На тобі небоже, що мені не гоже: хто заплатить за неякісний газ?

11 Лютого 2016, 14:00
1689

Волиняни споживають чи не найгірший газ в Україні, в цьому добросовісно призналися в ПАТ «Укртрансгаз».

І опублікував детальну карт, де населення отримує якісне голубе томливо, а кому дістається газ з домішками.

Відтак, волиняни отримують газ, де один кубометр газу виділяє 8092 кілокалорії тепла з можливих 8800. Такий же «газовий ширпотреб» отримує Херсонська та Чернівецька областы. А найкраще голубе паливо мандрує до жителів Луганщини та Дніпропетровщини.

Рожищани ще з минулого року запримітили, що газ в оселях ні світить, ні гріє. Особливо в навколишніх селах, де переважає автономне опалення в домівках.

Мешканка Копачівки, Валентина стверджує, що продавати неякісне паливо почали ще в минулому році.

- Давно помітила, що чайник на плиті гріється добрих хвилин 15-20 і все закипіти ніяк не може, та й котел горить на повну потужність, а тепла нема. Ми таке чули, з різноманітних пліток, що газ нам подають з домішками, але не дуже тому вірили. А вже коли в цьому році прочитали та переконалися що нас просто дурять. Ми платимо за неякісне паливо, - розчаровано бідкається жінка.

Якщо врахувати сучасні «захмарні» розцінки на газ, то хто має відповідати за постачання неякісного палива?

Незалежний енергетичний експерт Марія Яковлєва стверджує, що законно було б вимагати компенсацію, повідомляє «Обозрєватєль».

- Потрібно викликати представників компанії транспортера, сьогодні у нас це облгази. Але тут вже існує питання: чи будуть вони чесно перевіряти показники газу? Це говорить про те, що в системі потрібна незалежна компанія, яка може це перевірити. І така компанія є - це Державна метрологічна служба, - сказала експерт.

Марія Яковлєва підкреслила, що ця послуга доступна, як юридичним, так і фізичним особам, але - не дешева. Така перевірка коштує в межах 10,5 тис. гривень.

- Це непідйомна сума для однієї сім'ї, але якщо це багатоповерхівка і проблема у всіх одна і та ж, тоді можна зібрати у своєму домі збори і прийняти рішення про те, як ця сума буде платитися: наприклад, розділити її порівну. Після перевірки можна виставити претензії до компанії, що транмпортує, відповідно до законодавства, - сказала вона.

Яковлєва зазначила, що якщо ж компанія-транспортер не захоче задовольнити подібні претензії і самостійно піти на перерахунок рахунків за газ, тоді можна шукати справедливість у суді. Якщо позов задовольнять, то можна частково компенсувати витрачені гроші на газ поганої якості.

Це означає, що тяганина буде довгою, однак шанси повернути свої кревні, справно сплачені недобросовісним транспортерам газу все ж таки є.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром