Рожищенський краєзнавець презентував книгу про повстанців

13 Жовтня 2017, 22:15
5503

Давненько вже зала Рожищенської районної дитячої бібліотеки не приймала в себе таку кількість людей зовсім не дитячого віку.

Напередодні Дня Захисника та Покрови, а насамперед 75-ої річниці створення УПА, краєзнавець Микола Вавренчук презентував свою працю «Вірні присязі», у якій зібрані відомості про майже півтори тисячі рожищенців, що були причетні до Організації Українських Націоналістів та були репресовані.

У книзі представлені біографічні довідки людей, фотографії часів Другої світової війни, найцікавіші факти. «Вірні присязі» - це плід понад 10 років систематичної роботи в архівах та польової роботи в селах у розмовах з очевидцями подій, а також кропіткої видавничої праці.



«Не завжди очевидці погоджувалися говорити для запису, адже люди досі бояться. Вразила одна жінка, батько якої був в ОУН, їхню всю сім’ю вислали до Сибіру, мама там померла, а вона каже: «Я вдячна Сталіну, що не дав мені померти і віддав у дитячий будинок. Буває й таке» - каже Микола Макарович.

Краєзнавці, вчителі, журналісти і просто небайдужі краяни – усі вони завітали на презентацію книги. Слова подяки лунали від очільників міста та району, від друзів та колег автора, а також від нащадків тих, про кого йде мова у праці.


Книга побачила світ у видавництві «Терен», очільнику якого Андрію Криштальському також близька ця тема, адже він працював у схожому форматі в Горохівському районі, щоправда, з трохи меншим масштабом.

Вивчати підпільний рух ОУН Микола Вавренчук почав ще у 90-х роках, коли прагнув знайти документальні матеріали про своїх близьких, учасників підпілля в Рожищенському районі.


Шукаючи про рідних, натрапляв на сотні таких же і зрозумів, що варто розповідати про усіх, щоб хоч якось заперечити слова Василя Симоненка, який писав «Народ вас ніколи не забуде, бо він ніколи вас не буде й знать».

Допомагали і в обласному архіві, і в архіві СБУ, а також вагомий внесок у книгу дали спогади учасників тих подій по різні сторони барикад. Наприклад, окрім підпільників корисні свідчення давали колишні «стрибки», тобто члени так званих «истребительных отрядов».



Для багатьох учасників визвольної боротьби гасло «Здобудемо Україну або загинемо за неї» стало сенсом життя.

Чимало цікавих розповідей звучало під час презентації. А ще більше цікавих доль описано у самій книзі. Автор пообіцяв, що екземпляри надійдуть у всі бібліотеки краю і її зможуть почитати усі охочі.




Всі, кому небайдужа наша історія, можуть переказати гроші, щоб збільшити тираж книги.

Розрахунковий рахунок в «Ощадбанку» – 26254000116214, отримувач – Вавренчук Микола Макарович.

Коментарі
14 Жовтня 2017, 01:39
Дякуємо вам за таку книгу!
14 Жовтня 2017, 03:10
Автор здійснив колосальну дослідницьку роботу . ВЕЛИЧЕЗНА ДЯКА ЙОМУ ЗА ЦЕ . ==Радий , що взяв участь у презентаціі книги "Вірні присязі ". ШИРОКОІ дороги ій до вдумливого читача , особливо молоді !!!
15 Жовтня 2017, 16:16
Макаровичу! Щиро вдячна!Успіхів Вам! Нових книг!
17 Жовтня 2017, 23:33
Гортаю книгу і серце замирає від прочитаного, який тяжкий шлях був до НЕЗАЛЕЖНОСТІ, скільки людей поплатилися життям своїм і своїх рідних.<br/>Микола Макарович!- Ви справжній патріот своєї держави і свого краю, ми вдячні Вам за історію.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024