Тихотин: питання села вирішували на засіданні колегії

01 Грудня 2017, 17:08
5174

У четвер, 30 листопада, в райдержадміністрації відбулося чергове засідання колегії.

Про роботу Тихотинського сільського голови  та очолюваного ним виконавчого комітету щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади доповів сільський голова Володимир Уринюк, - повідомляють у відділі з питань організаційної роботи, внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації.

За його словами, розроблена Програма соціально-економічного розвитку території  Тихотинської  сільської ради на 2017 рік.

Основними завданнями Програми соціально-економічного розвитку території Тихотинської  сільської ради є:

- проведення поточних ремонтів доріг,  вулиць відповідно до наявних коштів;

- реконструкція вуличного  освітлення с.Бортяхівка;

- благоустрій кладовищ сіл Бортяхівка та Тихотин;

-впорядкування виділених сміттєзвалищ на території сільської ради;

- благоустрій біля адмінприміщення, ФПу, клубу;

За кошти місцевого бюджету проведено:

-  ремонт дороги  в селі Тихотин на суму 50000,00 грн.

- облаштування залізобетонною огорожею обеліска в селі Тихотин – 22985,00 грн.

- реконструкція вуличного освітлення в селі Бортяхівка –73750,00 грн. ( в тому числі проектна документація 16600,00 грн.)

- встановлення металічних зупинок в населених пунктах Тихотин і Бортяхівка в кількості 5 шт. на суму – 31184,00 грн.

- ремонт покрівлі клубу с.Тихотин -29015,00 грн.

Перевиконання бюджету села становить 148%, що є непоганим фінансовим показником.

Голова райдержадміністрації Інна Гайворонська акцентувала увагу сільського голови на тому що, в громаді Тихотина невдовзі доведеться визначитися, в складі якої ОТГ вони себе бачать.

- Реформа спрямована на те, щоб змінити систему управління, тобто громада повинна сама розпоряджатися тим, що має. У вас ще є час обдумати і вирішити, яким чином будете втілювати адміністративну реформу у своїй громаді, - зауважила Інна Гайворонська.

Крім того, голова райдержадміністрації дала доручення Володимиру Уринюку посилити роботу з виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та разом з тим, налагодити активну співпрацю з дорожніми службами у разі погіршення погодних умов. Синоптики інформують, що зовсім скоро Україну може засипати снігом, тож потрібно бути напоготові, щоб вчасно і оперативно очистити дороги.

Наступним розглянули питання про стан надання медичних послуг в районі. Діяльність закладів охорони здоров’я району спрямовується на підвищення якості та доступності медичної допомоги населенню району, попередження і зниження захворюваності, інвалідності та смертності, запобігання спалахам інфекційних захворювань, підвищення професійного рівня медичних працівників. Так, первинну медичну допомогу населенню району надають 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 3 фельдшерсько-акушерські пункти та 50 фельдшерських пунктів. Головний лікар комунального закладу «Рожищенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимир Мосійчук інформував про кількість хворих на території району та медичні послуги, які їм надаються.

- Протягом 9 місяців 2017 року до лікувально-профілактичних закладів району з приводу захворювань звернулося 37767 осіб, з приводу профілактики захворювань – 25628 осіб. Народжуваність в Рожищенському районі знижується, цього року зареєстровано 276 народжень. У 2016 році за цей період народилося 370 дітей.

Що стосується захворювань, то найчастіше в районі помирають від хвороб системи кровообігу – 68,0%, онкологічних захворювань – 13,5%, нещасних випадків, отруєнь і травм – 5,7%, захворювання органів травлення – 5,9%, - повідомив Володимир Мосійчук.

Під час обговорення питання не оминули тему медичної реформи. Фінансування первинної ланки медичної допомоги має значно зрости і здійснюватися за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Медична реформа торкнеться і вторинної ланки. В Україні вже створено госпітальні округи. Процес їх створення має чіткі часові межі та передбачає впорядкування медичної інфраструктури в усіх регіонах України. Рожищенський район вже приєднали до Луцького госпітального округу, тож тепер для місцевої влади в рамках роботи над госпітальними округами потрібно визначити шлях першочергових інвестицій: дороги для доїзду швидких, пріоритетні медзаклади тощо.

- Люди повинні отримувати якісні медичні послуги. Ваше завдання розвивати мережу медичних закладів, але не без допомоги органів місцевого самоврядування. Ви повинні розробити стратегію, подбати про достатню кількість лікарів, які будуть надавати ці послуги. Вирішити проблеми з застарілим транспортом, який «поїдає» чималі кошти з бюджету на технічне обслуговування, - зауважила Інна Гайворонська.

Що стосується роботи Рожищенської центральної районної лікарні, то поки що заклад працюватиме у звичному режимі.

-70% хворих, які до нас потрапляють – ургентні. Центральна районна лікарня надає різнопланову медичну допомогу цілодобово. Народжуваність пішла на спад. Приємно, що кожного року у нашому пологовому відділенні народжує 20 жінок з інших районів, та навіть областей, що свідчить про високий професіоналізм лікарів та комфортні умови перебування у відділенні, - повідомив Віктор Редзій, головний лікар Рожищенської центральної районної лікарні.

Варто тримати на постійному контролі профілактичні огляди населення, зокрема дітей.

- Захворювання зубів у дітей – для батьків справжня проблема. Доцільно було б здійснювати профілактичний стоматологічний огляд дітей шкільного віку. Найкраще, організувати приїзд дітей до лікарні, де стоматологи зможуть здійснити огляд та надати кваліфіковану допомогу школярам району, - зауважила Інна Гайворонська.

Третім розглянули питання Про підсумки роботи щодо оздоровлення та відпочинку дітей району у 2017 році.

- Відділом освіти та молоді створено банк даних дітей пільгових категорій. На території району проживає 5046 дітей шкільного віку, з них 3140 – діти пільгової категорії. Станом на 25 листопада послугами з оздоровлення та відпочинку охоплено 1580 дітей, з них  оздоровленням - 134 дітей, відпочинком – 1446 дітей, що становить 50 відсотків від пільгової категорії дітей району та 31 відсоток від загальної кількості дітей, на рівні 2016 року.

В першочерговому порядку  оздоровлювалися діти соціально вразливих категорій. Зокрема,  охоплено оздоровленням та  відпочинком 37 дітей-сиріт (100%), 35 дітей  учасників АТО(70%),  30 дітей-інвалідів(50%),  816 дітей з багатодітних сімей(50%), 329 дітей з малозабезпечених сімей (60%), 55 дітей, які стоять на диспансерному обліку(20%), 268 дітей талановитих та обдарованих(70%).

З 29 травня в районі   працювало 5 оздоровчих  закладів з денним перебуванням школярів на базі міських шкіл - ЗОШ І-ІІІ ст. №1, №2, №3, НВК №4, смт.Дубище, охопивши оздоровленням 260 дітей, що у порівнянні з минулим  роком на 1 табір більше.

Для дітей було організоване двохразове харчування з розрахунку 25 гривень на дитину, що на 8 грн більше у порівнянні з минулим роком. На придбання продуктів харчування виділено з місцевого бюджету 90,0 тис. грн.

Вперше на базі пришкільного літнього табору «Калина» у Рожищенському НВК №4 працював мовний табір «Дивосвіт», - повідомив Ігор Кузава, начальник відділу освіти та молоді райдержадміністрації.

Власне, впровадження практики «мовного табору» на території району – оригінальна ідея організації цікавого дозвілля для дітей.

- Я б рекомендувала всі літні табори зробити мовними. Це щось нове, змістовне, а головне корисне для дітей. Я рекомендую розпочинати підготовку до роботи таких таборів вже, залучити громадські організації, волонтерів, - доручила Інна Гайворонська начальнику відділу освіти та молоді.

Четвертим і останнім розглянули питання про роботу Рожищенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області. Олександр Мороз, начальник Рожищенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області повідомив про стан надходжень до бюджету Фонду об’єднаного управління з усіх законодавчо визначених джерел доходів та кількість осіб, які отримують пенсійні виплати.

- Протягом десяти місяців поточного року до бюджету Фонду об’єднаного управління з усіх законодавчо визначених джерел доходів надійшло 146769,3 тис. грн, з яких власні надходження склали 146603,0 тис. грн.

Надходження коштів, які адмініструють органи Пенсійного фонду, склали 2133,4 тис. грн, або 117,9 % до плану, який становив 1809,2 тис.грн 95,7 % або 2041,5 тис.грн власних коштів, що адмініструють органи Фонду, припадає на надходження від відшкодування витрат  пільгових пенсій, - інформував Олександр Мороз.

Бюджет фонду міг бути більшим, але є одне «але». Чимало людей, в тому числі керівників підприємств приховують реальні цифри заробітної плати. Надзвичайно важливим є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення області щодо економічних та соціальних переваг легальної зайнятості. Актуальні питання пенсійного забезпечення, у тому числі легалізація трудових відносин та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці  постійно висвітлюються органами Пенсійного фонду України області через засоби масової інформації.

За результатами колегії було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення голови райдержадміністрації.

Коментарі
01 Грудня 2017, 20:44
Хай краще напишуть скільки дітей учасників АТО не було оздоровлено і не надано їм путівки, адже замість їх поїхали діти керівників
01 Грудня 2017, 21:45
Вони вже забули за АТО
01 Грудня 2017, 23:28
звернулися за допомогою майже 38 тисяч а в нас населення в районі становить більше 39 тисяч ну і брешуть
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39