Рожище: депутати вимагають визнати бійців добробатів та припинити переслідування активістів

02 Грудня 2017, 13:00
2643

У п'ятницю, 1 грудня, відбулася 27-ма позачергова сесія Рожищенської міської ради.

Під час засідання присутні обранці громади Рожища розглянули та одноголосно підтримали ініційовані депутатом-свободівцем Олександром Дулюком звернення до керівництва держави.

Перше стосується силових затримань бійців-добровольців, ветеранів АТО, друге - стосовно визнання учасниками бойових дій добровольців АТО, які не увійшли до складу Збройних Сил України.

Тексти звернень подаємо без змін.

Президентові України Петру Порошенку 

Генеральному прокуророві України Юрію Луценку

Міністрові внутрішніх справ України Арсену Авакову

Верховній Раді України

Кабінету Міністрів України

Звернення

Ми, депутати Рожищенської міської ради, глибоко обурені подіями, що відбулися 24-26 листопада 2017 року. Затримали ветеранів АТО, добровольців Олександра Новікова (батальйон «Донбас»), Леоніда Литвиненка (батальйон «ОУН») та Анатолія Виногродського (батальйон «Донбас»). Вважаємо, що відбулося грубе порушення прав людини і було застосовано методи, які на нашу думку, є неадекватними офіційним причинам.

Зокрема, порушено статті 5 і 6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод, згідно з якими кожен має право на особисту свободу і недоторканність, а також право на справедливий суд.

Дивує і вражає, чому цих людей не було викликано повістками. Інцидент з добровольцями збурює українське суспільство, породжує страх та недовіру до правоохоронних органів, підриває добровольчий рух, а також псує імідж України на міжнародному рівні.

В Україні заговорили про полювання на бійців-добровольців та ветеранів АТО. Особливо прикро те, що об'єктами переслідувань стають добровольці, завдяки яким, на нашу думку, Україні вдалося відбити наступ східного агресора на початку 2014 року. Більшість з них не були визнані учасниками бойових дій, не мають жодної подяки від держави і не користуються жодними пільгами. Разом з тим вважаємо, що ці люди зробили вагомий внесок у цілісність і незалежність України. Вони користуються авторитетом у суспільстві.

Затримання добровольців особливо підозріле у контексті того, що вони були учасниками блокування контрабандної торгівлі пальним на підприємстві, що пов'язане з Віктором Медведчуком.

Просимо Вас втрутитися у ситуацію, дати правову оцінку діям співробітників правоохоронних органів і публічно пояснити, що відбувається. Якщо держава буде послідовна у своїх діях і продовжуватиме на вищому рівні відмовчуватися щодо цих резонансних затримань, суспільна напруга зростатиме і це може призвести до заворушень і неспокою в країні.


 

Коментарі
02 Грудня 2017, 21:22
Дулюк молодець
03 Грудня 2017, 23:00
Та да. Нам би такого прєзідента, то ми вообше зажили. Такий самородок пропадає. Такі проблеми піднімає шо ніхто б не ріскнув.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024