Рожищенських підлітків навчали толерантності

28 Лютого 2016, 17:15
2752

Сьогодні у районній бібліотеці для дітей Рожища були незвичні гості — актори. Причому актори не звичного театру, а креативного театру-студії з Луцька «ГаРмИдЕр».

Та й тема вистави була особливою — присвячена вихованню почуття толерантності, співпереживання та підтримки.

Читальний зал бібліотеки був заповнений дітьми, адже сьогодні сюди завітали читачі бібліотек з цілого району — Пожарків, Топільного, Копачівки, Дубища тощо, а також підопічні навчально-реабілітаційного центру і притулку для неповнолітніх м. Рожище.

Для початку школярі молодших та середніх класів відповідали на запитання керівника театру Руслани Порицької на тему, що ж таке толерантність, до кого вона може бути, що таке співпереживання та ненависть, підтримка та насильство.

Втім, юним глядачам довелося не тільки споглядати, а й самим брати участь у виставі «Незамкнений трикутник». 

Спершу ролі «Нападника», «Спостерігача» та «Жертви» майстерно зіграли актори студії «ГаРмИдЕр». Втім, як за помахом чарівної палички дія сюжету, в якому учні ображають та знущаються над своєю однокласницею, не такою, як вони ( не дає списувати, не хоче втікати з уроків, дуже висока на зріст, порівняно з іншими), раптом припинилася. І на сцену вийшли… глядачі, юні школярі, які ледь не щодня стикаються з подібною ситуацією у дворі, у школі тощо.

Відповідаючи на питання Руслани Порицької, вони аналізували самі й дали можливість проаналізувати іншим глядачам мотиви своєї поведінки, власні відчуття в тій чи іншій ситуації, шукали можливості розв’язання проблеми. А решта аудиторії голосувала картками , підтримуючи ту чи іншу позицію – «нападника» (чорна картка), «спостерігача» (сіра) чи «жертви» (червона).

— Такий формат вистави, коли до участі залучаються самі глядачі, є дуже дієвим, — зауважує Руслана. – Адже дитина, хоча б в ігровій формі, опиняється в певній ситуації і починає аналізувати свою та поведінку своїх друзів й однокласників. В результаті це дозволяє змінити її світосприйняття, стати їй більш толерантною, навчитися не бути осторонь, а захищати та підтримувати слабших, не таких, як інші.

Довідка: Спектакль створено за сприяння Українського Жіночого Фонду, Фонду ООН із викорінення насильства щодо жінок в в рамках проекту "Teen Studio — майстерня толерантного спілкування".

Керівник театру Руслана Порицька пропонує юним глядачам стати героями проблемної ситуації
Керівник театру Руслана Порицька пропонує юним глядачам стати героями проблемної ситуації

Діти у ролі акторів
Діти у ролі акторів

Глядачі голосують картками
Глядачі голосують картками


Актори театру-студії розіграли сценку з підлітковим насильством
Актори театру-студії розіграли сценку з підлітковим насильством

Коментарі
01 Березня 2016, 21:42
ПОДИВІТЬСЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39