«Учитель – професія жертовна. Він віддає своє життя заради дітей, заради майбутнього», - Марія Рейкіна

01 Жовтня 2017, 10:38
5337

У першу неділю жовтня Україна відзначає День учителя згідно указу Президії Верховної ради СРСР від 29 вересня 1965 року.

Це свято входить у кожен дім, бо пов’язує своє зростання зі школою, в якій формується людина. Школа – святиня і надія народу. У ній не тільки навчають читати, писати, рахувати, мислити, пізнавати навколишній світ, багатства науки і мистецтва. У школі вчать жити. Школа – духовна колиска народу. Чим більше піклування про свою колиску виявляє народ, тим блискучіше його майбутнє.

Суспільство усвідомлює, що у школі живе багатовікова культура, що в ній житиме завжди найважливіший вогник – скарб мудрості народу.

Головним режисером дійства у школі і головним скульптором у формуванні майбутнього громадянина є вчитель. Який займає найкращу посаду під сонцем. Мудрий, далекоглядний наставник на життєвій ниві, невтомний, самовідданий – аж до самопожертви трудівник і безкорисливий слуга народу, лагідний, терплячий вчитель, високовідомий громадянин своєї Вітчизни, перейнятий найгуманнішими ідеалами людства, мужній воїн, воїн і борець за українські ідеї – таким у нашій уяві постає вчитель.

Авторитети різних епох одностайно дають високу – власне, найвищу з усіх можливих оцінку соціальної значущості педагогічного подвижництва. Слова глибокої дяки присвячували поети всіх епох учителеві за його суспільний подвиг, можна скласти велику хрестоматію з шанобливих відгуків майстрів красного письменства про благородний труд учителя.

Працю вчителя ні з ким не можна порівняти, ні зіставити. Ткач через годину бачить плоди своєї роботи, хлібороб, сіяч через декілька місяців може пишатись колосками і жменею зерна, вирощеного на полі, сталевар через кілька годин радіє з вогненного потоку металу. А вчителеві треба працювати роками, щоб побачити результат своєї праці, буває, минають десятиріччя, і ледь починає визначатися те, що ти замислив.

Учитель – професія жертовна. Він віддає своє життя заради дітей, заради майбутнього. Слова Сухомлинського «серце віддаю дітям» - не просто метафора. У них вічна правда учительської професії.

Поважайте, шануйте вчителя. Він свою енергію, свій розум, талант в ім’я того, щоб його учні стали справжніми громадянами, патріотами України, гордістю нації.

Борг учня перед учителем, як і перед батьками, величезний, і шкода, що ми починаємо розуміти це не під час навчання, а в пору змужніння. І найголовніше це розуміння приходить тоді, коли вчитель вже спить вічним сном, і слова невисловленої вдячності важким тягарем лягають на наші душі… Щасливий той, хто вчасно висловив учителеві найщирішу вдячність.

День вчителя особливий для кожного з нас.

Шановні педагоги! Вітаємо вас з Днем вчителя! Зичимо міцного здоров’я, наснаги, нестримної енергії, сили та впевненості у виконанні своєї великої місії – виховання майбутнього нашої держави. Нехай з Божою допомогою кожна зернина науки, посіяна в житті ваших учнів, проростає щедрим урожаєм мудрості, працьовитості та високої духовності.

Марія Рейкіна, голова Рожищенської районної громадської організації Союзу українок

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром