Туберкульоз на Волині: найбільше хворіють у Рожищенському районі

22 Березня 2018, 18:30
3635

На Волині від туберкульозу помирає понад 100 хворих. По показниках захворюваності активним туберкульозом легень, Волинська область перебуває на 12 місці в Україні.

Позитивна тенденція до зниження захворюваності відмічена в більшості районів Волині, - повідомляє Волинський лабораторний центр МОЗ. 

В той же час, перевищення показників туберкульозу спостерігається у Рожищенському (50,8 на 100 тисяч), Іваничівському (49,8), Шацькому (41,1) районах та у Луцьку (40,1).

Протягом 2017 року відмічено зниження показника захворюваності на туберкульоз органів дихання серед дітей до 17 років (5,0 проти 7,5 на 100 тисяч дитячого населення).

Перевищення захворюваності реєструється у Іваничівському, Ківерцівському, Ковельському, Любомльському, Рожищенському і Турійському районах, де показники значно перевищують середньообласні.

У зоні ризику перебуває кожен з нас, не залежно від соціального стану, умов проживання, роботи тощо. Адже ризик «підхопити» туберкульозну паличку є всюди: у громадському транспорті, на вулиці, відвідуючи театр, ринок чи кафе.

Щоб не захворіти на туберкульоз, епідеміологи лабораторного центру рекомендують: повноцінно харчуватися та не мати шкідливих звичок (особливо щодо вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин); правильно відноситись до стресових ситуацій та вести здоровий спосіб життя, а сидіння за телевізором чи комп’ютером  замінити прогулянкою на свіжому повітрі; своєчасно проходити медичні огляди та профілактичні щеплення дітям.

А в разі появи ознак хвороби – тривалий (більше 10 днів) кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, втрата апетиту, постійна нічна пітливість, незначне підвищення температури  — негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024