У Рожищі презентували книгу «Волинський пантеон: Схід-2016»

12 Жовтня 2017, 20:30
3426

В Рожищенській центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги «Волинський пантеон: Схід-2016».

Це четверте науково-популярне видання, авторства доктора історичних наук, професора - Олександра Дем’янюка та заслуженого працівника культури України, члена обласної організації Національної спілки краєзнавців України - Геннадія Гулька. 

Книга присвячена волинським воїнам, чиї життя обірвалися в наслідок збройного конфлікту на сході України.  «Волинський пантеон: Схід-2016» вміщує відомості про волинян, які загинули в зоні АТО, померли вдома, або у лікарнях в наслідок отриманих поранень у 2016 році.


На презентацію книги прийшли одинадцятикласники Рожищенського НВК №4 разом з класоводом Наталією Янчинською та студенти Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького.


Захід розпочали віршем Василя Симоненка «Можливо знову загримлять гармати», що є своєрідним прологом до книги «Волинський пантеон: Схід-2016». Далі Світлана Осипчук – директор ЦБС запросила до слова одного з авторів Геннадія Гулька. 


Найперше пан Геннадій пояснив, що основою написання книги була не лише офіційні дані - в основному опиралися на свідчення очевидців та матеріали з засобів інформації:

«Було розуміння, що цю книгу треба писати вже і зараз, поки живі спогади, а місцеві газети широко висвітлюють факти загибелі військових та подробиці прощання з героями».

2014 рік – на той момент здавалося, що війна не триватиме довго і число загиблих кардинально не зміниться і тому, як зазначає автор, швидко видали своєрідну поминальну книжечку, з якої б, з часом історики могли б черпати достовірну інформацію.


Але по виході «Волинського пантеону: Схід-2014» виявилося, що інформації замало і за кілька місяців вийшла ще одна книжка з аналогічною назвою, але більш науково-публіцистичного характеру з короткою інформацією про загиблого і переліком першоджерел.

Минав 2015 рік, який приніс нові жертви з-поміж захисників. Водночас до авторів почали звертатися ветерани АТО, матері бійців з питанням, чому відсутня інформація про солдатів, які, в наслідок отриманих травм, поранень помирали не в зоні бойових дій, а в лікарнях, шпиталях, вдома… Їх імена ввійшли до «Волинського пантеону: Схід-2015».


«Волинський пантеон: Схід-2016» містить інформацію про 31-го загиблого волинського героя.

Геннадій Гулько наголошує, що всі бійці, які пройшли пекло війни, незалежно від обставин їхньої смерті заслуговують на повагу і гідне пошанування пам’яті, вже хоча б тому, що у скрутний для країни час не втікали від повісток, не ховалися, не намагалися викрутитися, а з гідністю прийняли цей виклик долі, пішли боронити державу, чітко усвідомлюючи, що можуть не повернутися. Потрібно думати і порівнювати, аналізувати і питати себе, а як би я вчинив у такій ситуації?


Солдатський героїзм не є породженням ідеології, його не можна насадити штучно, він всотується з молоком матері і проростає у серці.

На останок автор зізнається, що готуючись до презентації у Рожищі ще раз проаналізував написане і зрозумів, що рожищенські воїни одні з найсміливіших, кожен з них з честю виконав свій військовий обов’язок.




 

Коментарі
13 Жовтня 2017, 01:34
ТАК ,мабуть , книгу презентували " Волинський пантеон : " Схід- 2016 " ! == А заголовок який у вас ?
13 Жовтня 2017, 01:39
Щиро дякуємо за виправлення!!!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром