29 січня відзначається 100 років подвигу героїв Крут

29 Січня 2018, 09:00
4667

Починаючи з березня 2017 року українство відзначає сторіччя подій, що у сучасній історіографії отримали назву Українська революція.

Цей період тривав від березня 1917 р., коли постала Центральна рада, до листопада 1921 року, коли відбулася остання спроба повстання проти більшовиків у вигляді Другого зимового походу армії УНР.

Це були вкрай насичені подіями чотири роки, що характеризувалися політичним та ідеологічним хаосом, з якого згодом викристалізувалась досить чітка ідея самостійної державності.

Часто зовсім суперечливі рішення і тотальна неузгодженість та незлагодженість керівництва на всіх рівнях та у всіх сферах призвели до поразки Української революції як явище. Це були події, однозначність яких вирішити важко історикам і сьогодні.

Цьогоріч окрім інших подій, ми відзначаємо і століття відомого бою під станцією Крути, що відбувся 29 січня 1918 року. У цей день на підступах до Києва, під станцією Крути, зустрілися українські підрозділи Центральної Ради та більшовицькі війська, які йшли з Росії.


Проти 420 українських юнкерів, студентів та гімназистів виступало понад 4 тис. радянських вояків з бронепотягом та артилерією. Бій був тривалим і завзятим. Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко, більшовицькими – Михайло Муравйов.

Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до настання темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками.

Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом, після повернення УЦР до Києва, майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі. Похорони відбувалися дуже урочисто, на цьому наполіг особисто Михайло Грушевський.


Центральній Раді потрібна була подія, яка б стала об’єднуючою для усього народу. Хлопців героїзували майже одразу. До нашого часу бій під Крутами обріс чималою кількістю міфів. Є чимало спогадів учасників бою, що лишились живі, зокрема й командира Аверкія Гончаренка.

Затримавши ворога на чотири дні, українські війська дали змогу укласти важливий мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу.

Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору. Це дало змогу вигнати з території України більшовицькі війська та радянську владу.

Так сталося, що українці героїзують історичні події, які, подекуди, були  викликані політичною недбалістю чи недалекоглядністю. Однією з таких був і бій під Крутами.

Сергій Янішевський

Коментарі
29 Січня 2018, 11:42
А чому теперішні патріоти-активісти не хочуть йти у Збройні Сили України і боротись на Сході ? Україна не понад усе ???
29 Січня 2018, 12:34
А ти чому не в армії? "теперішні патріоти-активісти", як ти пишеш, хоча б щось, їм посильне, роблять для армії і для України. А ти дискредитуєш все добре, зроблене кимось. То кому ти служиш?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024