Щороку зменшується фінансування з держбюджету на реалізацію Програм соцзахисту чорнобильців, - Ярослав Фандич

13 Березня 2018, 14:35
3532

У Рожищенській РДА відбулася апаратна нарада у голови райдержадміністрації.

Начальник управління соціального захисту населення РДА Ярослав Фандич розповів на нараді про важливе і досить складне для вирішення питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це інформує прес-служба Рожищенської РДА.

За словами Ярослава Євгеновича, на сьогодні в районі постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи визнано 840  громадян.

Важливим напрямком у соціальному захисті є пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яке передбачає відшкодування громадянам витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами лікарів та надання послуг з безкоштовного  зубопротезування.

Однією із найскладніших для реалізації є програма  «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Кошти для реалізації програми виділяються з державного бюджету для області, де й формується загальна черга, але вже з 2014 року таких коштів не виділялось.

На сьогодні у черзі для придбання житла в департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації перебуває більше 2000 сімей потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Ключовим напрямком у збереженні і відновленні здоров’я  є програма «Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».  Постраждалим громадянам надається щорічна грошова допомога, шляхом безготівкового перерахування санаторному закладу, який самостійно обрав пільговик, затвердженої на державному рівні вартості санаторно-курортної путівки.

Окрема категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС користуються пільгами на житлово-комунальні послуги, отримують компенсацію на придбання твердого палива.

З жовтня 2017 року мінімальна пенсія ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, які внаслідок цього стали особами з інвалідністю зросла на 11%.

Але підсумовуючи сказане Ярослав Євгенович зауважив, що з кожним роком зменшується фінансування з державного бюджету на реалізацію Програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тому голова райдержадміністрації рекомендувала управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації здійснювати аналіз та проводити моніторинг виконання зазначених програм в районі, зокрема щодо рівномірного розподілу коштів між усіма потребуючими громадянами.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024