатському корпусі щодо ухвалення важливих для громади рішень.

Після офіційної частини волинська делегація з екскурсією побувала на ДТЕК Бурштинська ТЕС, де оцінили умови роботи, позитивні зміни після модернізації деяких блоків та турбін, заміни обладнання на сучасні комп’ютеризовані системи. Також вони ознайомитися із роботою філії Академії ДТЕК, де навчання в умовах реального часу, проходить не лише персонал Бурштинської ТЕС, але й інших українських теплоелектростанції.

Перший день «Маршруту успіху» завершився зустріччю в Агенції місцевого економічного розвитку ДТЕК, де волиняни ознайомились із напрямками роботи Агенції, реалізованими проектами, а також зустрілись з експертами, які надали вичерпні відповіді на питання щодо місцевого економічного розвитку і залучення інвестицій.

Ця структура в Бурштині діє з 2014-го і перше, що спільно зроблено з міськрадою – концепція індустріального парку затверджена того самого року в жовтні. Індустріальний парк планували на площі 37 га, втім, вирішили «відщипнути» 12 га під будівництво заводу німецької компанією «Leonі AG». З представниками «Leoni» міська влада Бурштина вперше провела перемовини у серпні 2017-го. Завод планують побудувати до кінця літа 2019-го та взяти на роботу 3,5 тисячі працівників.

1



Наступного дня волиняни відвідали Більшівцівську селищну ОТГ, де їх зустрічали заступник селищного голови Марія Щепанська, старости сіл та апарат ради.

Пані Щепанська розповіла про напрацювання ОТГ щодо плану розвитку громади, співпраці з бізнес-середовищем, розвитку туристичної складової громади, як одного з компонентів туристичної та інвестиційної привабливості.

Довкола Більшівців, які колись були райцентром, об’єдналися десять населених пунктів, де живе майже 6 тисяч 400 осіб, із яких лише дві тисячі містяни. Загальний бюджету ОТГ 43 мільйони гривень із яких власних надходжень 7,5 мільйонів, тож громада дотаційна.

Втім, навіть попри дотаційність ОТГ, гості з Волині оцінили як багато зробили і роблять у Більшівцях. Зокрема, власним коштом реконструюють Вічевий майдан перед ратушею та саму адмінбудівлю селищної ради – ратушу зведену ще в ХІХ столітті, де згодом буде і ЦНАП. Також приємно вразив опорний освітній заклад із чудовим спортзалом та дитсадок.

Не менш цікаві й туристичні об’єкти. Монастир і костел кармелітів Благовіщення – одна з найгарніших пам’яток сакрального мистецтва Галичини XVIII століття. Він славився чудодійним образом Більшівської Божої Матері, який після Другої світової війни вивезли до польського Гданська, а в Більшівцях є лише копія.

1

1

Станом на березень 2010-го костел реставрують коштом програм Міністерства культури та мистецтв Польщі, роботи ще тривають. На території монастиря за гроші польського Сейму також планують спорудити Молодіжний центр миру та єднання та вже три роки поспіль тут проводять Форуми молодих поляків, Пленери художників, святе місце відвідують туристи.

До речі, костел і монастир розташовані неподалік ратуші та садиби Кжечуновича (нині Будинок для літніх людей). Збереглися в Більшівцях залишки австрійської забудови, єврейська синагога, яку використовують як Народний дім, а за кількасот метрів височіє греко-католицький храм Різдва Христового зведена 1905 року.

Волинських самоврядців неабияк зацікавив досвід Більшівців у залучення грошей із-за кордону на відновлення пам’яток архітектури, якими Волинь теж багата, бо це чудове підґрунтя для розвитку туризму. З цікавістю сприйняли вони перспективу підписання згодом із Більшівцівською ОТГ меморандумів про співпрацю та партнерство і висловили вдячність Волинському РВ АМУ за організований навчальний візит.

«Такі «Маршрути успіху» необхідні, щоб налагоджувати зв’язки між громадами, вивчати практичний досвід. Маємо об’єднуватися для відродження України, бо вже час братися до роботи, – переконаний В’ячеслав Поліщук, голова міста Рожище. – Чим більше будемо їздити, переймати досвід, тим більше буде спроможних і заможних громад».



1

1

1

1

1

1


Волинське регіональне відділення Асоціації міст України

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024