Щоб отримати субсидію, не потрібно «випалювати» всю «норму» газу

19 Січня 2016, 20:12
2028

Після підняття тарифів в очікуванні початку опалювального сезону люди хапалися за голову: як виживати з такими цінами за «комуналку»? Та нині вже більше п’яти мільйонів домогосподарств в Україні отримали субсидії: держава надала підтримку сім’ям, які не в змозі оплачувати високу вартість комунальних послуг. Утім, із впровадженням змін у програмі субсидій почали ширитись різноманітні чутки, одна з них така: якщо не використаєш увесь обсяг газу (чи іншої послуги) за призначеною нормою, доведеться повертати субсидію у кінці опалювального сезону. Почало доходити до абсурду: дехто з господарів, вдарившись у паніку, навіть у плюсову температуру відчиняв вікна і «кочегарив» на повну, щоб випалити усе до куба. В підсумку соціальники та ЗМІ змушені були переконувати людей у протилежному.

У роз’ясненні Інституту місцевого розвитку, яке опублікувала на своєму сайті Рожищенська райдержадміністрація, експерти заспокоюють людей, що робити такого не потрібно, навпаки, ліпше економити блакитне паливо, і наводять аргументи. 

Розмір субсидії розраховується, виходячи з об’ємів соціальної норми споживання, що визначена постановою КМУ від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг. 

Фактичне споживання комунпослуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу чи даремно використовувати інші комунальні послуги (холодну воду, електроенергію), на які надається субсидія. 

Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством унаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах. 

Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період, оскільки вона розраховується виключно на основі соціальних норм споживання. 

Ще раз наголошуємо: споживати комунальні послуги економно – вигідно. Якщо не використаєте весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією. 

Більше інформації про субсидії – тут: http://www.mdi.org.ua/805.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на емейл [email protected] 

або в рубрику «Рожищани інформують» 

А також підписуйтеся на наші групи у соціальних мережах ВКонтактіФейсбук та Твіттер.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024