Депутат знає, де взяти кошти на проблемну дорогу

08 Лютого 2018, 17:30
9916

Депутат Волинської обласної ради Вячеслав Рубльов стверджує, що гроші на ремонт автошляху Рожище-Сокіль можна знайти. 

Щоб дістатися до села Сокіл, потрібно доїхати до Рожища та подолати 17 кілометрів дороги, яка з’єднує кілька густонаселених сіл Рожищенського та Маневицького районів, - про це йдеться на сайті ІА «Волинські новини». 

«Тут найгірша дорога в усій області», – саме з цієї фрази розпочалася наша мандрівка в село Сокіл Рожищенського району. Водій автомобіля помітно нервує – за тиждень до візиту його колега на цій дорозі пробив у машині бак, пише газета Волинські Новини від 8 лютого/

ЗАМІСТЬ ДОРОГИ – НАПРЯМОК

На автостанції в Рожищі ми зупинилися, аби випити кави та поговорити з водіями автобусів – вони як ніхто знають усю історію цієї дороги. Питання ставлю водієві однієї з маршруток, що має їхати на Колки. Чоловік криво усміхається, мовляв, сама побачиш.

«Усі гроші, які мають іти на ремонт доріг, безбожно крадуть. Якби хоч раз народні депутати, та навіть той Гунчик (голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, - ред.) проїхався цією дорогою, побачив, як ми їздимо, може, щось і змінилося б. А так... Їм все одно. Жирують, а люди мучаться», – зі злістю в голосі кидає водій та тисне на газ.

За Рожищем автошлях закінчується. Від колись добротної асфальтованої дороги лишилися лишень шматки асфальту. Наша автівка виляє з боку в бік, аби об’їхати ями.

Згідно із розрахунками на навігаторі, 17 кілометрів до села ми мали подолати за півгодини. Щоправда, їхати довелося удвічі довше. У селі пояснюють: дорогу їм розбили важковагові машини.

«Колись у Соколі відкрили кар’єр і почали звідти возити пісок. Ми писали в різні інстанції, але відповідь була така: «Стоїть обмежувальний знак – 20 тонн. Решту питань адресуйте до поліції». Люди навіть дорогу перекривали. Дійшло до того, що кар’єр майже закрили», – розповідає голова Пожарківської сільської ради Григорій Щиборук.

Через село Оленівка, яке входить до Пожарківської сільради, пролягає чи не найгірший шматок цієї дороги. Місцеві нарікають: ямковий ремонт, який проводили три чи то вже чотири роки тому, не допомагає – ями тут по пояс, і щоб проїхати дорогою, треба знати як. Та додають: коли сюди приїздив голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, то сказав, що цією дорогою ще можна їхати.

«Кар’єр належав одній відомій будівельній фірмі з Луцька. Її власник обіцяв дати гроші на цю дорогу. Проте через бюрократію та закони цього не сталося. Він не має права ладнати нам дорогу. Тож лишилося те, що маємо», – розповідає сільський голова.

«Колись це була найкраща дорога, – додає депутат Рожищенської районної ради від УКРОПу Ігор Ткачук. – Вода звідси нікуди не сходить, і коли цими ямами їдуть автомобілі, це ще більше руйнує шлях. Автодор робив канали, але це не дало результату. Тут треба капітальний ремонт, бо ямковий ситуацію не врятує».

«Раніше цим шляхом часто їздили КамАЗи, – долучається до розмови одна з жінок. – Дорога не розрахована на 40-тонні автомобілі. Вони нам її розбили – нехай вони й роблять. Ми дійшли до того, що коли треба поїхати в Рожище, то взуваємо чоботи, бо в іншому взутті не можна дійти до зупинки. А вже на зупинці знову перевзуваємося. Діти на уроках сидять з мокрими ногами».


ШВИДКА НЕ ЇДЕ

Із сільським головою села Сокіл Олегом Бондаруком ми зустрілися на проміжку автошляху між Оленівкою та Соколом, навпроти колишнього піщаного кар’єру. Його вже давно не використовують, тож на піску поростає ліс. Битою дорогою поволі повзе автобус. Водій намагається оминути ями, ледь не черкаючи дном краї асфальту.

«Дорога в тому стані, як ви її бачите, тягнеться 20 км. Вона з’єднує Рожище, Сокіл, Навіз, Боровичі, а далі йде на Маневицький район, виходить на трасу Луцьк-Маневичі, – розповідає Олег Бондарук. – Маршрутки тут через день ламаються. Якщо підвіска в машині має витримувати 30-50 тисяч кілометрів, то в нас вона витримує 5-8 тисяч кілометрів. Власникам автомобілів це обходиться приблизно в п’ять тисяч гривень за один ремонт. Тим, хто їздить щодня, доводиться ремонтувати авто раз на два місяці».

За словами чоловіка, був випадок, коли до його села відмовилася їхати карета швидкої допомоги. А загалом швидка сюди їде майже 40 хвилин. Така ж ситуація з пожежними – другий екіпаж доїжджає з Дубища за 40-45 хвилин.

«Цьогоріч коштів не передбачено на ремонт цієї дороги. Я головую усього два роки, впродовж цього часу нам постійно обіцяли відремонтувати її наступного року. Початок листування з представниками влади щодо ремонту дороги датовано 2006 роком. Володимир Гунчик пообіцяв допомогти, та минуло півтора року, а віз і нині там, – констатує голова сільради. – Добре, що прокладають дороги до кордону, але ж не треба забувати про населення. Немає доріг, інфраструктури, економіки. Наші люди дістаються на роботу більш як по дві години, попри те, що відстань до обласного центру й до Рожища невелика. Врешті вони виїжджають із села – в таких умовах неможливо жити».


Ми звернулися по коментар до депутата Волинської обласної ради,  Вячеслава Рубльова. Обранець громади переконаний: гроші на ремонт цього автошляху можна знайти.

«Ця дорога належить до автошляхів державного значення, а отже, це неабияк ускладнює процес її ремонту. На сесії обласної ради ми, депутати від УКРОПу, будемо піднімати питання щодо виділення коштів з так званого митного перевиконання на ремонт цього автошляху», – каже Вячеслав Рубльов.

Політика неабияк дивує те, що про ремонт дороги заговорили тільки зараз, і голова адміністрації, знаючи про її стан, не зробив жодних кроків для покращення цієї ситуації.

«Як можна було до такого стану довести цей шлях – я не розумію. Адже легше знайти кілька тисяч гривень на поточний ремонт, ніж мільйони на капітальний. Шкода, що в нашій країні так повелося, що тільки коли станеться якась трагедія, починають щось робити. Але ж якби вчасно проводили ті чи інші роботи, то можна було б уникнути цього», – каже Вячеслав Рубльов.

Соколяни та жителі Оленівки сподіваються, що їх усе ж почують і їхня дорога стане такою ж, як і до відкриття кар’єру.

Анна ВОЛОЩУК, Рожищенський район

Коментарі
08 Лютого 2018, 19:45
політична акція Уропу
08 Лютого 2018, 20:23
А як зроблять дорогу то що тоді скажеш.
08 Лютого 2018, 20:48
я в казки не вірю))
08 Лютого 2018, 21:49
Рубльов планує балатуватися.
08 Лютого 2018, 23:43
Щоб ви знали скільки листів писано-переписано до ВРУ, Кабміну, ОДА, обласної ради, скільки паперу переведено на розрахунки та перерахунки по ремонту... А тут раз і можна все отак просто вирішити, ну-ну... Дай Боже нашому лошаті вовка з'їсти...
08 Лютого 2018, 23:43
Обіцянка - цяцянка,і чергова самореклама !
09 Лютого 2018, 00:17
Дєпутати---- ПомІДОРИ
09 Лютого 2018, 00:21
А на Вітоніж яка дорога ....їдеш як по драбині. ..зато Грозний депутат приодівся вже в костюм і навіть сумку прикупив...Крутий як свинячий хвостик
09 Лютого 2018, 01:00
Нарешті згадали про Нас! А й не дивно - скоро вибори. Якщо до виборів зроблять - то буде дорога. Бо після виборі ніхто навіть не згадає про людей, які тут живуть!
09 Лютого 2018, 09:20
так в Вітоніжі є свій депутат рай ради Люба Мудрикова. з її і спрос
09 Лютого 2018, 09:23
Лише в Україні деколи треба об'їхати асфальт по узбіччю..а Водій Сокільської маршрутки, випадково заїхав на трасу "Формули 1", виграв гонку, встигнувши навіть підібрати по дорозі двох пасажирів.
09 Лютого 2018, 11:07
Люди вже накінець розуміють, що Аверс, Волинські новини тільки те й роблять, що вигораджують УКРОП і пилесосять його опонентів. Тепер укропи добрались вже й до "РайонРожище"! Шкода, якщо самобутній інформаційний сайт набуде політичного забарвлення. А щодо "дороги жизни", то не захищаючи Гунчика, не можу зрозуміти----а що, Палиця не при владі і облрада не має відношення до цих проблем??? Від району в облраду пройшов Вася Столяр, який зараз активно "підлизує" Ігорю Петровичу і ще й очолив їхню фірмочку якусь про добування ресурсів, а саме бурштину. Піщаний кар'єр Духча---це теж "Волиньприродресурс", тому мав би Василь підняти задницю і помогти своєму електорату
09 Лютого 2018, 11:16
Можемо Вас запевнити, що ми не "вигороджуємо УКРОП" і до нас ніхто не добрався. Ви правильно кажете, всі при владі, але говорять про проблеми Рожищенського району тільки коли починають готуватися до виборів. От ми з вами і прослідкуємо, "процес ремонту дороги". Особливо цікаве речення "Політика неабияк дивує те, що про ремонт дороги заговорили тільки зараз, і голова адміністрації, знаючи про її стан, не зробив жодних кроків для покращення цієї ситуації", - адже неодноразово про цю дорогу писали і на "Волинських новинах". А тепер кажуть, що не "чули".
09 Лютого 2018, 15:07
Депутати редиски
09 Лютого 2018, 18:43
Дуже добре, якщо редактор зрозуміє, що можна заробити сайтом від політиків вже сьогодні, але вже завтра втратити аудиторію, яка активно читає актуальні та цікаві новини. Тому----успіхів Вам і "тверезого" розсудку!) Бо вже противно читати Волиньньюс і тошнить від Аверсв!!!! Таке враження, що на Волині є пару шкідників(Івахів, Гунчик, Нестерук, Покровський, Вусенко), які розрушають багатства краю. Ну а месії всі чомусь з Укропа).. Невже думається, що абсолютно всі не розуміють про що мова?
10 Лютого 2018, 00:25
тримайте нюх по вітру,пора тихенько вже линяти
19 Березня 2018, 21:14
Вячеслав рубльов дотримайся слова які дав для жителів села сокіл поремонтують дорогу до села сокіл приурочивши відкриттю музею з нетерпінням чекаємо вас з аверсом по новій дорозі ми в музеї поставим вашу воскову фігуру щоб поклонятись вам
07 Липня 2018, 11:50
Орест Ласкавий вже такого добра понароблював що навряд чи фонд с Соколю ще чимось допоможе. За лікарню вже притихли бо об. ..лись. Вже не хоче в аптеку. То такий народ якто кажуть і сам не гам і комусь не дам!
07 Липня 2018, 11:51
Орест Ласкавий вже такого добра понароблював що навряд чи фонд с Соколю ще чимось допоможе. За лікарню вже притихли бо об. ..лись. Вже не хоче в аптеку. То такий народ якто кажуть і сам не гам і комусь не дам!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39