Бібліотекарі району опановуватимуть… нові професії

04 Лютого 2016, 12:10
2114

У сучасному глобалізованому світі технологій ніщо не стоїть на місці. Й бібліотеки, у процесі прививання населенню любові до читання, також мають вливатися в інформаційний потік та бути в курсі трендів.

У середовищі фахівців бібліотечної справи нині побутує думка: неважливо, яку книжку обирає читач (електронну чи паперову), головне — аби він читав.  І ось тут важливо — знайти того читача!  А він може бути де завгодно: на цікавих інтернет-сайтах, у соцмережах,  на форумах тощо.

Тож перед бібліотекарем постає нелегке завдання — зацікавити та залучити читача у Храм книги. А для цього йому необхідно володіти вміннями журналіста, фотокореспондента й навіть інтернет-маркетолога!

Врешті, важливість спілкування та переймання досвіду у колег за допомогою інтернет-павутини ще ніхто не відміняв.

Всі ці фактори стали передумовою для виникнення у рожищенських бібліотекарів ідеї освітнього проекту, який стартує вже незабаром.

За словами директора  Районної централізованої бібліотечної системи (РЦБС) Світлани Осипчук, така необхідність назріла вже давно.

— Маємо головний сайт РЦБС, рубрики, де кожна бібліотека може розміщати свою інформацію про проведені заходи, анонси цікавих подій, життя сільських мешканців тощо. Але не через 10 днів, а оперативно. На жаль, з оперативністю у нас складно, як і з текстами. Хоча в кожній сільраді є інтернет, якщо його нема в  бібліотеці.

Тож у рамках освітнього проекту який стартує вже незабаром, бібліотекарі будуть опановувати мистецтво писати тексти про життя бібліотеки так, щоб їх хотілося публікувати; дізнаватимуться секрети фотомистецтва і як робити «змістовні» фото; розроблятимуть контент-план для постів у групах бібліотек у соцмережах; вивчатимуть сервіси для створення медійного контенту; аналізуватимуть створені блоги бібліотек та навчатимуться створювати нові, а також вивчатимуть особливості формування персонального бренду бібліотекаря в інтернеті.

Заходи проходитимуть у форматі бібліо-кав'ярні у невимушеній теплій обстановці з чаєм та печивом. Адже процес навчання має бути не лише пізнавальним, а й приємним!

А вже сьогодні під час методичних зборів бібліотекарів РЦБС редакторка інтернет-видання Район.Рожище, журналістка, експертка з просування у соціальних медіа Алла Ожиєвська провела першу ознайомчу лекцію з метою вивчення потреб та рівня підготовки в цьому напрямку бібліотекарів району,  а також опитала учасників зборів на тему присутності бібліотекарів у мережі Інтернет загалом та соціальних мережах зокрема.

— Інтерес до навчання з боку бібліотекарів помітний, — зауважує експертка. — Звісно, всі присутні — на різних рівнях підготовки: хтось уже активно зав'язує у соцмережах професійні контакти з колегами з усієї України та їздить для обміну досвідом, намагається писати про події в бібліотеці з гумором та невимушено, але багато хто навіть не зареєстрований у соцмережах і ледь не з жахом думає про те, що треба написати замітку на сайт про проведений захід. Що ж, будемо всього цього навчатися!

Деталі проекту організатори обіцяють повідомити трішки пізніше.

2

2
Журналістка, експертка з просування у соціальних медіа Алла Ожиєвська вивчає потреби у нових знаннях бібліотекарів району.
Журналістка, експертка з просування у соціальних медіа Алла Ожиєвська вивчає потреби у нових знаннях бібліотекарів району.

2

2

2
Бібліотекарі беруть участь в опитуванні.
Бібліотекарі беруть участь в опитуванні.

Фото Тетяни ПАНАСЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024