В українській енергетиці оголосили надзвичайний стан

02 Березня 2018, 11:11
3644

В Україні прийняли рішення про введення надзвичайного стану в галузі енергетики.

Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань в спорі з ПАТ «Газпром». Натомість, росіяни припинили поставки газу до України.

Шляхи вирішення проблеми шукали сьогодні, 2 березня 2018 року, під час наради із обласними енергопостачальними компаніями з питань врегулювання кризових ситуацій, що відбулася під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Зокрема, у віртуальній студії ПрАТ «Волиньобленерго» працював голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, - повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Так, зі слів Степана Кубіва, питання щодо постачання природного газу та забезпечення енергосистеми України відповідним ресурсом розглянули учора під час засідання РНБ. Опісля – на засіданні кризового комітету при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України – прийнято рішення про введення кризової ситуації рівня надзвичайної. Адже впродовж 4-5 днів у газотранспортній системі України за попередніми даними передбачено дефіцит у межах 15-20 млн кубів газу.

Зважаючи на те, що найбільшими споживачами газу є теплові електростанції, які генерують електроенергію – близько 24 млн кубів газу, саме тому запропонували головам облдержадміністрацій переглянути можливість переходу на мазут. Разом із тим, пропонують призупинити роботу освітніх закладів країни різних рівнів до 6 березня включно, а також переглянути можливість виробничих об’єктів про зменшення їх виробничого плану. Усі ці заходи дозволять зменшити споживання газу на місцях.

– В цілому ситуація складна, але контрольована. Незважаючи на введення надзвичайної ситуації,  дефіциту газу для населення не буде. Що ж стосується об’єднаної енергосистеми України по забезпеченню електроенергією, ми працюємо в штатному режимі та ніяких обмежень немає. Ми справимося із поставкою електроенергії, навіть якщо вона буде збільшена до об’ємів, які можуть перекрити газ, – зазначив Степан Іванович.

Відтак, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області призначив позапланове засідання антикризового енергетичного штабу, де опрацюють детальний план дій у зв’язку із введенням  кризової ситуації в країні.

Нагадаємо, що Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту та присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що Газпром має сплатити Нафтогазу близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Коментарі
02 Березня 2018, 13:19
то що з понеділка всі школи та садочки працювати не будуть???
02 Березня 2018, 13:39
http://rozhyshche.rayon.in.ua/news/58999-shkoli-ta-sadochki-zakriiut-do-7-bereznia-a-robochii-chas-skorotiat
02 Березня 2018, 17:30
Порошенко ж казав що ми незалежні від поставок газу з расєї. Юрій Віталійович- заарештуйте саботажника Кубіва!
02 Березня 2018, 17:49
Справді дивно. Ще не так давно "свідки Кулявлоба преподобного" разом із своїм пастором, розганяли чергову "перемогу" у зв'язку з переходом до закупівель газу не напряму у агресора, а через європейські прокладки і по європейським цінам. Народ, в більшості своїй, це зрозумів звичайно, підзатягнув паска ще сильніше - а як же, не годувати ж агресора зі своїх кишень, ми ж патріоти і т п бла-бла-бла. А тут виявляється надзвичайний стан в енергетиці, бо рашнфедерашн припинила газ постачати (якого вже 3 чи 2 роки не "постачає"). Чекаємо надзвичайного стану в електроенергетиці, коли кляті ротрдамці+ припинять постачати денееровське вугілля на ТЕЦ. Не зрозуміло тільки одне - це ще "покращення життя вже сьогодні", чи вже "жити по-новому" наступило??
02 Березня 2018, 18:39
Нас суд зобовязав брати газ в Росії подобається на це чи ні. Ми мусимо виконувати це рішення. Бо ми декларуємо себе як правова держава. Росія як завжди в найбільші холода відрубала газ. Тому треба поекономити до потепління.
02 Березня 2018, 19:58
Чого було на весь світ кричати , що Україна вже живе без російського газу!! Виграли суд , тихенько мовчіть і робіть своє діло. Ато хваляться на весь світ.
02 Березня 2018, 21:57
Газ у сховищах є, але швидкість відбору його з них менша ніж росте споживання в сильні морози. І взяти його в іншому місці не так просто. Саме тому терміново уклали договір з поляками на частину потреб. До того ж Росія підло знизила постачання того газу який іде до Європи через Україну. А наша газотранспортна система побудована таким що транзит до Європи іде із сходу на захід, а в період максимального споживання Україні треба перекачувати навпаки із сховищ заходу на схід. І от одне з іншим не співпадає. Наших власних потоків не вистачає, але якщо ми розвернемо для власних потреб то зупинимо транзит і вже підставимо себе перед Європою як не стабільний транзитер. Саме на це розраховує Росія. І саме тому нам усім треба перечекати цей тиждень і економити енергоносії по максимуму. Тому що це стосується і кожного з нас, і держави в загальному. Пройде цей тиждень, настане тепло, тоді надзвичайний стан знімуть, споживання впаде. І в України і в Європи буде час все проаналізувати і зробити висновки по Росії як не надійному постачальнику газу, як не надійному партнеру загалом. Не здивуюсь якщо на протязі року в Росії взагалі перестануть купувати газ.
02 Березня 2018, 23:14
И це буде дуже правильно .
03 Березня 2018, 00:33
Порошенко припинив опалювати свій маєток, депутати з БПП в Конча-Заспі ,чи Гунчик і ко в Копачівці?
03 Березня 2018, 02:33
Не припиняти а обмежити, наприклад знизити температуру в приміщенні на 1-3 градуси. І тут нічого страшного немає. Не хочете не робіть, і без вас все пройде.<br/>Такі ситуації бувають не тільки у нас, але і у деяких європейський країнах. Коли холодно дуже і газ просто немає звідки подати у таких кількостях. Тоді обмежують постачання на не критичні об&quot;кти і підприємства. І саме щоб уникнути таких випадків Європа проводить диверсифікцію поставок, щоб не залежати від монополій на зразок Газпрому. Теж саме намагається робити і Україна, правда в гас все робиться через одне місце.<br/>На рахунок порошенків і гунчиків то це зовсім інша історія. У нас влада це бізнес який працює заради власних інтересів. Поки так буде то будемо жити бідно.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024