Зняті «перебіранцями» ворота знайшлися аж після жнив

14 Січня 2016, 15:21
2187

Знана рожищанка, людина від культури Наталія Марценюк здійснила екскурс у історію традицій рідного краю (більше читай у статті), зіставивши із сучасністю, й розпитала старожилів, як святкували старий Новий рік у часи їхньої молодості.

Так, про те, як відзначали Маланку в Копачівці, повідала жителька села Віра Дзідз. Виявляється, у цьому селі ватага ряджених ходила не лише зі звичними козою, смертю й циганкою – могли бути також «жид» і «дохтур». А не впустити гамірний гурт до хати – собі ж гірше було зробити. Й ось чому…

«Розмальовувалися, перевдягалися чим страшніше, тим лучче, і ходили ввечері по хатах. І попробуй не впустити! Будеш мати лихо! Одного разу з дідом не впустили ми отаких колядників, то зранку з хати вийти не могли: підперли двері й фіртку зняли. Ходили по сусідах шукали!» — каже Віра Дзідз з Копачівки.

Жінка пригадує, що одного разу в сусідів зняли ворота і кинули на колгоспне поле, через дорогу від хазяйської хати, яке було засіяне озимою пшеницею. Вночі снігом притрусило землю та заховало під покровом і ворота. Ще довго господар шукав свою власність по людях. Так і не знайшов, довелося ставити нові. «Пропажа» знайшлася аж після жнив, коли викосили пшеницю. На стерні розпростерлися зняті збитошниками ворота.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024