Як у Рожищі День лялькаря святкували

23 Березня 2018, 16:10
4949

У РД «Просвіта відбулося відкрите засідання любительського об'єднання «Ренесанс» «Доторкнутися до дива», приурочене міжнародному Дню лялькаря.

Давно відома істина, що нація тримається на прадідівських традиціях, звичаях, символах, віруваннях, а вивчаючи і примножуючи їх, ми зможемо передавати культурну спадщину свого народу майбутнім поколінням. Тож всі хто відвідав захід мали можливість, без перебільшення доторкнутися до витоків, доторкнутися до дива.

Увазі гостей було представлено кілька виставок, які доповнювали одна одну і творили єдиний ансамбль: фото-виставка «Діти - наші сонечка», виставка ляльок-мотанок любительського об’єднання «Ренесанс», де експонувалися не лише традиційного розміру лялечки, а й такі, що сягали висотою в ріст людини.

Власні ляльки-мотанки представили майстрині, які досконало володіють цим ремеслом: Оксана Мельник, Тетяна Косюр, Ірина Сидорук. Неабиякий інтерес гостей викликала колекція іграшок Тетяни Ван-Вейк - мами учасників любительського об'єднання Кристала, Матіоса та Маргарити.

Для малих «ренесанівців» – це було не звичайне заняття, адже цього дня вони проявили себе в нових якостях, дівчатка закликали весну, співали та водили «Подоляночку», а хлопчаки підігравали їм на свищику, бубенцях та сопілочці.

Родзинкою свята стала лялькова вистава за мотивом української народної казки «Ріпка». Щирими оплесками глядачі підтримували маленьких артистів і це не даремно, адже з повною віддачею відіграли доручені їм ролі Єва Саприкіна (киця), Єву, Іра Котельчук (бабуся), Захар Вовчук (дідусь), Софія Богачова (внучка), Катерина Романюк (собачка) та Назар Поліщук (мишка).

В.о. директора РД «Просвіта» Лідія Романюк подякувала діткам, батькам та керівнику за гарні результати праці та змістовний захід та продемонструвала маленьким глядачам та учасникам, як швидко зробити з хустини мишку-мотанку, яка вміє зіскакувати з рук, коли її гладять. «Жива» іграшка викликала шквал емоцій, адже кожен хотів погладити непосидючу сіроманку.

Під час майстер-класу, всі охочі мали змогу виготовити собі на згадку ляльку-мотанку з фетру.

Захід підготувала та провела методист по народній творчості, керівник любительського об'єднання «Ренесанс» Марія Поліщук, на завершення вона подякувала діткам, які взяли участь в заході: Христині Грицюк, Стасу Заріцкому, Владиславу Грицюку, Лєрі Буднік, Світлані Майструк, Катерині Ліснічук, Анастасії Середі, Анастасії Козачук, Валерії Андрусишин, Каріні Сівєровій, Богдані Цегловській, Ані Приходько.


1


1

3

2


1

2

1

1

1

1









1

1

1


1

1

1

1

2


1

1


1







 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024