Зарплата міського голови Рожища найменша серед колег - очільників інших міст, - рух «Чесно»

26 Січня 2018, 13:30
Рожищенська міська рада 4945
Рожищенська міська рада

Голова громади - обраний для того, аби управляти нею та ефективно господарювати. Якісне керування потребує знань та багато зусиль. Мери - це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи.

Громадський рух ЧЕСНО порівняв зарплати очільників міст та селищ Волині, аби зрозуміти, чи набагато більше вони отримують у порівнянні з волинянами.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив дослідити декларації 2016 року очільників 17-ти райцентрів Волині. Найменше заробляв у 2016-му мер міста Рожище. Якщо середня зарплата становила 4047 гривень, то його дохід за місяць був лише в 1,6 рази більший.

У мене стажу державного службовця не було. І на сесії в нас було прийняте відповідне рішення, яке не дозволяло підвищувати собі ці речі, - зауважує міський голова В'ячеслав Поліщук. - Звичайно, будь-якого службовця така зарплата б не влаштовувала. Як людину мене та зарплата не влаштовувала, а з іншого боку я вважаю, що неетично так думати. Розумієте, завжди людина прагне до чогось більшого. Але я свідомий того, що такий керівник як мер не може дуже вирізнятися з-поміж інших.

Утім він додає, що з липня 2017 року його заробітна плата піднялася майже вдвічі у зв’язку із прийняттям Постанови Кабміну. Цією постановою Кабмін скасував обмеження щодо преміювання голів рад, чим дозволив місцевим депутатам самостійно визначати чи преміювати і, на яку суму, свого голову. Такий механізм не дає свободу, радше додає можливість депутатам тиснути на мера, якщо він не має більшості у раді й не йде на домовленості з депутатським корпусом.

Більшість голів волинських міст та селищ, мають удвічі більші доходи від звичайних мешканців області. Утричі перевищує середню зарплату дохід голів лише чотирьох міст

Найбільше серед числа голів громад заробляє Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков. Його зарплата більша від середньої по області у майже чотири рази.

На запитання представника Громадського руху ЧЕСНО, чи вдосталь службовцю його зарплати, він відповів:

Моя зарплата буде мене влаштовувати тоді, коли вона буде відповідати моїй зарплаті хоча б 2012 року в доларовому еквіваленті. Або як у депутатів Верховної Ради, які ні за що не відповідають, - коротко резюмував Сапожніков.

Наближається час декларування доходів за 2017 рік. Тож Громадський рух ЧЕСНО незабаром дослідить, скільки ж очільники найбільших волинських громад заробили у минулому році. І чи задовольняє їх тепер вдвічі більша заробітна платня за служіння громаді.

Марія Доманська, регіональна координаторка Centre.UA

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024