19 січня: гортаючи рожищенський календар

19 Січня 2018, 10:00
3085

19 січня загинув Василь Іванович Смолярчук з Тристеня.

Боєць 80-ої ОБМР героїчно захищав Донецький аеропорт, де й загинув на велике християнське свято Водохреще.

Був похований в Дніпропетровську, як невідомий захисник України. Лише через довгі три місяці, які для матері стали Вічністю, після аналізу ДНК, Василя знайшли.

Довідка:

Василь Смолярчук народився 4 листопада 1981 році. Виріс у багатодітній сім'ї. Мобілізований 19 серпня 2014 року, солдат 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, стрілець. З листопада перебував у зоні бойових дій.

19 січня 2015-го загинув під час оборони аеропорту Донецька. Група, у складі якої був Василь, мала завданням доставити до нового терміналу зенітну установку — була необхідна для зачистки верхніх поверхів будівлі від терористів. В умовах обмеженої видимості та безперервних гранатометних обстрілів МТ-ЛБ згорів цілком. Після вибуху та утворення завалів у новому терміналі аеропорту доля Василя була невідомою.

Через місяць тіло Василя Смолярчука вдалося вивезти із ДАП. Впізнаний за експертизою ДНК. 30 квітня 2015-го з Василем попрощалися у Рожищі, 1 травня похований у селі Тристень.

Про нього говорили багато хорошого. Він насправді був дуже світлою людиною, щирою, доброю, який завжди поспішав на допомогу іншим. Як зазначив отець Григорій Панчук, який звершував чин поховання: «Василь покинув все і пішов на далеку Донеччину, аби захищати кожного з нас. Виконавши при цьому одну з головних заповідей Божих – любити ближнього свого…».

Без Василя лишились цивільна дружина Тетяна Стеценко та донька Богдана 2011 р.н.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений

22 вересня 2015 року — орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)

Світла пам’ять тобі Герою! Нехай твоя змучена душа знайде спокій в Божій обителі.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024