5 жовтня: гортаючи рожищенський календар

05 Жовтня 2017, 09:20
3256 Джерело: Ткачук Леонтій Миколайович

5 жовтня  1941 року в селі Мильськ, яке тоді входило до Луцького повіту Волинського воєводства народилася Хелена Майданець – королева твісту, яка все своє життя присвятила музичній кар’єрі.

Батьками Хелени (Олени) були православні Філімон та Лідія Майданці. В родині було троє дітей, Хелена була наймолодшою.

Після війни в 1946 році родина переїхала до Польщі в місто Щецін. Музичний талант дівчинка отримала від свого батька Філімона, який був кларнетистом. Саме він навчав доньку музики з дитинства, а на п’ять років подарував їй піаніно. В Щеціні батько через одного місцевого матроса діставав рідкісні зарубіжні платівки і виховував у доньки гарний музичний смак. З дитинства Хелена захоплювалась джазовою музикою Елли Фіцджеральд, Конні Френсіс.


У 1963 році вийшла її перша платівка. Хелену почали запрошувати з виступами до Швейцарії, Угорщини та Франції. В 1963 році на запрошення директора паризького концертного залу Олімпія, вона вперше поїхала на гастролі до Франції. Під час виступу в залі була присутня Марлен Дітріх, яка пізніше відзначила голос Хелени Майданець.

Читайте більше: У Мильську народилася королева твісту Олена Майданець.

З того часу її почали називати «королева твісту». Твіст з огляду на час своєї появи був популярним стилем зі швидкими ритмами і нестримними танцями. Твіст – продовження епохи рок-н-роллу.

У 1968 року Хелена поїхала Францію, то вирішила вже не повертатись в Щецін і оселилась в Парижі, де успішно продовжила кар’єру твістової співачки. У кінці 1960-х роках її голосом захоплювались не лише поляки, а й французи, які називали Хелену в пресі як «найпрекрасніші очі Французької Рив'єри» або «королева твісту».

18 січня співачка раптово померла в своєму будинку в Щеціні. 24 січня урну з прахом співачки поклали в сімейному склепі на Центральному кладовищі Щеціна. 

Напередодні Всесвітнього Дня вчителя, 4 жовтня, святкував свій День народження мудрий керівник та вчитель, люблячий чоловік, турботливий батько і дідусь, директор Рожищенської ЗОШ І-ІІІ ст №3 Ткачук Леонтій Миколайович (на фото).

Від щирого серця бажаємо Вам, Леонтію Миколайовичу, щоб сонце завжди яскраво світило у Вашому домі, щоб на Вашому життєвому шляху не було ніяких перешкод, щоб Ваші мрії завжди збувалися і ніхто не перешкоджав досягненню поставленої мети.

Нехай вистачає сил, здоров'я, терпіння, нехай улюблена робота приносить тільки радість, а Ваші друзі, співробітники та трудовий колектив приносили лише добрі та хороші новини! Зичимо невичерпного здоров'я, невсипущої енергії, нових творчих здобутків і особистого успіху, миру, добробуту в родині. Бажаємо, щоб у Ваших помислах і діях й надалі панувала мудрість, а у серці - добро й тепло від людської вдячності.

День Ангела святкують: Ісак, Мартин, Микола, Олександр, Петро.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Пророка Іони (VІІІ ст. до Р. Х.); Священномученика Фоки, єпископа Синопського; Преподобного Іони, пресвiтера, отця святителя Феофана, творця канонiв, i Феодора, Начертанних; Праведника Петра, колишнього митаря.

5 жовтня святкують: Всесвітній День вчителя.

Погода: Сьогодні очікується плюс 12–8 °C, обложний дощ, туман, помірний вітер. 

Народний прогноз погоди: Цього дня вшановується пам'ять святого пророка Іони і Фоки, єпископа Синопійського. З давніх часів цей день називається Фока Вітроградар. Про те, коли очікувати першого снігу, наші пращури передвіщали за березовим листям: якщо до цього дня лист з берези не опав повністю, сніг вкриє землю пізно.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024