Судять головного лісничого ДП СЛАП «Рожищеагроліс»

01 Березня 2018, 16:30
11550

У Рожищенському районному суді слухається кримінальна справа за фактом дачі хабара виконувачем обов’язків директора, головним лісничим ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Леонідом Семенюком співробітнику Управління захисту економіки Національної поліції України.

Неправомірну вигоду Семенюк запропонував, а потім і надав (через свого підлеглого) за вирішення питання про не вилучення лісопродукції, - повідомляє Громадське.Волинь.

ЛІС – БЕЗ ДОКУМЕНТІВ
22 серпня 2017 року до Управління захисту економіки надійшла інформація про незаконне вивантаження лісу поблизу села Яблунівка Рожищенського району. Прибувши на місце події, співробітники нацполіції помітили обабіч дороги автомобіль МАN. Фура була порожньою. Згодом з лісу виїхав маніпулятор марки ЗІЛ з «нечіпованим» лісом.

Маніпулятор
Маніпулятор

За ним з лісу з’явився автомобіль Державної лісової охорони. Поліцейські зупинили «охоронців» лісу і запропонували разом перевірити наявність бірок на лісопродукції, що готується до вивантаження.

1
Співробітники Державної лісової охорони Леонід Калюх та Юрій Палюх
Співробітники Державної лісової охорони Леонід Калюх та Юрій Палюх

Жодних документів на місці вивантаження співробітникам відділу Паливно-енергетичного комплексу Управління захисту економіки у Волинській області ніхто надати не зміг. Згодом прибув майстер лісу і повідомив, що у нього просто розрядився прилад, який маркує ліс, а внести дані і видати товаротранспортну накладну можна до кінця поточної доби. Співробітники УЗЕ зателефонували на 102. На місце події прибула слідчо-оперативна група Рожищенського відділку поліції. Зайшла мова про вилучення лісу до з’ясування обставин.


ЩО КАЖУТЬ СВІДКИ?

«Тута є порушення. Але воно не таке серйозне. Ліс був поточкований, але бірок не було. Бо Саша ше не встиг. Це нормальний робочий момент. Вони сказали, шо хочуть вилучати той маніпулятор з лісом. Я не міг їм доказати шо тута все нормально. Приїхав Леонід Олександрович (виконувач обов’язків директора Леонід Семенюк) і почав з ними спілкуватися. Після цього ми поїхали на заправку «Аветра». Ми стояли пили каву, приїхав Олександрович. Я підійшов до машини і він мені дав згорток паперу. Я передав його цьому Богдану (співробітник управління захисту економіки Богдан Мельник – авт.) і після цього мене затримали», – розповідає працівник Державної лісової охорони Леонід Калюх.

Рядовий працівник агролісу жодним словом не прохопився про те, чи знав, що саме передає співробітнику УЗЕ.

– Я нічого тобі не давав, – заперечував слова свого підлеглого Леонід Семенюк.

– Хто з вас двох бреше: один каже, що давав, а другий каже, що нічого не давав?, – з’ясовував головуючий у справі суддя Іван Сіліч, вкотре акцентуючи увагу на кримінальній відповідальності за неправдиві свідчення.

«Деревина була не облікована і немаркована. Відповідно до законодавства, перед тим, як деревина має виїжджати з лісу, деревина має мати бірки і має бути товаротранспортна накладна. Цих документів я не бачив, – розповідає свідок обвинувачення, на той час – співробітник управління захисту економіки нацполіції Богдан Мельник.

– Перед тим, як машина має грузитися, має бути виміряно скільки лісопродукції на неї грузиться. Як інакше потім визначити скільки нагрузили? Якогось чіткого пояснення від людей, які були на місці події, я не почув. Аби не було якихось непорозумінь, ми викликали слідчо-оперативну групу, яка мала прийняти рішення чи потрібно вилучати ліс. Всі законні підстави на той момент для цього були», – стверджує співробітник поліції.

«ДАЮ 4000 І ВСЬО, БО БІЛЬШЕ ТУТ НЕМА ЗА ЩО…»

«Приїхавши на місце товариш Семенюк запитав, хто старший. Він підійшов, обійняв мене за плечі і ми відійшли в сторону села Яблунівка. Він каже конкретно такі слова: Давай якось порішаєм це питання. Я кажу: Як? Ну, чимось вам поможем. Я кажу: Ну, ви ж розумієте, що так не можна? Це ж незаконно. А він: Та шо ти цей… Дві тисячі даю тобі і все буде нормально. Я йому кажу, що це ж підпадає під статтю кримінального законодавства, а він каже: 4000 даю тобі і все, бо тут нема за шо давати більше. Оце вся наша розмова. Це за те, щоб ми відпустили той маніпулятор. Він ще додав, що в «райотдєлі» в нього там всі свої і він там порішає сам», – каже Мельник.

«Я відійшов в сторону, подзвонив своєму керівнику і розказав, що мені пропонують неправомірну вигоду. Він мені дав телефон прокурора, я набрав прокурора і ми почали моделювати ситуацію як діяти далі. В Семенюка з собою грошей не було. Він мав звідкись їх привезти. Ми мали відїхати попити кави. Вирушили до заправки. Я тягнув час, бо треба було, щоб підїхав прокурор і наряд», – пригадує Богдан Мельник.

«Ми підїхали на заправку, там вже були хлопці з лісової охорони. Ми взяли каву і цей Калюх (інженер охорони і захисту лісу Леонід Калюх) почав дзвонити до пана Семенюка. Підїхав Семенюк. Я став навмисне під камерою, щоб було добре видно. До нього підійшов співробітник лісової охорони. Він нагнувся до автомобіля, взяв конверт, вийшов. Семенюк розвернувся і поїхав.  Хлопець цей підійшов і дав мені той конверт. Я його зразу розірвав, щоб було видно гроші. Тут одразу підїхали наші хлопці на пасаті і затримали цього Калюха. Він був шокований. Єдине що він сказав: Оце мене підставили!», – каже співробітник УЗЕ.

ХТО ВИНЕН: ОРГАНІЗАТОР ЧИ ВИКОНАВЕЦЬ?

Головуючий у справі суддя Іван Сіліч
Головуючий у справі суддя Іван Сіліч

– Як так склалося, що у нас є дві особи одна з яких натякала на неправомірну вигоду, а друга передавала, але один з них у нас обвинувачений, а другий в якості свідка? – запитував головуючий Іван Сіліч. Спіробітник УЗЕ пояснив, що це питання не за адресою.

Сам Леонід Семенюк у суді навідріз заперечує факт пропозиції і передачі грошей. Сторона захисту схиляє суд до того, що залагодити справу за допомогою коштів – ініціатива виключно інженера лісової охорони Леоніда Калюха. Вони натякають на можливе знайомство Калюха зі співробітником УЗЕ Богданом Мельником. Окрім того, свідок зі сторони захисту, а це колишній волинський прокурор Сергій Масалов, у суді розповів, що, на його думку, Калюх перебуває під тиском прокуратури і дає неправдиві свідчення щодо Семенюка.

ПРО ЩО СУД І ХТО ВІДПОВІДАТИМЕ?

І хоча у суді слухається справа за частиною 3 статті 369 Кримінального Кодексу (Надання неправомірної вигоди службовій особі), протягом засідання суддя Іван Сіліч кілька разів наголошував, що крадіжки лісу в даному випадку не було. Представники Рожищеагролісу теж тратили зусилля на запевнення, що, відвантажуючи ліс без бірок, закону не порушували. Для цього навіть викликали у якості свідка колишнього керівника ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолія Ярмолюка.

Екс-директор ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолій Ярмолюк
Екс-директор ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолій Ярмолюк

Він розповів, що рубку цю відводили ще за його керівництва, а відвантаження нечіпованого лісу траплялося й раніше. Щоправда того дня на місці події він не був, що там відбувалося на власні очі не бачив, але знає з розповідей, що все законно і просто розрядився КПК.

Якщо за лісівниками була правда, що спонукало їх пропонувати, а згодом і дати хабаря співробітнику поліції? Чи не трапиться так, що Леонід Семенюк уступить місце на лаві підсудних своєму підлеглому, який поки що у статусі свідка? Ймовірно, це з’ясується вже під час наступних слухань у справі, де, зокрема, буде досліджено запис з камер відеоспостереження АЗС «Аветра». А поки що Леоніду Семенюку загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років, можливо, з конфіскацією майна.

Колектив ДП СЛАП «Рожищеагроліс». Леонід Семенюк – крайній з правого боку світлини
Колектив ДП СЛАП «Рожищеагроліс». Леонід Семенюк – крайній з правого боку світлини

МАЙНО В «КОЗИРНИХ» СЕЛАХ І КАР’ЄРНІ ПЕРСПЕКТИВИ ГОЛОВНОГО ЛІСНИЧОГО

З достовірних джерел відомо, що підсудний Леонід Семенюк готується очолити один з лісгоспів Волині. Кажуть, що в управлінні лісового і мисливського господарства чекають завершення цього судового процесу, щоб призначити його на відповідальну посаду.

Згідно декларації про майно за 2016 рік Леонідові Семенюку і його дружині Ларисі належать дві земельні ділянки у елітному селі Боратин, що межує з обласним центром Волині. Там також зводиться будинок загальною плошею понад 170 метрів квадратних. Окрім того, у власності Семенюків три земельні ділянки у «бурштиновому» селі Череваха на Маневиччині. Окрім будинку, є ще квартира у Луцьку. Сам глава сім’ї не володіє жодним транспортним засобом. А от на дружину оформлені Тойота Кемрі і Ауді А6.





 

Оксана ПЕТРУК

Коментарі
01 Березня 2018, 19:06
Козли
01 Березня 2018, 20:10
Оксана петруччіо молодець, де ж її дії як громадськості а Дулюки і рижі з бурими, де?
01 Березня 2018, 20:20
там їх усіх потрібно за одне місце брати за які гроші хати строять,??? За зарплату може
01 Березня 2018, 20:24
довирубувались,піздюки?
01 Березня 2018, 20:26
скільки повалів в лісі лежить,гниє.Нікому не треба.А тільки попробуй взяти,відразу знайдеться господар колодкі.
01 Березня 2018, 20:41
А що робить там МАСАЛОВ,який він свідок захисту???
01 Березня 2018, 23:04
спалити нахуй те лісництво а ліс віддати громаді на місьцях вірніше те що від нього залишилось
01 Березня 2018, 23:52
Скоро лісу не залишиться в Україні з такими лісниками і такою лісовою охороною.
02 Березня 2018, 00:05
те шо вирізають ліс,то є так. але пацана просто підставили (Льоню Калюха)або опинився не в тому місці і не в той час і хочуть його ще тут прив'язати,чоловік він хороший і знає свою роботу, всі перевірки вішають на нього,бо всі перелякані сидять в тому агролісі
02 Березня 2018, 00:36
А Масалов яким боком в цій справі?
02 Березня 2018, 00:59
Респект і повага Оксані!!!<br/>Лісники - крутіша мафія за Партію регіонів!<br/>Росте в очах дівчина, молодець!<br/>Там, під &quot;Комірками історії&quot; побоялась назвати своє ім&quot;я, а тут ні!<br/>Оце сила волі і сила духу!<br/>Браво, Оксано, браво!<br/>Аплодую стоячи!
02 Березня 2018, 01:15
А ж адвокат вже. З прокурора блін виперли за корупцію а тут можна покрутити діла. Чо гріха таїти все можна купити.......
02 Березня 2018, 01:21
...його свита!<br/>Масалов-прокурор - хабарник!<br/>Масалов-голова РДА - хабарник!<br/>Усе оточення Масаловів хабарники!<br/>Тарасе! Тарасе Войтовичу, ти був у Масалова першим заступником, ти теж хабарник?<br/>Зізнавайся, скотиняка!!!
02 Березня 2018, 09:13
Всеодно Семенюку нічого не буде.
02 Березня 2018, 09:52
Район рожищ, чому не пишете за не чіпований ліс на цунамі, за побиття журналістів, за бездіяльність поліції, ха нахабних сторожів ексментів...ждем...
02 Березня 2018, 10:20
А ти бачив в тому замовному сюжеті колоди без бірок? Чи тільки чув?
02 Березня 2018, 11:14
Шкода ЛЬОНЮ КАЛЮХА хороша людина ,а за якогось КОЗЛА має кучу проблем.
02 Березня 2018, 11:18
Це хай район рожище розрулить. А бездіяльність поліціі бачив. Поки не вдрючили нічого робити не почали...
02 Березня 2018, 17:52
Концерт за 4 тис. гривень. Як низько впала <br/>поліція.Cпочатку провокують, потім бачать, що мало дають, за такі гроші хату як в Басалика не побудуєш. А зірочку на пагони можна. І шоу є.
03 Березня 2018, 01:35
Поелику лесники должность зело воровская, жалованья им можно не платить.
03 Березня 2018, 01:37
Поелику лесники должность зело воровская, жалованья им можно не платить.
03 Березня 2018, 15:56
СІЛІЧ,,,МАСАЛОВ,,,СПРАВА ЗАКРИТА,,,,ЕХ СІЛІЧ СІЛІЧ,,,ТУРМА ЗА ТОБОЮ ПЛАЧЕ
03 Березня 2018, 23:14
Усі на Майдан.
07 Березня 2018, 11:02
А НА ЩО ДИВИТЬСЯ КВАТИКО. СЕМЕНЮК ХАБАРІ ТИЧЕ (ПОТІМ В КУРЧІ БІЖИТЬ НЕХАЙ ХТОСЬ РОЗХЛЬОБУЄТЬСЯ МОЯ ХАТА СКРАЮ), А ЙОГО ГОЛОВНИМ ЛІСНИЧИМ НА ДРУГИЙ ЛІСГОСП. НЕХАЙ СЕМЕНЮК ЩЕ ТАМ СЕБЕ ПОКАЖЕ.!!!!!! ГРАЄ З СВОЇМИ КАДРАМИ, ЯК ШАХМАТИ. СЬОГОДНІ РОБИШ ТУТ НЕВИЙШЛО ІДИ ПОПРОБУЙ В ІНШОМУ МІСЦІ ПОКЕРУЙ. ПОКАЖИ ЯКИЙ ТИ РОБІТНИК
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром