15 жовтня: гортаючи рожищенський календар

15 Жовтня 2017, 09:44
3146

15 жовтня 1913 року народився  педагогзаслужений вчитель УРСР Тимофій Тимофійович Чорнобабенко. 

В 1924 році разом з багатодітною (в сім'ї було восьмеро дітей) родиною, по плановому державному переселенню, переїхав в село Діброва Новобузького району Миколаївської області.

Після закінчення інституту одержує призначення в свій, Новобузький район, де процює до грудня 1939 року — спочатку тільки вчителем фізики, а потім і завідуючим навчальною частиною Баратівської середньої школи.

1

В кінці 1939 року був мобілізований до Радянської Армії, служив у стрілецькій дивізії, з якою брав участь в радянсько-фінській війні і зайнятті Радянською Армією Північної Буковини.

В 1941 році полк, в якому служив Тимофій Чорнобабенко перекидають у Волинську область, на той момент вже радянсько-німецький кордон. Йому присвоюють звання молодшого сержанта.

З перших годин початку радянсько-німецької війни (22 червня 1941 року) бере участь в бойових діях. Далі була спроба в цивільній одежі пробратися на схід до своїх військ, арешт німецькою польовою жандармерією, тюрма, табір для військовополонених, втеча з полону, партизани, праця на сільськогосподарських роботах у Волинській області.

З поверненням фронту назад, знову бере участь у бойових діях в складі радянських військ.

При звільненні Волині Тимофія Тимофійовича було тяжко поранено. Він потрапив у госпіталь. Після лікування, відповідно до указу про відкликання з фронту вчителів, Тимофія Тимофійовича Чорнобабенка направляють на вчительську роботу.

З 1944 року і до виходу на пенсію у 1983 році працював Тимофій Тимофійович вчителем фізики і астрономії в Рожищенській середній школі № 1 (Волинська область).

Його називали «…легендою першої Рожищенської школи — вчитель за покликанням, ерудований, талановитий педагог і вихователь, майстер педагогічної справи з широким діапазоном знань, безмежно відданий справі навчання і виховання школярів».

Сотні його учнів стали науковцями, відомими військовими, вчителями та викладачами ВНЗ України, керівниками різних закладів і організацій. Серед них — Г. Корчагін, Л. Процюк, І. Карбовська, Л. Маруженко, Л. Присяжнюк, П. Ткачук, В. Пустовий, І. Олексеюк, Н. Бойко, В. Яцків, С. Масалов, А. Федоренко, В. Сацюк, Й. Коновал, В. Ніколайчук, М.Ващук, Н.Подупейко, М.Павлюк, Л.Калапуша, Г. Давидюк, З. Бортнік, О. Киричок, М. Багнюк, С. Левченко, В. Ковальчук та багато інших.

1
Заслужений вчитель УРСР Чорнобабенко Т. Т. Рожищенської школи № 1 на уроці фізики
Заслужений вчитель УРСР Чорнобабенко Т. Т. Рожищенської школи № 1 на уроці фізики

Т. Т. Чорнобабенко був постійним керівником Рожищенського районного методичного об'єднання вчителів фізики, наставником молодих вчителів.

Всі роки роботи в школі вів школу передового педагогічного досвіду вчителів фізики і астрономії. Тримав зв'язок із педагогами найвіддаленіших шкіл району. Організовував виїзні засідання, допомагав сільським вчителям у забезпеченні приладами і матеріалами для проведення лабораторних робіт, демонстраційних експериментів та фізичного практикуму.

За участь в Другій світовій війні, багаторічну педагогічну роботу, Т. Т. Чорнобабенка було нагороджено орденами і медалями.

У 1968 році він обирався делегатом II Всесоюзного з'їзду вчителів СРСР.

Етнічний українець Тимофій Чорнобабенко був одружений на Ользі Яківні, етнічній єврейці, і пережив її — вона похована на цвинтарі в Рожищі.

В 1988 році, по наполегливому проханню своїх трьох дітей, разом із їх родинами, Тимофій Тимофійович виїхав на постійне проживання в Ізраїль.

Помер в Ізраїлі 18 травня 1995 року, похований на місцевому цвинтарі міста Афула.

День Ангела святкує:Андрій, Анна (Ганна), Борис, Василь, Георгій (Юрій), Давид, Дмитро, Іван, Касіян, Кипріан (Купріян), Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Юстина (Устина), Яків.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Священномученика Кипрiана, мучениці Юстини та мученика Феоктиста, Блаженного Андрiя, Христа ради юродивого.

15 жовтня святкують:  День працівників харчової промисловості, Міжнародний день сільських жінок.

Погода: Сьогодні очікується плюс 17—14 °C, переважно без опадів, туман, свіжий вітер.

Народний прогноз погоди: 15 жовтня вшановується пам'ять святого Кипріана. Ясне небо цього дня передвіщає, що невдовзі буде морозно. А якщо на Кипріана сильний дощ і льодяний вітер – на студену зиму. У цей час відбувається ранній перехід середньодобової температури повітря через відмітку в 0 градусів Цельсія.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024