Піщаний бізнес: «Відмивання» старовижівського піску по-рожищенськи

11 Лютого 2018, 20:47
Кар’єр для видобування піску в Носачевичах Рожищенського району 10047
Кар’єр для видобування піску в Носачевичах Рожищенського району

Старовижівщину можна, без сумніву, назвати клондайком покладів піску, адже у багатьох населених пунктах району існує перспектива його видобування, а саме пісок є одним із найважливіших матеріалів, що використовуються не лише у будівництві, й в інших галузях народного господарства.

Підтримують такий вид діяльності, як видобування піску, і самі старовижівчани, позаяк справа ця прибуткова для підприємництва, а ще таким чином можна поповнити бюджет місцевої громади. Єдиною і головною умовою для розвитку піщаного бізнесу в районі вони вважають цивілізовану розробку родовищ, що не завдасть шкоди природі.

Та разом з тим можна навести безліч фактів, коли видобування піску здійснюється стихійно, без будь-яких дозволів, тобто всупереч закону, – ідеться у дописі Наталії Фещук у Facebook.

БУЦИНЦІ ВІДСТОЮЮТЬ ЗЕМЛЮ В УРОЧИЩІ ВАЛОВИЩЕ

Саме незаконного піщаного бізнесу й остерігаються в Буцинській сільській раді. Рік тому сюди надійшов лист із Головного управління Держгеокадастру у Волинській області такого змісту:

«Просимо протягом десяти календарних днів з дня отримання запиту письмово висловити позицію щодо можливості надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, на підставі якої земельна ділянка сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовною площею 18 гектарів, що розташована за межами населеного пункту Буцинської сільської ради, буде передана у власність громадянам (перелік додається) для ведення особистого селянського господарства.

Одночасно інформуємо, що відсутність протягом зазначеного строку мотивованих заперечень, які безпосередньо передбачені законом, зокрема частиною сьомою статті 118 та частиною третьою статті 123 Земельного кодексу України, є мовчазною згодою на надання дозволу на розроблення відповідної документації із землеустрою».

– Цей документ ми розглянули на сесії сільської ради, – каже буцинський сільський голова Петро Кошелюк. – Депутати одноголосно висловилися проти надання дозволу на розробку документації із землеустрою вказаної земельної ділянки, розташованої в урочищі Валовище, адже в ситуації, що виникла довкола цієї землі, виникло багато запитань.

Буцинський сільський голова Петро Кошелюк
Буцинський сільський голова Петро Кошелюк

І ось чому. Згідно із запитом взяти по 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства в цьому урочищі висловили бажання жителі Рожищенського та Любомльського районів Василь СтаднікВалерій ДмитрукЛюдмила КапітанюкВалентина ТатюкДмитро ФорманюкОлена Клец, Іван СавенюкНаталія Москалюк та Валентина Гнатюк, про що свідчать копії їхніх заяв, які ми отримали.

У всіх 9 заявах зазначається: «Прошу розглянути можливість щодо надання дозволу на розроблення документу із землеустрою відповідно до ст. 25 Закону України «Про землеустрій» щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення ОСГ орієнтовною площею 2 гектари, яка знаходиться на території Буцинської сільської ради Старовижівського району у межах норм безоплатної приватизації. Правом безоплатної приватизації земельної ділянки для ведення ОСГ на території України не скористався. Зі ст.116 Земельного кодексу України ознайомлений».

І справді дивна ситуація: невже у Любомльському та Рожищенському районах «закінчилася» земля, щоб їхні жителі могли вирощувати житечко-пшеницю, і людям доводиться далеко від рідного дому шукати окраєць поля, щоб прогодувати родину? Як з’ясувалося, зовсім ні, справа в іншому.

– Земля у Валовищі не найкраща для сільськогосподарського призначення, – пояснює сільський голова. – Там чималі поклади піску, тож про вирощування яких зернових можна вести мову! Припускаю, що схема дуже проста і відпрацьована: люди, які стоять за цим бізнес-планом, очевидно, планують у майбутньому змінити призначення земельних наділів і облаштувати там кар’єр для видобування піску. Але чому не наважуються зробити це в законний спосіб, скажімо, через аукціон? Сільрада пішла б їм назустріч.

Напевне, все впирається у фінансові затрати, тому вибрали саме таку стратегію. Та й заяви дев’яти претендентів на виділення землі під ОСГ в Буцині здаються дещо підозрілими, начебто написаними однією рукою під кальку.

У Буцині називають імовірного замовника цього бізнеспроекту, він вже має піщаний бізнес у Рожищенському районі і є представником однієї з політичних сил у депутатському корпусі Волинської обласної ради Про «наслідки» його господарювання писала обласна преса у 2016 році. Якщо підприємець отримав прибуток від продажу піску, то люди, де розроблявся кар’єр, – «розбиту дорогу, тріщини у будинках і страх за власні життя та здоров’я дітей».

– Втім, ніхто з осіб, які заявили про своє бажання орендувати земельні ділянки в Буцині, ні їхній представник особисто у сільську раду не зверталися, як це зазвичай роблять зацікавлені особи, -- говорить Петро Федорович. – Тому на лист, отриманий із Головного управління Держгеокадастру у Волинській області у строго визначений термін сільська рада надіслала відповідь авторам запиту: «Земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 18 гектарів використовується в повному обсязі жителями села Буцин без правовстановлюючих документів за її цільовим призначенням більше 15 років. Землекористувачі, які користуються земельними ділянками на даній площі, згідно зі ст.119 Земельного кодексу України, мають можливість щодо набуття права на земельну ділянку за давністю користування. Цим землекористувачам підготовлені повідомлення про можливість одержання земельних ділянок у власність або користування.

У зв’язку з цим постійна комісія з питань сільського господарства, земельної реформи, природних ресурсів, підприємництва, державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності та конфлікту інтересів Буцинської сільської ради висловила заперечення щодо давання дозволу на розроблення відповідної документації із землеустрою на земельну ділянку сільськогосподарського призначення орієнтовною площею 18 гектарів у власність».

– Деякі ділки мали також апетит і на землю сільськогосподарського призначення в урочищі Горна, – продовжує Петро Федорович. – Там також є поклади піску, але цих 16 гектарів нам вдалось «відвоювати». Ми поки що не забезпечили земельними ділянками всіх учасників АТО, котрі висловили бажання отримати землю на території Буцинської сільської ради, що тут говорити про чужих. Щодо земельної ділянки в урочищі Валовище, на яку накинули оком власники піщаного бізнесу, то вона ніби то вже отримала кадастровий номер. А це означає, що на наше заперечення ніхто не зважає?

З’ясувати, так це чи ні, у регіональному відділенні Держгеокадастру в Старій Вижівці мені не вдалося. Тож, напрошується висновок, що село може втратити землю, про яку йдеться, бо обласні чиновники, які одержали право розпоряджатися землею, бодай і за законом, але попри волю простих буцинських селян, можуть таки виділити її ніби то жителям інших районів, за якими, схоже, стоїть людина з реальними грошима в кишені.

У СЕРЕХОВИЧАХ ЗРЕШТОЮ БУДЕ ЗАКОННИЙ КАР’ЄР?

На противагу буцинцям їхні сусіди-сереховичівці, зважаючи на схожість ситуації, видаються дещо ризикованішими, бо своїм рішенням від 3 жовтня 2017 року сільська рада погодила дозвіл на використання землі під видобування піску фізичній особі-підприємцю Володимиру Потапчуку.

Він звернувся також до Старовижівської районної ради, щоб та погодила видачу спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування піску на двох ділянках родовища на території сільради, розташованих у межах населеного пункту. Пан Потапчук отримав та зробив відповідний геологічний висновок, про що йшлося на 18 сесії районної ради сьомого скликання 13 жовтня 2017 року.

Однак тоді підприємець не отримав такого бажаного рішення районної ради, забракло голосів, незважаючи на те, що сереховичівський сільський голова Ростислав Шиманський переконував представників громад в тому, що ділянка, якою хоче користуватися Володимир Потапчук, потребує рекультивації, і Володимир Антонович допоможе це здійснити, що таке виробництво сприятиме поповненню сільського бюджету, що завдяки його діяльності будуть створені нові робочі місця.

– Як можна на законних підставах рекультивовувати землі, якщо немає відповідного акта про їх стан? – говорить депутат Старовижівської районної ради Іван Омельчук. – Про які нові робочі місця йдеться? Якщо вони й будуть створені, то одне, два, не більше, – висловлює сумнів. – Тому на сесії районної ради я адресував запит керівництву поліції на предмет законності надання земельних ділянок для ведення ОСГ жителям Рожищенського та Любомльського районів на території Буцинської сільської ради та на землях Сереховичівської об’єднананої територіальної громади для видобування піску. І отримав відповідь, що ніяких порушень в жодному з цих випадків поліції невідомо. Скажу відверто, на інше й не сподівався.

Спочатку, тобто 13 в жовтня, депутати районної ради відклали розгляд цього питання, щоб досконало вивчити його. А менше ніж за два місяці, в грудні 2017 року, спираючись на Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» та «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного значення», все ж погодили видачу спеціального дозволу фізичній особі-підприємцю Володимиру Потапчуку на видобування піску.

Тим часом, жителі Серехович розповідають, що пісок на продаж з незаконного кар’єру вправні ділки продають давно. Куди тільки не йде він, попри те, що й поліція перестрівала автомобілі з корисними копалинами, і ентузіасти - депутати районної ради пробували боротися з незаконним бізнесом – усе марне.

Тож нарешті в Сереховичах буде законний кар’єр? На це запитання дасть відповідь тільки час. А щодо можливості і нині без усіляких дозволів та документів придбати в селі пісок, то вона не зникла, бо є в Сереховичах спритник, ім’я якого на вустах і який нібито за свою незаконну діяльність вже притягався до відповідальності через суд, але завдяки хорошому адвокатові уникнув покарання, він без проблем вирішить це питання і самоскид «товару», без транспортних витрат, пересічному українцеві обійдеться у 700 українських гривень.

Наталія ЛЕГКА
Старовижівський район
На фото автора: буцинський сільський голова Петро Кошелюк

Коментарі
11 Лютого 2018, 22:53
ОДНИМ СЛОВОМ СИНИ ЛЯШКА П...РА
11 Лютого 2018, 23:05
ВИПАДКОВО НЕ ДЕПУТАТ РАЙОННОЇ РАДИ ТОЙ ЩО ПО РОЖИЩАХ ДВІЖУВАВ?
11 Лютого 2018, 23:06
Ніяка це не Наталія Легка. Це Оксана Ковальчук (псевдо Оксана Петрук). Це її рук творчість))) <br/>Так, Оксаночко?))
11 Лютого 2018, 23:08
&lt;p&gt;А&amp;nbsp; депутат районної ради&lt;/p&gt;
11 Лютого 2018, 23:24
На сайті Старої Вижівки із родини &quot;Район&quot; є аналогічна публікація - дивись посилання - http://vyzhivka.rayon.in.ua/news/56512-starovizhivskii-pishchanii-klondaik-rozkradati-ne-mozhna-uzakoniti - ніякого автора під іменем Наталія Легка не має, взагалі ніякого автора!!! Це є порушення. В Рожищенській публікації є автор. Тут дотична Оксана Петрук!..<br/>Чого, Оксаночко, так далеко копаєш? Копай в Рожищах))) Тут були ділки-землевпорядники-хабарники)))
11 Лютого 2018, 23:25
А гов а де тут відмивання
11 Лютого 2018, 23:27
боїтесь Оксану
11 Лютого 2018, 23:41
А щоб петручка довела до логічного завершення окрі того що землю в держави злочинним шляхом відібрали під ларьок на жд вокзалі і тепер судяться за те що їм не належне :)
11 Лютого 2018, 23:54
Пан Віталій Войтович, ви краще про своє розкажіть. Чи слабо?
11 Лютого 2018, 23:58
Ви краще розкажіть як гуманітарну допомогу в магазині бурого продавали чи тут теж промахнувся
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39