Увага: африканська чума свиней

31 Січня 2018, 09:00
5359

На електронну адресу Район.Луцьк надійшов лист про чуму свиней від Рожищенської районної лікарні держветмедицини.

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна високо контагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим степенем смертності. Гине до 100% захворілих свиней. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС не розроблені (відсутні).

 Африканська чума свиней реєструвалась і у нашій області. Так в 2016 році це захворювання проявилось у Любешівському та Ратнівському районі, а 21 серпня 2017 року дане захворювання було зареєстровано у с.Хотешів Камінь-Каширського району, оголошено карантин та здійснюються всі заходи щодо ліквідації хвороби. В 2018 році вже проявлялись спалахи африканської чуми свиней в сусідній Рівненській області, де на даний час проводяться заходи з ліквідації даного захворювання.

Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюється через зараження вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м’ясо, м’ясопродукти, кров).

Джерелом збудника інфекції є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіками з носа та іншими виділеннями. З клінічних ознак у тварин відмічається підвищення температури тіла до 42С, задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, рідше пізніше.

Щоб уникнути виникнення та розповсюдження АЧС необхідно дотримуватися наступних заходів:

  • не купувати свиням харчові відходи, отримані після забою свиней;
  • не купувати корми і кормові добавки невідомо походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів);
  • не купувати м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках без ветеринарних супровідних документів;
  • вести боротьбу з гризунами (дератизація, дезінсекція);
  • не завозити свиней без узгодження з державною службою ветеринарної медицини району з інших регіонів, не купувати не ідентифікованих свиней без ветеринарних супровідних документів.

Пам’ятайте: дотримання цих рекомендацій спрямоване на попередження заносу африканської чуми свиней на територію господарств і запобігання економічних збитків.

Коментарі
31 Січня 2018, 12:19
підвищення температури тіла до 420С
31 Січня 2018, 12:33
прикинь, все вірно!!! До 420!!!!!!
31 Січня 2018, 12:40
Ну та помилка друку, що зробиш. Температура до 42 градусів Цельсія. Але може і не бути дуже високої температури. Вірус дуже проходить мутацію і проявляються навіть такі ознаки, які до цього в літературі не були описані.
31 Січня 2018, 13:41
просто "0" це мав бути градус
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024