«В єдності – наша сила» ‒ влада привітала мешканців Рожищенщини з Днем Соборності

22 Січня 2018, 10:06
8812

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України.

«Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Єдність українських земель – це наша найбільша цінність і найвища мета. Останні три роки тисячі наших співвітчизників мужньо відстоюють територіальну цілісність України. Тому День Соборності сьогодні набуває для всіх нас особливого значення, вселяючи віру в наше світле майбутнє.

Лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної та демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Тож бажаю всім нам незламного духу, національної гідності та самоповаги.

Зичу вам, шановні рожищани, міцного здоров’я, щастя і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!

Миру, злагоди та добробуту – кожній сім’ї!» ‒ ідеться у привітанні Рожищенського міського голови В’ячеслава Поліщука.

 

Щорічно 22 січня український народ відзначає величну дату своєї багатовікової історії – День Соборності. Саме цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві проголошено Акт про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Українську державу.

Про це йдеться на сайті Рожищенської РДА.

Протягом століть ідея територіальної єдності була вкрай важливою для України у боротьбі за свої національні інтереси. Сьогодення свідчить, що соборність глибоко пройшла через серця і душі українців. Нині ми відчуваємо себе єдиним народом, незламним і незалежним, який на своїй землі будує власну долю. Кожного дня ми демонструємо світу нашу силу і волю, разом ми йдемо до перемоги, відстоюючи суверенітет і цілісність нашої держави.

«Дорогі земляки, вітаю вас зі святом, зичу всім миру і злагоди, міцного здоров’я, щастя, сил та натхнення для нових звершень на благо рідного краю і України! В єдності – наша сила! Слава Україні та її народові!» ‒ привітала краян голова РДА Інна Гайворонська.

 

«Соборне возз’єднання, ‒ або як тоді його назвали, злука – проросло з національно-визвольної боротьби українського народу, історично тривалого руху українців до творення власної держави. З мрій, прагнень та зусиль багатьох поколінь борців за незалежність і соборність.

Та, на жаль, це свято тривало недовго. Історичні документи, втілилися в життя, на жаль, лише через 72 роки. Тоді ж, у дев’ятнадцятому соборна Україна не стала реальністю. Та й незалежність держави на довгий тоді час було втрачено. 

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси.

Хоча державне обєднання УНР і ЗУНР у девятнадцятому році відбулося лише символічно, проте воно мало вирішальне значення для утвердження української соборної держави у теперішніх кордонах. Воно окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України.

Об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки стало моделлю цивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Разом з ухваленням Універсалу про злуку було задекларовано, що об’єднана Українська Народна Республіка «не має й думки забрати під свою власть чужі землі».

Історичний досвід  постійно нагадує – головною, незаперечною, неперехідною цінністю для всіх нас є незалежна, соборна держава. Лише за умови політичної й економічної незалежності ми можемо претендувати на гідне місце України у світі. Головний урок Дня Злуки – це усвідомлення того, що тільки в єдності сила.

В наш час з початком інспірованої кремлівською владою експансії на Україну, соборність всіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею. Вона оволоділа, нарешті, умами практично всіх без винятку громадян України та зробилася найголовнішою цінністю в усіх її областях.

Останніми роками у дні державних свят ми не лише згадуємо видатних історичних діячів, але й вклоняємося пам’яті сучасних українських звитяжців – героїв Небесної Сотні та героїв війни за незалежність у боротьбі з російськими агресорами.

Наші герої воюють на Сході не за повернення окремих територій, а за всю соборну українську землю.

Десятки тисяч воїнів, волонтерів, мільйони й мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України. Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні.

Наш ворог грубо прорахувався. Хотів нас знищити, а зробив сильними як ніколи. Українська нація остаточно ствердилася на всіх теренах ‒ західних, східних, північних, південних та центральних. Вона об’єднала представників різних етносів та носіїв різних мов.

Ми свідомі, що лише в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти великої мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою будуть пишатися наші нащадки.

Нікому не вдасться знищити наш дух, наше прагнення волі, Європейського вибору, кращого життя без чиїхось коректив і умов.

Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Ніхто й ніколи вже не зможе підірвати нашу єдність. З соборністю в думці, з єдиною Україною в серці ми всі разом назавжди будемо єдиною українською нацією.

Саме у цьому і полягає сенс свята Соборності.

Дорогі земляки! Сердечно вітаю Вас із святом, зичу добра, миру злагоди і глибокої віри в гідне майбутнє нашої держави!

Нехай у нашій країні буде мир, спокій, любов і взаєморозуміння.

Нехай цей день принесе нам світле почуття радості та усвідомлення власної причетності до спільної розбудови наших сіл, району, міст, області, країни. Бажаю кожному жителю нашого краю міцного здоров’я, миру, злагоди, сил та натхнення, нових досягнень на благо України і нехай у цьому нам допоможе Бог!

Слава Україні!», ‒ ідеться у привітанні голови районної ради Андрія Музики.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024