Meridian Lutsk: Важковаговики української літератури. Завершення

09 Жовтня 2017, 11:45
1587

Третій день Міжнародного поетичного фестивалю «Меридіан.Луцьк» був надзвичайно довгоочікуваним.

Адже саме у неділю, 8 жовтня кількість відомих літераторів на одному квадратному кілометрі у Луцьку зашкалювала. Погожий день ніби підхоплював атмосферу поетичного свята, яке сягало свого апогею.

Розпочалося все традиційно о 12-ій, проте не зовсім традиційного заходу - поетичного акафіста в Соборі Святої Трійці. Акафіст – це хвальна відправа, яку виконують стоячи. Автор Віктор Гребенюк вирішив поєднати поезію і релігійність. Своїм текстом Віктор, а також усі присутні зверталися до образу Богородиці «Нерушима стіна».


Наступними були поетичні читання від ізраїльських поетів Аді Ассіса та Наді Адіни Росе. Слід сказати, що вірші читалися у Общинному центрі «Єврейська гміна».

У цей день відбувалося все ніби зростаючи, в порядку до найочікуваніших.

О 15.00 фестивальники зібралися у сесійній залі міської ради. Організатори зауважили, що це місце є невипадковим, адже на три дні влада у місті віддана поетам. Проте, заповнена фестивальниками зала не ділилася на фракції, а була об’єднана жагою до творчості уважно слухала авторів, що читали поезії у рамках заходу «Парад поетів-учасників».


Лучанин Петро Коробчук, поетки Ірина Цілик, Олена Кицан-Пашук, гості з Польщі Богдан Задура, з Литви Геркус Кюнчус та Естонії Юрген Русте, а також рожищанка Юлія Нікітюк, що, до слова, була наймолодшою учасницею фестивалю. Імпровізованим перекладачем став Павло Коробчук, який зачитував переклади творів гостей-літераторів українською мовою.


Фінальний фестивальний вечір обіцяв аншлаг у залах Палацу Культури та Музично-драматичного театру. О 18.00 розпочався творчий вечір Юрія Андруховича, який зачитав поезії зі збірки американських авторів, де виступив перекладачем, а також свої вже знані вірші. Присутні ще довго не відпускали Юрія Андруховича повсякчас фотографуючись та беручи автографи.

Великий ажіотаж викликала наступна подія – зустріч з письменницею Оксаною Забужко. Ледь не кожна репліка авторки викликала бурхливу реакцію присутніх. Оксана Стефанівна багато розповідала, відповідала на запитання з залу та читала уривки зі своїх прозових творів. Глядачі відпускали письменницю аплодуючи стоячи.


Апогеєм фестивалю стала презентація роману «Інтернат» від уже класика сучасної української літератури Сергія Жадана. Вщент наповнена зала Музично-драматичного театру приємно дивувала, адже навіть музичні концерти не так часто збирають аншлаг, а що вже говорити про літераторів. Коротка розповідь про сам роман і його створення, а також читання уривка з твору викликали овації присутніх.


Фестиваль вдався. Вражень безліч, поезії також. Сподіваємось на повторення.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024