Кадрова політика: Чи залишаться у кріслах голів РДА «перевірені люди» Володимира Гунчика

28 Березня 2018, 16:10
4254

Новий очільник Волинської ОДА Олександр Савченко отримав достатньо проблемний спадок від свого попередника Володимира Гунчика.

Після «оперативки» від такого опального і водночас рішучого керівника чекають не менш рішучих кроків і вчинків. Одним з головних питань на сьогодні для Олександра Савченка буде кадрова політика, а саме об'єктивна оцінка роботи нинішніх голів райдержадміністрацій і можливі зміни для посилення президентської вертикалі, - пише інтернет-видання Під прицілом.

Ні для кого не секрет, що Володимир Гунчик свого часу призначив на керівні посади в районах своїх «перевірених людей» ще з радянського минулого, товаришів та партійних функціонерів. Ця тактика в цілому виправдана, адже губернатор у районах хоче мати однодумців, на яких можна покластись у реалізації своїх ідей.

Проте на Волині склалась критична ситуація: голови РДА займались корупцією, дозволяли собі повне свавілля, їздили в стані алкогольного сп"яніння за кермом, запроваджували цензуру у місцевих ЗМІ, закривали очі на розкрадання бурштинових земель...

Наразі Любомльська, Горохівська та Любешівська райдержадміністрації взагалі не мають очільників і Олександру Савченку доведеться найближчий час присвятити співбесідам претендентам на голів у перелічені райони.

Нагадаємо, що колишній радник і друг Микола Пархомук змушений був попрощатись з кріслом голови Любомльської РДА через те, що ще у березні 2017 року був затриманий під час отримання хабара у розмірі 2 тисячі доларів США за виділення 16-ти гектарів землі в оренду терміном на 10 років.

На хабарі «погоріла» і очільниця Горохівської РДА Любов Матвєєва, голова районної ради Тарас Щерблюк і керівник місцевого держгеокадастру Сергій Рубаха. А керівник Любешівщини Олег Кух віддав перевагу роботі головою ОТГ над депутатством.

Величезні питання викликає діяльність скандального очільника Маневиччини Андрія Линдюка, який цілком абстрагувався від махінацій з бурштиновими землями у районі і дозволив шахраям цинічно обдурити державу та людей. У результаті багаті цінними надрами землі за безцінь дістались незрозуміло кому. Громада області не отримає ні копійки за видобутий на Маневиччині спритниками бурштин. Окрім того, Андрій Линдюк «зірвав» забезпечення дітей-чорнобильців харчуванням у школах.

Депутат облради від БПП і голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук, який є свояком Володимира Гунчика, теж встиг "запалити свою зірку". У 2017 році він фактично запровадив цензуру у районних ЗМІ. Непрофесійно підходив керівник району і до вирішення проблем фінансуванням бюджетників, які ризикували залишитись без зарплат перед новорічними і різдвяними святами. До того ж Валерій Дунайчук два роки навмисно гальмує реформу децентралізації уряду, адже не хоче ні за яку ціну втрачати з Віктором Сусом владу і ділитись нею з ОТГ.

Зі знаком мінус відзначились й інші голови РДА на Волині. Ще один радник і друг Володимира Гунчика, очільник Ратнівського району Андрій Харлампович попався на кермуванні напідпитку. За словами місцевих жителів таке трапляється постійно, просто правоохоронні органи вперто закривали на це очі.

Депутата облради і очільника Ковельщини Віктора Козака неодноразово звинувачували у нехтуванні інтересами ковельчан у ситуації із ветсанзаводом, нечесних виграшах тендерів на ремонт доріг місцевого значення його фірмоюі потуранні підкупу виборців, які влаштовувала команда олігарха Степана Івахіва. Та депутатський мандат може допомогти йому і Валерію Дунайчуку, скоріше за все, втриматися на своїх посадах.

Чимало нарікань у жителів району виклакає і діяльність голови Рожищенської райдержадміністрації Інни Гайворонської, яку критикують за закриття шкіл у районі, жахливий стан доріг, нечесних бізнесменів, які орендують землі і не сплачують податки, за «санта-барбари» із призначенням начальника райвідділу культури, внаслідок чого і лихоманило освітню галузь в районі. Крім того, через бажання посадовців обласного УКБ і керівництва району «заробити» у 2017 році у місті Рожище так і не з'явився обіцяний владою стадіон зі штучним покриттям. Хто й навіщо вставив цьому проекту «палки в колеса» питання й досі відкрите.

Голова Шацької РДА Василь Голядинець запам'ятався тим, що напередодні святкування ювілею району прогуляв свій робочий день і завітав до Луцька, де в затишному закладі розпивав міцні напої з помічником олігарха Степана Івахіва Денисом П'ятигорцем.

Не пасе задніх і очільник Луцької РДА Ігор Ярмольський, який був фігурантом кримінального провадження, а згодом його допитали у суді у розслідування щодо екс-касирки Маяківської сільської ради Луцького району Оксани Шумерук, яку підозрюють у розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Екс-касирку підозрюють в розтраті майна через ситуацію, до якої причетний тодішній голова сільради Ярмольський. Зі слів голови Княгининівської ОТГ Олени Твердохліб, свого часу Ігор Ярмольський організував схему з видачі землі селянам, яка передбачала внесення на рахунок сільради грошових коштів.

20 березня нардеп Ігор Гузь звернув увагу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана  на проблему голів РДА на Волині, закликавши провести ретельну їх перевірку.

«Я маю багато запитань до Савченка, але в контексті звільнення пана Гунчика, який був злом для Волині, це – правильне рішення. Він гальмував реформи, інвестиційні процеси, не зміг за більше, ніж 3 роки, налагодити діалог з народними депутатами та органами місцевого самоврядування. Вимагаю від керівника уряду Володимира Гройсмана призначити перевірку голів райдержадміністрацій у Волинській області. Там ситуація також критична, тому що Гунчик сформував таке собі «корупційне гніздо», – сказав Гузь.

У Волинській області практично половина голів РДА були фігурантами гучних скандалів і лише згадка їх імені викликає бурю невдоволення у місцевих мешканців. Голові Волинської ОДА Олександру Савченку доведеться серйозно зайнятись перевіркою роботи чинних очільників адміністрацій та підбором нових голів РДА. Якщо він має намір рішуче діяти у інтересах громади і налагодити владну вертикаль – то одне з перших його завдань буде позбутися давно дискредитованих керівників у районах із команди попередника та не дати деяким згаданим чиновникам продовжувати відсиджуватись у кабінетах.

Віталій Іщук

Коментарі
28 Березня 2018, 21:59
як мінімум недовіра
29 Березня 2018, 01:45
по спортивному майданчику треба запросити телебачення
29 Березня 2018, 01:53
Від перестановки голів результат не зміниться! Та й рожищенські активісти загонять будь-якого голову, хто не з ними---значить против них!
29 Березня 2018, 12:02
Сьогодні на 11 сесія райради. <br/>І там якраз буде слухатися питання про Звіт голови РДА.<br/>До цього на постійних комісіях дуже активно обговорювали дане питання, особливо в частині реконструкції стадіону. <br/>Голова РДА всі недопрацювання списує на підрядника, якого тупо киданули з проплатами, бо оказується ж НЕ ВІН мав вигравати цей тендер!<br/>Як дістали ці всі откати! Шкільний пішов, бо не змогли поділити ласих шматків з підрядників, хоча він пів-року назад ой як розпинався на всіх нарадах і зустрічах, як вони багато зробили для молоді району на стадіоні! А тут ПУК і в кущі!<br/><br/>Нехай би Олександр Савченко окремо розглянув результати сьогоднішнього голосування по звіту голови РДА, бо того року депутатський корпус роботу оцінив НЕЗАДОВІЛЬНО, але Гунчик ніяких кадрових рішень (навіть дисциплінарних) не прийняв. <br/>А це, дорогенькі мої, не якісь там хухри-мухри.. це голова виконавчої гілки влади.. це і наші з вами дороги, і фінансування бюджетників, і медицина, і освіта з культурою.. ну і накінець - конструктивна та плідна співпраця з органами місцевого самоврядування, а не тільки кава на 2 поверсі з дєвками.. та головне - віддана та плідна робота на благо нашого району та всієї неньки України! <br/>Слава Україні!
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром