Копачівська ОТГ: навчали жити в умовах фінансової децентралізації

23 Листопада 2017, 14:18
3520

Як реалізовувати повноваження ОТГ у сфері бюджету в умовах фінансової децентралізації та з урахуванням вимог щодо програмно-цільового бюджету волинським об’єднаним територіальним громадам розповіли під час відповідного тренінгу.

Він був організованим Волинським Центром розвитку місцевого самоврядування, який діє за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінегіону на базі Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державного влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

На захід прибули голови, бухгалтери, фінансисти нових волинських ОТГ.


Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк привітав присутніх у новому статусі і наголосив, що система їх роботи у сфері децентралізації змінюється. Пархом’юк зауважив, що сподівається, що під час тренінгу представники громад максимально отримають відповіді на запитання.

Він додав, що Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування - це своєрідний місточок між владою і громадою.


Експерт із децентралізації Оксана Урбан наголосила, що об’єднаним громадам варто розвиватися у різних сферах і не боятися впроваджувати на своїх територіях пілотні проекти.

Заступник начальника бюджетного управління, начальник відділу зведеного планування, міжбюджетних відносин та інформаційного забезпечення Володимир Горщар привітав «новачків у клубі» і зауважив, що казна об’єднаних громад стала окремою ланкою у системі бюджетів. Він порадив присутнім на тренінгу потурбуватися про програмне забезпечення для обміну фінансової інформації і обробки.

1

Також він застеріг громади від формування рішення про бюджет в Excel. Мовляв, раніше у громад були бюджети 200-300 тисяч гривень, а нині - мільйонні видатки. Також посадовець продемонстрував представникам громад основні помилки, які виникають під час формуванню бюджетів.

Начальник відділу доходів та аналізу виконання місцевих бюджетів бюджетного управління департаменту фінансів Волинської ОДА Іван Мацюк розповів про певні проблеми, які виникають під час бюджетного процесу, виходячи із досвіду попередніх років. Наприклад, йдеться про заниження планових показників бюджету. Також він порадив фінансистам об’єднаних громад ближче познайомитися із платниками податків.


Під час тренінгу присутні поспілкувалися і про практичні питання формування показників місцевих бюджетів на 2018 рік у розрізі галузей бюджетної сфери, міжбюджетних відносин між ОТГ, облансним та іншими бюджетами.

Продовжиться семінар завтра, 24 листопада, коли до Луцька приїдуть представники громад, які утворилися раніше. 

Коментарі
24 Листопада 2017, 09:22
"Експерт із децентралізації" .. "новачків у клубі"... фєєрічєскіє долб...би.. хайно пройде зима, почнеться новий бюджетний рік.. побачимо тоді "досягнення" нової отг
26 Листопада 2017, 19:10
А що новий бюджетний рік це кінець світу.Пережили прихватизацію, пережили кризу(Гривні до доллара),живемо з війною і ціною на газ.переживемо і централізацію і новий бютжет.Шкода що суспільство ще хворіе такими"селянинами" писемістами-долб...ми-"патріотами".Мудрі люди і без таких писак знають що буде нелегко.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024