ТОП-10 місць, які варто відвідати у Рожищенському районі

02 Січня 2018, 12:20
20054

Журналісти Район.Рожище спробували зібрати 10 найцікавіших місць нашого краю, які варто відвідати кожному.

Не тільки туристам, що завітали до нас, але, насамперед, мешканцям району.

Не дивуйтеся – рожищенці також мають чим похвалитися! Рейтинг, звичайно ж, умовний, хоча й побудований за принципом природної унікальності та історичної цікавості.

10. Підліски

Отож, почнемо з одного з наймальовничіших сіл – Підліски. Окрім того, що знаходиться воно на самісінькому березі річки Стир, воно ж вважається найменшим в Україні за кількістю жителів – офіційно їх тут всього 16. Краса і мальовничість села зашкалює!

Також читайте: Село-музей на березі Стиру.

9. Копачівка

Ще одне село, куди варто завітати, це Копачівка. В селі уподобали собі куточок волинські чиновники. Але «фішка» села не в цьому. З того, що цікаво побачити, це Поштова станція, збудована у 1846 році, єдина у своєму роді в Рожищенському районі. Зараз, щоправда, вона виглядає не зовсім автентично, але загальний вигляд середини XIX ст. збережено.

Також читайте: Сільськими дорогами: Село, яке бачило Павла Скоропадського та Вільгельма Габсбурга.


2
Свято-Вознесенський храм в Копачівці
Свято-Вознесенський храм в Копачівці

8. Військові кам’яні захисні споруди – дзоти

Щоб побачити німих свідків Першої світової війни – численні військові кам’яні захисні споруди – дзоти, варто відвідати чи найвіддаленіші села району – Тристень, Вічині, Ворончин та Кияж. У Тристені та Вічинях до того ж ще можна відпочити на мальовничих озерах.

Також читайте: Щурин, Тристень, Квітневе: як жили селяни в другій половині XX ст., Село, де займалися розведенням худоби і вичинкою шкіри.

1

7. Рудка-Козинська

У цьому році Рудка-Козинська добряче нашуміла на всю країну. Але шуміла вона й раніше і куди позитивніше. Колись селом володів український гетьман Іван Виговський. Саме тут, за спогадами, щоправда, не перевіреними, обговорювали створення УПА Роман Шухевич та Дмитро Клячківський. А у час найбільших повстанських діянь Рудка Козинська була центром національного руху у краї. Місцеві чимало можуть розповісти цікавого про село.

Також читайте: Сільськими дорогами: в Рудці-Козинській Сергію Янішевському напророчили щастя.

6. Переспа

Повз Переспу частенько проїжджають різного роду мандрівники, адже село знаходиться на центральній дорозі. Але тут варто затриматись трошки довше, адже похвалитися Переспа може таки багато чим. Насамперед це, звичайно ж, ресторан-музей «Шинок», де можна надивитися багато речей з часів Першої світової війни та почастуватися чаєм-кавою.

Також читайте: Сільськими дорогами: привілейована Переспа. ЛОНГРІД

5. Любче 

Одне з найдавніших сіл краю Любче колись також «гуділо» на всю країну. Саме звідси походять славні князі Друцькі-Любецькі, що свого часу займали високі посади місцевого самоврядування. Зараз це мальовниче затишне село з надзвичайно цікавою історією та природною красою. Серед найцікавішого – середньовічне городище, що датується X-XII ст.

Також читайте: Сільськими дорогами: село, яке мало свій замок та підземний хід до замку Любарта.

4. Мильськ

Здавалося б, маленьке непримітне село на периферії району – Мильськ. Що ж тут може бути такого, що б привабило туристів? Та тут же стільки всього! Тут народилася відома польська співачка, королева польського твісту Хелена Майданець, тут чи не єдине відоме місце в районі, де вели бої солдати УНР з більшовиками і їм встановлений пам’ятник, тут, нарешті, надзвичайно цікавий шкільний дворик. Про все це та багато іншого вам повідають місцеві краєзнавці.

Мильськ на четвертому місці нашого рейтингу не один. Трохи підсовує його не менш цікаве село Доросині. Відоме тим, що тут проживав і працював відомий письменник та краєзнавець Степан Курило-Шванс, музей якого діє в селі. Варто глянути і на церкву Св. Луки, що збудована у XVIII ст. 

Також читайте: Сільськими дорогами: У Мильську народився польський твіст. ЛОНГРІДСільськими дорогами: Доросинівська земля зростила відомих митців слова.

3. Рожище

Ну і куди ж тут без Рожища. Хай там що, але Рожище, попри байдужість влади до культурно-історичної спадщини, може чимало показати потенційним туристам. Тут і костел 1921 року (трохи реставрований), і руїни євангелістського храму, і старі єврейське та польське кладовища... Чи не найцікавішим об’єктом є Вовча гора – місце-легенда, де розташоване зруйноване середньовічне городище. А окрім того – місце розташування найдавнішого будинку міста, на якому досі видніються сліди від куль, як свідки давнього часу.

3
Костел Преображення Господнього в м. Рожище
Костел Преображення Господнього в м. Рожище

5
Молитовний дім в м. Рожище
Молитовний дім в м. Рожище

Також читайте: На місці кірхи в Рожищі має з’явитися православний храм. Баптисти – проти«Римо-католицька громада Рожища розділяє радість свят з православними вірянами», – отець канонік Роман Бурник.​

2. Сокіл 

Село, а колись славне містечко Сокіл зараз є певно найпривабливішим з точки зору туристів у нашому краї. Насамперед через те, що має чимало німих свідків історії. Тут і костел, і давня бастіонна церква, і вал, і городище, і Стир... А місцеві мешканці багато знають і багато покажуть потенційним туристам.

На це ж місце хочеться поставити, такого собі «сірого кардинала» району – село Озденіж. Здавалося, б стоїть собі десь на периферії, осторонь, але... Обвіяне легендами село має чим похвалитися і сьогодні. Насамперед – церква Казанської богоматері кінця XIX ст., яка унікальна своєю архітектурою, зовсім нетипова для Волині. Окрім того – сама місцевість, низка старих будиночків та поле поруч з церквою, густо всіяне залишками кераміки від XIII ст. і до XIX ст. 

Також читайте: Сільськими дорогами: Сокільський край – від заможного містечка до невеличкого села, Сільськими дорогами: візитівкою цього села є церква Казанської Божої Матері, збудована у вишуканому стилі.

1. Іванівка

А от на перше місце ми поставили село Іванівка. Не дивуйтеся, адже приїжджаючи туди, будь-хто потрапляє неначе в казку. Маленьке село на березі Стоходу також може похвалитися своїм минулим, адже колись Іванівка теж була містечком. Про ярмарок тут мальовничо згадує у своїх спогадах відомий польський письменник Юзеф Ігнацій Крашевський. Сьогодні село, мабуть, найавтентичніше у краї. До речі, тут також є на що подивитися! Наприклад, на руїни бернардинського монастиря ще XIII ст., Петропавлівську церкву 1629 року, а також середньовічне городище.

Також читайте: Сільськими дорогами: які козацькі таємниці приховує давня Іванівка.

4
Церква Петропавлівська (1629 р.) села Іванівка
Церква Петропавлівська (1629 р.) села Іванівка

Справді у нашому краї чимало цікавих місцевостей, яких аж ніяк не вмістиш у якийсь рейтинг. І пам’ятайте – рейтинги, то глибоко суб’єктивна штука. Лиш відвідавши кожен населений пункт подорожній може для себе відзначити його.

Подорожуйте, відкривайте рідний край та формуйте власні враження!

Коментарі
02 Січня 2018, 16:54
Іванівка - найкраща! Дуже приємно було це прочитати
02 Січня 2018, 17:09
Напишіть за систему підземних ходів у місті Рожище.
02 Січня 2018, 18:24
це все радує --молодці , творці сайту ! ===Доповнення до історіі ДОРОСИНЬ : тут деякий час жив відомий в Украіні поет Володимир ЛУЧУК , а місцеву школу закінчив ще й Ігор ПАВЛЮК -- ТЕЖ поет ( висувався на Шевченківську премію ) , публіцист , літературознавець . Нині живе у ЛЬВОВІ . ПРО історію Доросинь та його людей Є .... аж ТРИ повноформатних книги . ЩЕ стільки написав Аржевітін про свою Кулачаву , що на Закарпатті .ОСЬ так ....
02 Січня 2018, 18:27
Підтримую Віталія,було б цікаво почитата про підзимелля Рожищ,ходять легенди що вони вели до Луцького замку
02 Січня 2018, 19:08
така смішна легенда є у кожному селі
02 Січня 2018, 20:21
В Духче є знаменитий бар де спивається з округу вся молодь.
02 Січня 2018, 20:30
Чи правда що у Рожищі була система підземних ходів, яка ішла від теперішнього 2 корпусу коледжа до костелу?
02 Січня 2018, 22:16
Цей хід вів від залізничного вокзалу до четвертої школи, а там і до костелу. Це не легенда, це правда.
02 Січня 2018, 22:24
А що зараз з цими ходами ?
02 Січня 2018, 22:31
Ніхто точно не знає. Швидше за все вони пообвалювались. Але є люди, які в дитинстві ходили там, в тих місцях де цей хід не був обвалений. Цим людям уже до 70 років...
03 Січня 2018, 00:14
Так цікаво описано, мені вже захотілося скрізь побувати. Дякую.
03 Січня 2018, 12:35
Хто хоче можу дати карту з підземними ходами в Рожищах, щоб ви зібрались в невеликі (а можна і у великі) групи і вирушили на пошук пригод.
03 Січня 2018, 13:35
Для чого цей сарказм??? Підземний хід дійсно був і цьому є докази, є реальні живі люди, які підтвердять його існування в минулому. Не віриш - не вір, але це реальна історія!
03 Січня 2018, 18:43
Я сам особисто знаю звідки він починався і куди йшов, навіть можу показати місце де стартує. Можу навіть організувати тур.
03 Січня 2018, 22:06
Як з тобою зконтактувати? Бо, мабуть, ми говоримо про різні ходи. Як з тобою зконтактувати?
03 Січня 2018, 23:31
Зі мною контактують ті кому вже не потрібні ніякі підземні ходи
04 Січня 2018, 10:22
&quot;Я сам особисто знаю звідки він починався і куди йшов, навіть можу показати місце де стартує. Можу навіть організувати тур.&quot; - одна фраза і друга: &quot;Зі мною контактують ті кому вже не потрібні ніякі підземні ходи&quot;.<br/><br/>У тебе параноя чи ти лиш язика чешеш?<br/><br/>Такий хід існував, є свого роду &quot;речдоки&quot; існування того ходу, є люди, які туди ходили, а якщо тобі хочеться язика почесати чи показати свій сарказм - то не варто.
04 Січня 2018, 13:34
Свята, не можна сердитись
04 Січня 2018, 13:55
А нести ахінею можна?
04 Січня 2018, 14:11
Спеціально для тебе. Початок підземного ходу починається від жд. вокзалу, а саме з погребу який розташований на подвір'ї будинку, що за вагончиком (де продають пиво), і йде прямо під вулецею Січ.Стрільців до костелу, правда він по середині вже давно засипаний.
04 Січня 2018, 15:31
Ти це прочитав із попередніх коментарів? А як на рахунок ходу від другого корпусу коледжу? Бла-бла-бла?)) Про цей хід я знаю краще за тебе!
04 Січня 2018, 18:29
Ти скоріше станеш моїм клієнтом як щось дізнаєшся про інші примарні ходи...
04 Січня 2018, 20:36
Сам ти примара)))
05 Січня 2018, 21:01
А в самих Рожищах можете показати? Не раз дивуюся, за що отримували зарплатню (читай також хабар) архитектори центральноi вулицi мiста ??
19 Лютого 2018, 18:42
ДОРООСИНІВЦЮ,,,,А Р Ж Е В І Т І Н з К О Л О Ч А В И, так називається це прекрасне село в Закарпатті,,,там ще є пам&quot;ятник З А Р О Б І Т Ч А Н А М,,,,, дуже тяжко дивитися,як люди,в пошуках роботи виїзжають вже понад 100 років по світах,,,а так цікава у В А С історія,,,дякую
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024