Марія Рейкіна: «В Україні можна стати міністром, нардепом, губернатором і не вміти кілька слів зв’язати українською мовою»

21 Лютого 2018, 15:20
4219

21 лютого - Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною Конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 р., резолюцією Генеральної Асамблеї ООН і відзначається з 2000-го року.

Вісімнадцять років поспіль народи стають на захист рідної мови від єрозій та насильства, бо вона - безцінне духовне багатство, через яке народ передає з покоління в покоління свою мудрість, славу, культуру і традиції.

Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації, й зміцнює державу. Занепадає мова - зникає нація. Нації не вмирають від інфаркту: спочатку їм відбирає мову.

Українська мова - мова української нації. В ній тисячолітня історія нашого народу - історія тяжка, кривава, із злетами і падіннями, осяяна духом свободи та незалежності Української держави, бо ж український народ змушений був віками оборонятися і відстоювати своє право на вільне життя.

Українська мова - серце української нації. Це мова великого народу, високої культури, нашої історії. Ні з ким і ні з чим так люто не боролися і не борються вороги українства, як з нашою рідною українською мовою. Відразу після Переяславської ради царський уряд розпочав наполегливий наступ на українську духовність, вважаючи її ліквідацію запорукою знищення української нації.

За дослідженнями української письменниці Оксани Забужко, за неповних двісті років нараховано 173 урядові постанови, спрямовані проти української мови, не гребували нападками на українську мову Австро-Угорська Монархія та польська шляхта. Скільки було підстав жахатися, що для нашої рідної мови прийшла пора оніміння і повільне вимирання...

З нагоди Міжнародного дня рідної мови маємо з’ясувати, як почувається в рідній материнській хаті наша «солов’їна й калинова», століттями плюндрована і окупантами, а нині єдина державна. А як ставляться до неї ті, хто в силу Богом даної національної незалежності зобов’язані добре її знати, незрадливо любити, плекати, як найбільшу святиню, оберігати захищати; чи виконує свої конституційні обов’язки влада щодо поширення, розвитку і захисту нашої мови.

Ставимо ці запитання через тривогу про нинішній стан побутування української мови і турботу за її майбутнє, бо стан функціонування державної мови є складовою питання національної безпеки.

Більш ніж дивно, що на 27 році незалежності держави викликає тривогу те, що в українських школах м. Києва викладаються окремі предмети російською мовою, що викликало обурення батьків і громадськості. Не секрет, що чиновники, за неписаними правилами, спілкуються між собою не українською мовою. Абсолютна більшість посадовців (південної, східної, центральної України) всіх рангів здебільшого українці за національністю, а насправді «хохли» за сутністю зневажають нашу мову, народ, країну.

Отже, народ довірив здійснювати владні повноваження потенційним зрадникам?! Де ще у світі, крім України, можливе таке паскудство?!

Нині ж тільки розмови (поки що не дії) про безумовний пріоритет української мови наштовхується на свиняче верещання малоросів - серед них переважно блудні сини «сердешної України» про нібито «насильственною українізацією в Україні».

Фінальний абсурд - репетувати про українізацію України?! В Україні взагалі ситуація анекдотична: можна стати міністром, нардепом, губернатором мільйонного міста, радником президента, власником цілих галузей економіки, лідером партії і при цьому не вміти кілька слів докупи зв’язати українською мовою. Можна отримувати високі державні нагороди, пільги і при цьому відверто зневажати саму державу та її атрибути, серед яких українська мова посідає чільне місце.

А поки ми вичікуватимемо приходу до влади Вашингтонів з новими і праведними законами, то плюндрування української мови, розпочате московськими окупантами, хохлами, україноненависниками не припиняється.

Чекаймо від Уряду та парламенту України прийняття «Програми розвитку та захисту української мови» та Закону «Про засади державної мовної політики».

Пам’ятаймо слова О. Гончара: «Рідна мова та рідна пісня - ці головні компоненти, без яких повноцінне існування нації і держави неможливе».

Марія Рейкіна, голова районної організації Союзу українок

Коментарі
21 Лютого 2018, 18:30
Дякуємо Вам шановна Марія Михайлівна за репортаж на сайті /Район.Рожище/.Після того як ми прочитали Ваші слова.... ми віришили на всіх засіданнях Верховної Ради нічого крім вирішення мовного питання неробити.
21 Лютого 2018, 18:39
Дякую Вам шановна Марія Михайлівна за репортаж на сайті /Район.Рожище/.Після того як прочитав Вашу статтю, віришив,стану президентом призначу Вас на посаду прем'єр-міністра.
21 Лютого 2018, 19:07
Можна вміти чудово розмовляти українською але бути тупим пісєц. Ходити по майданах і .т.д.....
21 Лютого 2018, 20:05
Про яку українську мову ми говоримо.Подивіться на вивіски магазинів,кафе,ресторанів ,якою мовою вони написані.Яка мова в нас в місті....
21 Лютого 2018, 22:23
я наприклад розмовляю укр мовою ніхто мені не забороняе самі себе накручуемо не знаемо -чого хочемо
21 Лютого 2018, 22:26
вибачте за розділові знаки
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024