«Волинський край – це край побожного народу, який не зрікається своєї віри», - священик Дмитро Теравський

23 Жовтня 2017, 08:30
4766

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

23 жовтня в Православному календарі згадується пам'ять Всіх святих землі Волинської, тож прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський розповість читачам Район.Рожище, що це свято.

*******************************

Святкування Всіх святих землі Волинської започатковано у Свято-Успенській Почаївській лаврі при преосвященному Димитрію (Муретові), архієпископові Волинському й Житомирському (1876-1882).

Про це він оголосив на Урочистому Богослужінні 23 жовтня 1881 року в день святкування півсторічного ювілею повернення західноукраїнської святині до Православ’я. Офіційно загальне святкування Волинським святим проводиться з 1888 року. 

Великими й знаменними рисами відбита історія Православ’я на Волині. Сучасна первісному просвітництву слов’ян ще від часу свв. Кирила і Мефодія, вона протягом багатьох століть жила і розвивалася під впливом найрізноманітніших умов: важкі смути князівських міжусобиць, жорстоке татарське ярмо, переслідування з боку поляків, латинян і уніатів.

Історія Православ’я на Волині багата іменами святих: святителів, князів, преподобних, праведних.

Історія Православ’я на Волині багата великою кількістю святих мужів, самим Господом прославлених за високі подвиги віри й благочестя на користь і спасіння Київської Русі. Це св. благовірний Ярополк, князь Володимиро-Волинський (1086 р.; 5 грудня), преподобний Стефан Печерський, єпископ Володимир - Волинський (1094 р., 10 травня), св. Амфілохій, єпископ Володимир - Волинський, Печерський чудотворець (1122 р.; 23 жовтня), преподобний Федір, в чернецтві Феодосій, князь Острозький (1460 р.; 24 серпня), свята праведна діва Юліана, княжна Ольшанська (1546 р. 19 липня), преподобний. Іов, у схимі Іоанн, ігумен Почаївський (1651 р. 10 вересня) і святий преподобномученик Макарій, архімандрит Овруцький (1678 р.; 20 жовтня), преподобний Амфілохій Почаївський (12 травня) та інші.

З цих святих лише преподобні Іов та Амфілохій спочивають на Волині в Почаївській Лаврі. А окрім цього, за переказами, преподобний Стефан похований при своїй кафедрі, у Володимирі-Волинському.

З інших святих угодників святий Амфілохій і преподобний Федір, наприклад, покояться в Києво – Печерській Лаврі в Дальніх печерах; там же, як відомо, спочивають і останки святої й блаженної Юліані Ольшанської.

Блаженний Ярополк, як говорить переказ, з Володимиро-Волинського теж перевезений до Києва для поховання і там покладений в церкві св. апостолів Петра і Павла, яку сам побудував. Що стосується прпмч. Макарія Овруцького, то мощі його ще далі – в Переяславі Полтавської області, в кам’яному храмі Вознесенського монастиря.

До Собору Волинських святих насамперед треба віднести святу княгиню Ольгу (969 р.), яка відома утихомиренням древлян, що жили в межах Волинської землі та святий рівноапостольний князь Володимир, просвітитель Київської Русі й засновник багатьох її міст і храмів; прп. Микола Святоша, кн. Чернігівський, який в 1099 р. був князем Луцького уділу на Волині, і окрім цього в різні часи княжив у Дорогобужі, Пересопниці (сучасна Рівненська обл.) і в інших місцях древньої Волинської землі.

Ще дуже багато інших святих відвідували Волинську землю для «нагляду і проповіді» або для влаштування Православної Церкви на Волині в смутні часи католицько-уніатського переслідування.

Також до собору Волинських святих відносяться навіть святі рівноапостольні брати – просвітителі слов’янські Кирило і Мефодій. Історія говорить, що серед інших країн вони також посилали проповідників і в межі Волинські, так що внаслідок цього, за сказанням древніх письменників, межі Моравської єпархії св. Мефодія простягалися в саму глиб землі Волинської, до річок Бугу та Стир.

Список святих землі Волинської не можна завершити остаточно. Адже він постійно поповнюється іменами новопрославлених угодників. В більшості це є новомученики, які проявили стійкість у вірі в період радянського богоборчого режиму.

Серед них можна виділити священномученика Олександра (Петровского), архієпископа Харківського (1940 р) та священномученика Фадея, єпископа Володимир – Волинського, які одні з останніх увійшли у список Волинських святих.

Загалом цей список налічує 53 імені святих угодників, що говорить про те, що Волинський край – це край побожного народу, який не зрікається своєї віри.

Також читайте, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви Христової, Петрівський піст: час втихомирити серце, аби наблизитися до Бога та почути Його голос​, Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі​, Петро і Павло – два стовпи віри.

День хрещення Київської Русі – УкраїниЯблучний Спас 2017: що потрібно знати про свято​, Успіння Пресвятої Богородиці: що треба знати про це святоДень посту і молитви: Усікновення глави Іоанна ПредтечіПравославні українці святкують Різдво Пресвятої Богородиці та Чому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому?

Коментарі
23 Жовтня 2017, 12:10
що люди починають читати біблію та аналізувати і перестають вірити попам на слово. Духовна бесіда без жодної цитати з біблії - про який дух ви говорите? <br/>&quot;Православие в законе&quot; - цікавий фільм <br/>Вже скрєпи православні наробили біди в Україні, але українцям мало
23 Жовтня 2017, 12:23
Штунди закрийте свого рота, вам вже казали, що ця рубрика не для вас)))))
23 Жовтня 2017, 12:28
Я розумію, що коли нема аргументів то залишається лише закривати рота - по православному ))) <br/>Поклоняйтесь вашим попам та рукотворним виробам - не буду заважати
23 Жовтня 2017, 12:39
&lt;p&gt;Люди, будь ласка, будьте взаємоввічливими і пам&amp;#39;ятайте Бог один, і Біблія одна. І вона говорить - не судіть і не судимі будете. А злоба, яку ви тут виливаєте один на одного повернеться до вас!&lt;/p&gt;
23 Жовтня 2017, 12:54
в Україні едину православну церкву не московського а київського патріархату..Я не хочу щоб в моему краї..більшістю була секта гундяя із проросійськими поглядами. Немае Української церкви немае України.До речі більшість волинських Святих не були московського патріархату))
23 Жовтня 2017, 12:58
1686р.- Ліквідація автономії української церкви, незаконне й насильницьке приєднання Київської метрополії до Московського патріархату і встановлення Московськім патріархом контроля в Україні над церквою. освітою і культурою. <br/>1689р.- Заборона Києво-Печерській лаврі друкувати будь-які книжкі без дозволу Московського патріарха. <br/>1693р. — Заборона Московського патріарха привозити до Москви українські книжки. <br/>1687р. - Вимоги Москви до гетьмана України сприяти збільшенню кількості змішаних шлюбів між українцями та росіянами («Коломацькі статті»). <br/>1708р., листопад — Зруйнування за наказом Петра І гетьманської столиці Батурина (з винятковою жорстокістю було замордовано всіх його мешканців - 6 тис. чоловіків, жінок і дітей, а місто дощенту зруйновано і спалено). <br/>1709р. — Указ Петра І про запровадження цензури при друкуванні українських книжок у Москві. <br/>1755, 1766, 1769, 1775, 1786 рр. — Заборони Петербурзького синоду друкувати українські книжки. <br/>1764р. - Інструкція Катерини II князю О. В''''яземському про посилення русифікації України, Смоленщини, Прибалтики та Фінляндії. <br/>1764р., 10 листопада - Указ Катерини II про ліквідацію в Україні гетьманського правління. <br/>1769р. - Указ синоду про вилучення в населення українських букварів та українських текстів з церковних книг <br/>1775р., З серпня - Маніфест Катерини II «Об уничтожении Запорожской Сечи й причисления оной к Малороссийской губернии» та про закриття українських шкіл при полкових козацьких канцеляріях. <br/>1784р. - Русифікація початкової освіти в Україні. <br/>1786р. - Заборона церковних відправ українською мовою, запровадження російської вимови церковнослов'янських текстів. Наказ про обов''язковість «чистого российского язьїка» в Київській академії. <br/>1817р. — Закриття Києво-Могилянської академії. <br/>1834р. — Відкриття Київського імператорського університету з метою русифікації «Юго-Западного края». <br/>1847р., березень—квітень — Розгром «Товариства св. Кирила і Мефодія» у Києві, арешт його учасників і покарання ув''''язненням та засланням у віддалені губернії Росії. Посилення переслідувань української мови, літератури та культури. <br/>1862 рік. Позакривано українські недільні школи. Припинилось видання українського літературного та науково-політичного журналу «Основа» <br/>1863р., 18 липня — Циркуляр міністра внутрішніх справ Росії П. Валуєва про заборону друкування книг українською мовою в Російській імперії («Валуєвський циркуляр»). «Української мови не було, немає і бути не може, а хто цього не розуміє — ворог Росії». <br/>1869 рік. За законом, чиновникам усіх відомств призначалась значна доплата за русифікацію. <br/>1876 рік. Емський указ. Заборона ввозити українські книги з-за кордону, заборона підписувати українські тексти під нотами, заборона українських вистав. Невипадково хор М.Лисенка змусили співати у концерті українську народну пісню «Дощик» французькою мовою. <br/>1869, 1886рр. — Укази царської адміністрації про доплати чиновникам «в десяти Юго-Западньїх губерниях лицам русского происхождения, исключая, од-нако, местных уроженцев», за успіхи в русифікації України. <br/>1881р. - Заборона виголошення церковних проповідей українською мовою <br/>1883р. - Заборона Київським генерал-губернатором Дрентельном театральних вистав українською мовою на підпорядкованих йому територіях (Київщина, Полтавщина, Чернігівщина, Волинь і Поділля). Ця заборона діяла протягом 10 років (до 1893 р.). <br/>1888 рік. Указ Олександра ІІІ «Про заборону вживания в офіційних установах української мови та хрещення українськими іменами»
23 Жовтня 2017, 13:04
Бог один але і Україна одна..Не забувайте про це...Переписку скриншотим
23 Жовтня 2017, 13:13
Яке відношення мають ці переліченні в статті Святі до московської церкви..Ваші святі це довгорукий який спалив Київ романов яки нещлдавно замироточив в криму і так далі)))Навіщо грати в двойні стандарти??
23 Жовтня 2017, 14:54
Православні - дикі люди. Вони думають, що Бога тримають за бороду і закривають його в своїх храмах та іконах. :) Одні православні впевнені, що Бог живе лише в МП, а інші що КП. Дивина. Читайте Біблію, що істені поклонники будуть поклонятись в дусі та правді, а не в бандитсько релігіозній &quot;вірі&quot;.
23 Жовтня 2017, 19:36
Немає УПЦ! Є УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ ,УПЦ МП( насправді РПЦ). Люди кажуть наприклад &quot; Де вінчались діти Миколи?&quot; В український церкві чи московський? Хто хоронив ? Український с&quot;вященник чи наш Петро? Люди вже давно розібрались, яка церква українська , а яка московська!!! Тільки журналісти Район.Рожище не хочуть. А може не хочуть зіпсувати співпрацю з УПЦ МП в особі Дмитра Таравського! Вони говорять Бог один , Біблія одна. Але це не так. Читайте Любомира Гузара, Василя Скляра, патріарха Мстислава (Скрипник УАПЦ).
23 Жовтня 2017, 20:17
Поки вітки Православної віри тратять на чвари ..Хто користається ??Правильно)))Секти
23 Жовтня 2017, 22:14
і нема між нами любові люди схаменіться
23 Жовтня 2017, 23:50
Так хай Шняк, Василів і інші співпрацюють з сайтом, хто їм забороняє??? Хай напишуть шось розумне, не думаю, що відмовлять в публікації.. А то сидять жабою душені і пишуть всякі гадості..
24 Жовтня 2017, 00:45
Чому потрібно заборонити рпц в Україні https://www.youtube.com/watch?v=rKzqrcNL_Hk&amp;feature=youtu.be
24 Жовтня 2017, 00:51
ВІн От Василь, якого поважають багато людей..і жодного відношення до цих коментів не має.. а не василів і інші ,Май повагу до когось будуть мати до тебе..Чи ви привикли на брехні піаритись
24 Жовтня 2017, 11:45
Смішно так спостерігати, як іноворіці і бутафорні патріоти казяться. Мир Вам, люди добрі. Будуйте мир, а не розпалюйте війну і жодного ворога в Україні не буде.
24 Жовтня 2017, 12:29
&quot;Читайте Любомира Гузара, Василя Скляра, патріарха Мстислава (Скрипник УАПЦ).&quot;---- )))<br/>У вас православя головного мозгу. Читайте Біблію: &quot;18 Свідчу я кожному, хто чує слова пророцтва книги цієї: якщо хто приложить до них, приложить Бог на нього кари, які записані в книзі цій;<br/><br/>19 і якщо хто відніме від слів книги пророцтва цього, відніме Бог участь його від дерева життя та з міста святого, записаного в книзі цій.&quot;<br/><br/>понапридумували собі св'ятих та обрядів щоб гроші косити
24 Жовтня 2017, 12:38
Ісус сказав: «Не думайте, що я прийшов принести на землю мир; я прийшов принести не мир, а меч. Бо я прийшов порізнити сина з батьком, дочку з матір’ю, а невістку зі свекрухою. І ворогами людині стануть її ж домашні» (Матв. 10:34—36).<br/><br/>Щоб будувати мир в Україні потрібно щоб українці відкинули путіновську ручну церкіу МП. Майте совість люди. Поки на сході вбивають ваших братів, синів та батьків ви ходите в церкву, яка це благословляє і є рупором кремля! Перестаньте фінансувати та відвідувати ручну церкву агресора. Перестаньте бути телятами які не думають і не аналізують. <br/><br/>Схаменіться!
24 Жовтня 2017, 12:51
Правителю СССР, главнокомандующему и великому маршалу непобедимой Красной Армии Иосифу Виссарионовичу Сталину привет и поклон. После победоносного похода от Волги до Сана и дальше, Вы снова присоединили западные украинские земли к Великой Украине. За осуществление заветных желаний и стремлений украинцев, которые веками считали себя одним народом и хотели быть соединенными в одном государстве, приносит Вам украинский народ искреннюю благодарность. Эти светлые события и терпимость, с которой Вы относитесь к нашей Церкви, вызвали и в нашей Церкви надежду, что она, как и весь народ, найдет в СССР под Вашим водительством полную свободу работы и развития в благополучии и счастьи. За все это следует Вам, Верховный Вождь, глубокая благодарность от всех нас.<br/>Митр. Андрей Шептицкий<br/>10 октября 1944 г.
24 Жовтня 2017, 12:58
https://www.unian.ua/politics/997844-glava-ugkts-zayaviv-pro-viznannya-upts-mp-edinoyu-kanonichnoyu-pravoslavnoyu-tserkvoyu-v-ukrajini.html
24 Жовтня 2017, 13:00
Греко-Католики завжди були і є пристосуванцями, це до тих хто радить читати них предстоятелей...
24 Жовтня 2017, 13:20
Митрополит Анастасий ніколи не був предстоятелем церкви!, мало того Російська та закордонні церкви звинувачували його в співпраці з гітлером. Так що ваш комент не в тему...
24 Жовтня 2017, 13:57
&lt;p&gt;&amp;quot;Греко-Католики завжди були і є пристосуванцями, це до тих хто радить читати них предстоятелей...&amp;quot; ---&lt;br /&gt; Так як і православні. Чи можливо МП засудив крадіжку Криму? Чи Гундяєв&amp;nbsp; Путлєру? Бридко дивитись як зажерливі попи розповідають бабулям, як потрібно жити...&lt;/p&gt;
24 Жовтня 2017, 18:54
Скільки можна нав'язувати свою думку і ображати один одного??? У нас в країні свобода віросповідання і якщо воно не заборонене державою, то ніхто не має права мене укорити в тому що я не в те вірю і не туди ходжу... В нас в місті вибір є і хто куди хоче туди хай ходить... І ніяка особа не буде мені вказувати куди ходити. Я ходжу до УПЦ, мій сусід ходить до УПУ КП, а колега по роботі греко- католик . І хто ти такий один з другим, щоб вказувати хто з нас правильно робить, а хто ні??? Хто тобі дав такі повноваження?? На суді Божому розберуться, хто робив правильно, а хто ні.. Не подобається церква чи священик не ходи, не подобається стаття не читай, хай читають, кому подобається от і все... А цей патріотизм до одного місця, наші люди самі не знають чи правильно роблять, одного дня а них один поганий, а другий лідер, а через рік ситуація міняється, а Бог один і я не збираюся ставати перебіжчиком під настрої політичної доби... Мир вам!!
24 Жовтня 2017, 21:28
Ще раз кажу не ти, ніхто інший не може мені нав'язувати свою думку. Свій вибір я зробила свідомо і не раз переконувалася у його правильності. Ти не уявляєш які події в моєму житті привели мене до цього вибору і з якої прірви мене якраз витягнув один як ти висловлюєшся піп. Якби не його допомога молитовна, моральна і навіть фінансова, я не знаю, де б я зараз була. Далі мені допомагає сам Господь, до якого я і прийщла за допомогою цієі людини. Так що закрий свого рота і тримайся на здоров'я своєї думки. А мене судити не смій, чуєш не смій!!!
24 Жовтня 2017, 22:04
Служіння Богу це служіння людям. Подивіться в місті хто допомагає той і правий і впевнений Бог за нього бо Бог є любов...
24 Жовтня 2017, 22:06
Тобі і ніхто не нав'язує свою думку. Свідомий вибір це хрещення в скільки років? На рахунок допомоги від попа можете озвучити суму? це цікаво бо як правило вони лише тарифи виставляють і машини з нерухомістю купують. На рахунок прийшла до Господа - скільки разів ви прочитали Біблію? Тебе ніхто не судить, а висловлюють своє бачення на ситуацію з МП. <br/><br/>Що в моїх словах не правда? Чи мені казати на чорне біле, а на біле чорне? <br/>&quot;В России прошла церковная служба с иконой Сталина. ФОТОрепортаж&quot; -- коли ви читаєте подібні новини - ваше ставлення до МП не змінюється? Чи ви з людей яким сци в очі, а він каже божа роса? <br/><br/><br/>КІНЕЦЬ
24 Жовтня 2017, 22:16
Так служіння Богові це служіння людям, а не власним пожадливостям. Чомусь в Біблії описано що один раз Христос на віслюку проїхався, а наші ті що &quot;служать&quot; Богові за власним пузом, як правило ніг не бачать і на машинах та яхтах катаються та і мешкають в палацах вони та їхні діти. Вам може здатись, що я суджу, але я приводжу факти ...
25 Жовтня 2017, 02:36
Короче ситуація така: Теравський щось там старається роз'яснити, витрачає час пише ці статті, а одна і та сама купка людей ( 2-3 людини) постійно тролить і обливає брудом УПЦ і її віруючих. Мені здається що він мав би або вимагати закриття коментування до своїх публікацій, або перестати їх писати. Так буде чесно. Хто хоче прочитає, хто не поділяє його поглядів хай не читає. От і все
25 Жовтня 2017, 11:42
Чи не здається вам, що це буде соромно закрити коментарі. Можливо хтось з віруючіх захоче задати питання. Чи хтось захоче доповнити. <br/><br/>Погоджусь з коментарем, що духовного тут мені здається нічого нема (стаття). Просто історична справка. Шкода, що священникі мало приділяють часу Біблії. Потрібно більше духовності замість обрядовості. Якби священники православні покинули свою обрядовість та &quot;набожність&quot; і повернулись до Живого Бога. Але це мрії. :( Но нічого нема не можливого для Бога. В православ'я на мою думку два виходи: 1. Померти, як релігія 2. Реформуватись та вернутись до закону Божого, адже коли обряди та статути в релігії суперечать, а інколи забороняються і називають гріхом в Біблії. Думайте самі кому ви служите і для чого. Соромно за православних, які не читають і майже не знають Біблії, але на томість досконало знають обряди релігії.
25 Жовтня 2017, 11:47
10 августа 1936 года, по смерти митрополита Антония (Храповицкого), как старейший по хиротонии архиерей РПЦЗ и первый заместитель почившего, был избран первоиерархом РПЦЗ, председателем Архиерейских Собора и Синода.
25 Жовтня 2017, 11:53
По-перше, правосла’я не може “померти”,адже це істинна віра.<br/>По-друге,ви штунди так дореформувалися за останні 500 років ,що постало в світі понад 2000 сект та деномінацій.
25 Жовтня 2017, 16:05
&quot;как старейший по хиротонии&quot; думаю ви самі відповіли на своє питання! Якщо ви ще щось не зрозуміли, то приклавши певних зусіль зрозумієте що ваш комент про нього не в тему!
25 Жовтня 2017, 16:06
Вести діалог з штундою це себе не поважати!
25 Жовтня 2017, 16:13
У всіх публікаціях що стосуються УПЦ ви дозволяєте розвести срач, все що стосується УПЦКП, УГКЦ, штунд, і.т.д... ви трете будь які коменти які протирічать вашій позиції, або вище перерахованих.... З вашої сторони це дуже низько. Забудьте краще що є УПЦ і не публікуйте ніяких матеріалів звязаних з нею!
25 Жовтня 2017, 19:01
Я теж це помітив, недай Бог щось напишуть на КП зразу труть, а тут ніколи, то навіщо ви співпрацюєте із Теравським?? Взагалі не розумію як він це дозволяє??
26 Жовтня 2017, 14:30
Коментарі обовязково повинні бути.хто не хоче хай не читає..Це не газета..Це інтернет ..ЦЕ вільна думка...Хто боїться коментів хай не публікує..Боїться коментів той хто немає що відповісти..
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024