У «Рожищеагроліс» новий директор

14 Березня 2018, 09:20
11673

Нещодавно заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар у соціальній мережі Facebook назвав, цитуємо, «дурнею» публікацію ГО «Сила правди» про те, що на посаду керівника одного з лісгоспів Волині претендує обвинувачений в дачі неправомірної вигоди лісничий.

Натомість вже через кілька днів стало відомо, що на посаду директора ДП СЛАП «Рожищеагроліс» призначено екс-директора цієї установи  Анатолія Литвинчука. Цей не давав, а лише брав хабарі. Принаймні, інформацію про це можна знайти в судовому реєстрі, - повідомляє Громадське.Волинь.

Литвинчук Анатолій Михайлович був директором Рожищенського спеціалізованого лісогосподарського підприємства з 2003 року. 29 січня 2008 року його впіймали на одержанні хабарів від двох суб’єктів господарювання за укладення договорів про розробку ділянок під рубку.

А у жовтні цього ж року Рожищенський районний суд в особі судді Сергія Панасюка виніс вирок у кримінальній справі: засудити до 5 років позбавлення волі, але звільнити від основного покарання, якщо протягом трьох років він не повторить свій злочин. Гідно оцінити таке формулювання вироку міг хіба що сам підсудний. До слова, він навіть не подавав апеляції.

ЯК УСЕ БУЛО АБО ОДИН ДЕНЬ З ЖИТТЯ КЕРІВНИКА ЛІСОПІДПРИЄМСТВА

У суді приватний підприємець розповів, що у січні 2008 року йому стало відомо, що в Рожищенському районі розробляються ділянки лісу понівеченого буревієм. З метою отримання ділянки він зустрівся з директором лісогосподарського підприємства Анатолієм Литвинчуком, обмінялися телефонами. Згодом кілька разів телефонував йому, однак останній був неконкретний, тягнув час.

28 січня під час повторної зустрічі в службовому кабінеті Анатолій Литвинчук запропонував йому сплатити біля 40 тис. гривень за розробку ділянки площею 5 гектарів. Чоловік повідомив, що таких коштів немає, тож посадовець «пішов на поступки» – зменшив суму до 12 тисяч гривень. 7 з яких сказав сплатити в касу, а 5 тисяч – йому особисто. Підприємець зрозумів, що Литвинчук вимагає хабара і звернувся в обласне управління міліції. 

Частину коштів проплатив в касу. І договір одразу ж уклали. А 29 січня в тому ж таки службовому кабінеті підприємець передав директору 700 євро, що на той момент за курсом Нацбанку, дорівнювали обумовленій сумі неправомірної вигоди.

Подібна історія повторилася того ж дня із директором фермерського господарства, який раніше також просив 7 га лісу під рубку. У результаті тривалих переговорів про умови договору в службовому кабінеті зійшлися на сумі 14 тис. гривень. Оскільки директор фермерського господарства мав лише 10 000 грн., то пообіцяв решту передати наступного дня.

Після того, як усе було погоджено Литвинчук запропонував підвезти фермера в центр міста. Саме в автомобілі відбулася  передача неправомірної вигоди в сумі 2 000 доларів США.

Затримували Анатолія Литвинчука на перехресті вулиць Незалежності та Гагаріна в місті Рожище. У середині портмоне знайшли 700 євро. У салоні автомобіля ВАЗ-2108 – 2000 доларів США. На купюрах були сліди речовини, що в ультрафіолетовому випромінюванні світилися надписом «Хабар». Її сліди виявили і на внутрішній поверхні руки посадовця, лівої кишені штанів та правої кишені дублянки.

Анатолія Литвинчука обвинувачували за частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України . У суді він повністю визнав свою вину. Проте покарання не відбував. Поплатився лише посадою.

ІНШІ «ПОДВИГИ» ПОСАДОВЦЯ

1 вересня 2015 року Анатолій Литвинчук «засвітився» в черговій пікантній історії. Його затримали за керування автомобілем в нетверезому стані. Після експертизи в наркологічному диспансері виявили, що рівень алкоголю у його крові сягав 1,8 проміле. Чоловік представився головою Громадської ради при управлінні лісового і мисливського господарства. Відео з відділку оприлюднив на своєму YouTube-каналі активіст Сергій Рижков.

УСПІХИ В БІЗНЕСІ

У базі аналітичної системи YouControl натрапляємо на інформацію, що Литвинчук Анатолій Михайлович є керівником двох приватних підприємств, що займаються лісозаготівлею та лісовим господарством. Одне з них – ТОВ «ЗЕН ЕНЕРДЖІ» – має 108 тисяч гривень податкового боргу.


У декларації кандидата на посаду в графі РОБОТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ інформація відсутня. А зарплати за весь звітний рік з дружиною отримали порівну, по 17 тисяч 262 гривні (1400 гривень за місяць). Очевидно, 2016-ий був для директора двох приватних підприємств не надто вдалим роком.


ДВІЧІ В ОДНУ РІЧКУ …

Разом з тим, представники виконавчої гілки влади повірили, що посадовець, який не відбував покарання за кримінальний злочин, виправився і вміло керуватиме державним підприємством. Призначення прокоментував заступник голови Держлісагентства України Володимир Бондар.


 

– Розкажіть про конкурс на цю посаду.

– У нас зараз нема можливості проводити конкурс на посади керівників державних підприємств. Комісія на сьогодні в Держлісагентстві не сформована. Тому призначення йде без конкурсу.

– Чи були інші кандидати?

– Були безперечно. Ми дивилися. Тут вже не перший директор на посаді. І ми підходили до цього питання, як і до інших питань, виважено. Керівника на таке підприємство треба підібрати такого, який би міг виконувати функції. З керівними кадрами не тільки у нас в області, а й загалом по Україні ситуація складається не так добре. Людей багато, але претендентів, які б могли виконувати функції відповідного рівня, не так багато, як би хотілося.

Тому підхід до призначення такий, що людина має мати досвід керівництва або такими ж, або схожими підприємствами, або десь очолювати лісництво, щоб ми могли подивитися, як вона себе веде в тій чи іншій ситуації: справляється чи не справляється. Однією з кандидатур був Анатолій Литвинчук. Він подавався раніше, але ми вибрали тоді Мирку (авт. – попередній керівник ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Володимир Мирка).

Але з певних причин довелось знову призначати іншу людину на цю посаду. Кандидатур такого рівня інших у нас не було. Анатолій Михайлович пройшов ще тоді спецперевірку всіма правоохоронними органами України. Вони перевірили його на предмет відповідності до законодавства і можливості займати посаду. Він отримав позитивні відгуки, ну, тобто ми письмово маємо підтвердження всіх тих установ, в які надсилалися запити.

Тому законодавчих підстав не призначити цю людину у нас не було. Враховуючи досвід, враховуючи те, що він пройшов спецперевірку ми вважали за можливе його призначити. Буде випробувальний термін спочатку 3 місяці. Побачимо, як людина себе покаже і тоді будемо приймати рішення.

– Чи знали ви, що він був судимий?

– Безперечно. Ще раз кажу, людина проходила спецперевірку. Всі попередні його гріхи оцінюються певними структурами і вони дають висновок чи має право людина бути призначена, чи не має. Такі висновки направляються і в НАЗК, і в НАБУ, і в СБУ, і в поліцію, тобто в усі правоохоронні органи. І вони дають свій висновок.

– По закону я розумію, але моральний аспект… Це ж той самий агроліс!

– Агроліс не той самий, агроліс зовсім інший. Тоді він не був в системі Держлісагентства, а сьогодні він в цій системі. Я не хочу приводити доводи однієї чи другої сторони. Я на це не уповноважений. Я уповноважений виконувати закон і давати запити в правоохоронні органи. В даному випадку їхня відповідь була одна: підстав законних на те, щоб людина не була призначена сьогодні немає.

– Як щодо приватних лісопідприємств очолюваних Анатолієм Литвинчуком?

– Він не може бути призначений поки у нього є конфлікт інтересів. Тому, я думаю, що на сьогодні, на момент підписання договору, конфлікту інтересів у нього нема. Він знає, що за таке є кримінальна відповідальність.

«Згідно закону я людина несудима»

Прокоментувати вищевикладене ми попросили й героя цього матеріалу – керівника ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолія Литвинчука.

– Анатолію Михайловичу, розкажіть як ви проходили конкурс на цю посаду.

– Я пройшов конкурс на загальних підставах. Там все законно.

– В судовому реєстрі є документ, який свідчить про вашу судимість.

– Згідно закону я людина не судима. Ніякої судимості у мене нема.

– Але ж є вирок у судовому реєстрі.

– Реєстр – це таке… архів.

– То ви подавали апеляцію на те рішення суду?

– Повторюю: немає в мене судимості. Є певна процедура. Я не хочу це коментувати і як громадянин, згідно закону, маю права не давати ніяких коментарів.

– А як щодо двох лісопідприємств, які ви очолюєте?

– От якраз сьогодні (авт. – 12.03.2017) займаюсь тим, що знімаюсь з керівництва.

Далі Анатолій Литвинчук розповів, що саме за його керівництва Рожищеагроліс стало на ноги. Каже, він придбав майно, яке нині є конторою підприємства і створив виробничу базу. Був головою Громадської ради при управлінні лісового і мисливського господарства на Волині, контактував з багатьма громадськими організаціями. Він також підтвердив, що 14 березня його представлять колективу підприємства.

Оксана Петрук

Коментарі
14 Березня 2018, 13:35
Отчаянная девка!))
14 Березня 2018, 15:28
Алкаш кончений, в обід-250гр, ввечері- 500 і поїхав по ..........................
14 Березня 2018, 16:50
Чому звільнили Мирку....?
14 Березня 2018, 16:50
Дурдом веселка. До чого докотились знов. Мафія безсмертна
14 Березня 2018, 17:00
Ви-судимі. Ні-це архів.
14 Березня 2018, 17:16
Ось вам активісти революцій на чолі з Бондарем(
14 Березня 2018, 17:40
Мирку - вибрала комісія. А попередника зека- Бондар. Ось чесно і прозоро
14 Березня 2018, 17:44
У нас всі при владі з кримівнальним мунулим-це норма......
14 Березня 2018, 17:45
Цікаво скільки завіз Бондару.....?
14 Березня 2018, 19:50
Ой дограється))
14 Березня 2018, 20:53
Якщо це сама краща кандидатура то стає страшно за Рожищеагроліс . Цікаво було б побачити список всіх кандидатів там напевно одні рецидивісти бо навіть учень одинадцятого класу має кращу анкету як цей чоловік .
14 Березня 2018, 22:10
А хто рекомендував Бондара на цю посаду.Кіповець-історик-лісник-капець
14 Березня 2018, 22:14
А хто рекомендував Бондара на цю посаду.Кіповець-історик-лісник-капець
14 Березня 2018, 22:14
А хто рекомендував Бондара на цю посаду.Кіповець-історик-лісник-капець
15 Березня 2018, 09:10
Майно і база створені за рахунок вирубаних лісів. Цей хапуга впровадив тотальне вирубування лісів в районі для власного збагачення. А з громадської ради його поперли такі ж самі хапуги.
15 Березня 2018, 09:26
Ну і де шини, плакати, активісти, громадські обговорення?<br/>КРИСИ!!!
15 Березня 2018, 09:54
Шини це вчорашній день.Теперішня влада не буде &quot;сюсюкатися&quot; , а в жопу нам засуне ті шини.
15 Березня 2018, 10:05
Активіст від слова активний, а ти диванне чмо яке тільки може бити по клаві. Коли прийдуть до тебе і будуть тебе др...ти то ти будеш кричати караул , але коли крадуть державне то ти кричиш активісти вперед.Вони до цього часу зробили багато ,а могли зробити більше скби такі чмошнікі як ти були б так само активні.
15 Березня 2018, 11:23
Рожищенські &quot;активісти&quot; тільки здатні, як цигани, з простягнутою рукою ходити. Їм башляв гроші Ярмолюк, і Літвінчук буде башляти. У них великі очі і кишені, а мозку немає.
15 Березня 2018, 11:39
Активіст від слова коли дає Америка грошей везуть довбнів на майдан.
15 Березня 2018, 12:45
Так в тому то і справа, що наші активісти показались тільки тоді, коли справу у Києві було уже вирішено. до того їх ніхто ніде не бачив. Так і зараз. коли в країні набагато гірше, ніж було при зекові, вони мовчать. сидять. постять у фейсбуці. <br/>Хлопці-активісти - організовати Майдан на місці слабо?
15 Березня 2018, 15:44
Рожищенський район доходить до краху..................Хай віддасця всім ДОБРИМ БОНДАРЯМ ЗА ЇХ ДОБРО
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024