Традиційні страви та звичаї на Щедрий вечір

13 Січня 2018, 16:42
59625

Вважається, що святкувати Щедрий вечір – це дуже давній звичай.

Також за християнським календарем це день преподобної Маланії. В народній традиції ці свята об'єдналися, і тепер 13 січня - Щедрий вечір, або свято Маланки.

Традиції свята

Вранці, 13 січня, починали готувати щедру кутю. Вона відрізнялася від тієї, яку готували на Святий вечір, її можна заправляти скоромниною (м'ясом і салом). На Щедрий вечір кутю ставлять на покуті (червоний кут). Господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб пригостити всіх, хто прийде щедрувати і засівати. Також на святковий стіл ставлять ковбаси, м'ясні страви.

Після заходу сонця люди ходять від будинку до будинку і щедрують.

 У спільноті «Їсти» в соціальній мережі Facebook розповіли про основне традиційне українське меню, яке сформувалось протягом багатьох століть. 

1. Головна страва – це кутя. Кутя має багато різновидів. У кожному регіоні нашої країни є свій особливий рецепт цієї страви. Основна базовість цієї страви це – поєднання, вареної крупи, меду, маку, сухофруктів. По суті, ця страва є автентичною, вона готувалась так протягом багатьох століть. Тому що, усі інгридієнти для страви завжди були на території України. 

2. Картопля. Неодміний атрибут останніх століть на столах українців. Її можна приготувати за різними рецептами.

3. Кров'янка та домашня ковбаса. Особливе місце на столі займає свинина та страви з неї. Так історично склалось, що свинина для українців стала основним джерелом м'яса. Тому і не дивно, що існує дуже багато смачних рецептів. Насамперед на щедрий вечір – готують тушковану домашню ковбасу та кров'янку. 

4. Печення домашня із свинини. Ця страва прекрасно підійде до картоплі. 

5. Крученики із свинин з начинкою. Зазвичай начикою були гриби. 

6. Холодець (свинина та яловичина). Традиційна страва в зимові св'ята для українського столу. 

7. Прихильникі автентичних стародавніх рецептів можуть спробувати приготувати: страву Верещаку ( тушковані свинячі ребра у буряковому квасі).

8. Тушкована капуста з м'ясом.

9. Холодні закуски. Свинячі копченості сало, бочок, шинка. Тут і додати нічого, яке ж українське традиційне свято без сала та бочка.

10. Звичайно поїдання такої кількості м'ясних страв потребує різноманіття інших страв, особливо домашньої овочевої концервації: квашеної капусти, огірків та помідорів. 

11. Вареники. Це також особлива страва в українській кухні. Без них не можливо уявати традиційну щедру вечерю. Готують вареники з м'ясом, або ж з картоплею/грибами зі шкварками. На десерт готують вареники з сиром/сухофруктами. 

12. Млинці. Вони символізують сонце на це свято. Млинці готують також з м'ясом (часто з нутрощів свинини), наприклад відварений язик, це данина страдованьому українському рецепту «Лизень в торбі».

13. Пироги, їх обов'язково готують на десерт з різним начинням м'ясні, сирні, макові, сухофруктні, тощо. 

14. Узвар зі сухофруктів. Традиційно українці робили узвар з сухофруктів – яблука, груші, вишні, родзинки.

В цей список не увійшло багато страв, з риби, птиці, тощо. Основному увага акцентувалась на м'ясних стравах, які мають приціл на українську канонічну кухню. Не згадувались страви на Свят вечір, які є пісними.

Сучасне святкування щедрого вечора є набагато більш різноманітним з додаванням нових рецептів. Це зумовлено мультикультурною теперішньою кухнею, ми використовуємо більше морепродуктів, фруктів, овочів, спецій, страв та салатів які географічно віддалені від України. Поряд з цим, ми завжди намагаємось дотримуватись свого колориту та не забувати наші вікові кулінарні традиції.

І кілька рецептів страв від Район.Рожище:

Потапці

Для приготування цієї страви вам знадобляться: 200 г хліба “Український”;
50 г рослинного масла;
20 г сала;
1 зубок часнику;
1 солоний огірок середньої величини.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала та гуртки солоного огірка.

Гамузом «Ярославна»

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
40 г копченої курячої грудинки;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
1 / 2 вареного курячого яйця;
1 / 2 свіжого помідора середньої величини.

Соус
120 г вареної квасолі;
10 г маку;
80 г майонезу;
1 / 2 лимона середньої величини (для соку);
цукор, сіль.

Прикраса:
10 г маку;
1 помідор;
зелень петрушки;
листя салату.

Приготуйте соус. Квасоля пропустіть через м’ясорубку, додайте перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком, ретельно перемішайте. Наріжте великими кубиками грудинку, яйце, помідор, додайте обсмажену цибулю, перемішайте і заправте соусом. Готову страву викласти на листя салату. Прикрасьте часточками помідора, маком і зеленню петрушки.

Верещака

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
400 г свинячих ребер;
200 г хліба “Український”;
50 г сала;
2 цибулини середньої величини
сіль;
чорний мелений перець.

Буряковий квас:
500 г очищеної буряків;
1 л охолодженої кип’яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п’ять днів у тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Ребра нарубаєте і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м’ясо, і залиште в духовці ще на п’ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені й обсмажені цибулю і сало.

Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.


 

Вареники з м’ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Фарш:
500 г свинини;
800 г яловичини;
20 г рослинної-ного масла (для обсмажування);
4 цибулини середньої величини;
сіль;
чорний мелений перець.

Тісто:
550 г топленого молока;
100 г розтопленого вершкового масла;
25 г дріжджів;
15 г цукру;
1 кг борошна;
4 яйця;
5 г солі.
Прикраса:
50 г розтопленого вершкового масла;
смажений лук;
зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м’ясо, обсмажте і поставте гаситися. Лук почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м’ясорубку тушковане м’ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачайте його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. У середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з’єднайте краї і защипніть.

Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.


 

Лизень в торбі

Фарш:
50 г відвареного яловичого мови;
20 г обсмажених печериць;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
I 20 г сметани;
5 г білого вина;
1 / 2 зубки часнику;
сіль, цукор, чорний мелений перець.

Тісто:
250 г борошна;
500 г молока;
3 яйця;
1 / 4 чайної ложки солі;
1 / 2 столової ложки цукру;
2 столові ложки розтопленого вершкового масла;
2 столові ложки топленого масла (для змазування сковороди).
Прикраса: зелений лук.

Пропустіть через м’ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п’ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З’єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім – вершкове масло. Вимісіть отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, що залишилося, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору.

Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев’яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.


 

Голубці з рибним фаршем

Інгредієнти: 1 кг капусти, 400 г будь-якого рибного фаршу, 100 г відвареного рису, зелень петрушки та кропу (на смак), 2 цибулини, 1 склянка сметани, 2 столові ложки вершкового масла, сіль, перець мелений — на смак, 2 столові ложки томатного соусу, 0,5 склянки кип’яченої води.

Приготування: підготовлену капусту відварити до напівготовності в киплячій підсоленій воді. У провареному листі зрізати потовщену частину. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на маслі. Рибний фарш змішати з рисом, обсмаженою цибулею, посолити, поперчити й перемішати ще раз. На підготовлені листки капусти викласти рибний фарш. Загорнути, як зазвичай загортаємо звичайні голубці. Обсмажити голубці з обох боків на вершковому маслі, залити сметаною, змішаною з томатним соусом, розбавленими 0,5 склянки кип’яченої води. Запікати в духовці протягом 8 — 10 хвилин. При подачі на стіл полити соусом, у якому вони тушкувалися, прикрасити зеленню.

Коментарі
13 Січня 2018, 23:49
Щедрий- помилка в заголовку
13 Січня 2018, 23:53
Адміністратор уже '' повечеряла''...
14 Січня 2018, 00:31
Гугл-перекладач рулить))))
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024