Покрова Пресвятої Богородиці – головне свято осені

14 Жовтня 2017, 07:42
3263

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

Сьогодні прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський розповість читачам Район.Рожище про свято Покрови Пресвятої Богородиці.

*******************************

Свято Покров - один з найбільш шанованих на Русі, про що свідчить  кількість Покровських храмів по всій нашій країні.

Свято Покров Богородиці зобов'язаний своєю появою чудесній події, яка сталася в 910 році в Константинополі, під час царювання імператора Льва Vl Філософа, який отримав своє прізвисько за любов до книжкової мудрості.

У X столітті Візантійська імперія, була оточена енергійними войовничими східними сусідами і в черговий раз опинилася на межі загибелі. Константинополь раптово був обложений «варварами» (в тому числі і язичниками-росами), а грецьке військо не встигло повернутися з далекого походу. Тому зневіреним людям залишалося лише сподіватися на небесну допомогу.

У Влахернському храмі, де зберігалася безцінна реліквія - риза Богоматері і частина Її пояса - відбувалося безперервне моління. Одного разу вночі стояли там Андрій Юродивий та його духовний учень Єпіфаній  і під час моління удостоїлися чудесного бачення.

Невидима для інших, стала їм велична Богоматір, що йде від царських воріт із великою свитою, з якої святий  пророк Предтеча Іоанн і Син Грому (апостол Іоанн Богослов. - Ю. Р.) підтримували Її своїми руками. Ставши навколішки, Вона довго молилася, обливаючи сльозами Своє боговидне і пречисте обличчя.

Після закінчення молитви Діва Марія зняла з Себе блискуче покривало (грец. - мафоріон), яке Вона носила на Своїй голові, і, тримаючи його з великою урочистістю Своїми пречистими руками, простягнула над усім присутнім народом.

Покров в руках Пречистої Матері був оточений ангелами і сонмом святих, і сяяв «краще променів сонячних». Доки Пресвята Богородиця була видима - видимим було і покривало. А коли Вона відійшла покривало  зробилося невидимим. Проте взявши його з собою, Вона залишила  благодать.

Це було знаком надії на порятунок. Дійсно, незабаром, налякані незрозумілими небесними знаменнями, варвари зняли облогу і зі страху повтікали.

Свято Покров Пресвятої Богородиці показує усім нам заступництво Богоматері за віруючих людей. Усі, хто з вірою, надією та любов’ю звертається до Пречистої Діви завжди отримує від Неї допомогу. Молімося до Божої Матері, шануймо Її і Вона з високого Неба покриє і нас чудесним Своїм омофором.

Також читайте, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви Христової, Петрівський піст: час втихомирити серце, аби наблизитися до Бога та почути Його голос​, Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі​, Петро і Павло – два стовпи віри, День хрещення Київської Русі – УкраїниЯблучний Спас 2017: що потрібно знати про свято​, Успіння Пресвятої Богородиці: що треба знати про це святоДень посту і молитви: Усікновення глави Іоанна Предтечі та Православні українці святкують Різдво Пресвятої БогородиціЧому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому?

Коментарі
15 Жовтня 2017, 00:15
Богоматір звучить принизливо до самого Бога тому що Бог є самодостатнім а те що Марія народила Ісуса який і є Бог це не дає ій права бути такою як Бог щоб на неі молитися і просити в неі допомоги. Читаєте евангелію і не придумуйте того чого не написано.
15 Жовтня 2017, 02:05
Не подобається, не читайте. І не нав'язуйте всім своєї думки. Це не ваше свято, це свято ПРАВОСЛАВНИХ людей, які вірять в Богородицю (Лк. 1.43) . Священик розповів саме їм про свято, а не вам. А ви не вірите, не вірте - ваше право.
15 Жовтня 2017, 02:09
І то чого б то я починав прискіпувати. Ви Є вангелісти всіть своїх, православні вчать своїх. До мусульман вчепіться, що не так вірять.
15 Жовтня 2017, 15:27
Як же ж ці штунди задовбали!!!!!! Стоїте там по площах, тиняєтесь по хатах, от і тиняйтеся, може вдасться якогось маловіра з правильної дороги збити, а тут ваша думка нікого не цікавить!!!
16 Жовтня 2017, 01:25
А зря, якщо ти такий православний і сильновір то навпаки переживай за штунд чи маловірів.Я думаю Ісус би переживав. Значить такий ти ПСЕВДО ВІРНИЙ. А ти напевно з категорії "сусід розбив тачку -не фіга було собі таку круту купляти і не доїдати 20 років"
16 Жовтня 2017, 02:00
Ви потеряний і загіпнотизований народ, за вас вже пізно переживати )))
16 Жовтня 2017, 02:26
Друзі, не сваріться. Хто в кого, чи що вірить - вірте на здоров'я і не поливайте один одного брудом. Мир вам!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024