«Якщо вибирати між морем та горами, то краще поїхати в Карпати», - рожищанка розповіла про цікаву мандрівку

27 Вересня 2017, 12:10
5721

Минулого тижня випала нагода здійснити триденну подорож сонячним Закарпаттям. Весела компанія, хороший настрій, прагнення дізнатися і побачити багато нового, відкрити для себе яскраві горизонти, захопливі емоції… Ось що супроводжувало нас протягом подорожі. 

Закарпаття зустріло нас чудовою сонячною теплою, грайливою погодою.

Одним з перших місць нашої подорожі був Санаторій Карпати. Серед карпатських мальовничих гір розташувався один з найгарніших і найромантичніших палаців України - палац графів Шенборнів. 



1

Палац, який має назву Берегвар, слугував резиденцією та мисливським будинком для шляхетної родини Шенборнів. Замок, оточений гарним парком з екзотичними рослинами, дивився на нас 365 вікнами, запрошував через 12 входів у 52 кімнати. Він зачарував нас своєю красою.

3

Неподалік Мукачева, завітали до невеличкого містечка Чинадієв, розташованого на берегах річки Латориці, яку ми пересікали багато разів. Відвідали вечірню факельну екскурсію замком Сент-Міклош та познайомились з незвичайним подружжям, які відмовились від усього, щоб зберегти частину історії. 

Замок Кохання – ось на що вирішив перетворити закарпатський митець цей маловідомий палац. Замок був свідком однієї з найдраматичніших історій кохання в Європі.

Цікавим є вже те, що це перший в Україні замок, який держава віддала в оренду приватній особі. Завдяки зусиллям художника та доброго генія Замку Йосипа Бартоша, який до речі проводив нам екскурсію, став культурним магнітом місцевості, духовним та мистецьким центром. Розповідь Й. Бартоша була захоплива, цікава. Розповідаючи про історію замку, події тих часів, він ніби сам поринав в епоху середньовіччя.


Далі наш маршрут проходив через геотермальні джерела і мінеральні води Косино, Велятина, Берегова, Мукачева, які багаті своїм хімічним складом, цілющими й заспокійливими властивостями, користю для здоров’я. Мали можливість скуштувати мінеральні та джерельні води, насолодитися відпочинком в термальних басейнах.

Термальні води зустріли нас сонечком, теплом, позитивними емоціями, чудовими спа-процедурами та приємними людьми. Теплі води Велятино - а саме там ми відпочивали - чудові, корисні для здоров’я. Хочеш – насолоджуйся в закритому басейні, хочеш - у відкритому.

1


Надзвичайно приємні враження отримали в Косино. Суперсучасний відпочинковий комплекс «Термальні води Косино» розташований у дубовому гаю, має 10 басейнів, 10 саун, середня температура в термальних басейнах + 41 °C, сауна -10°C. Гордістю комплексу є найбільші в України фонтани-джакузі з «кавою», «вином», «пивом», «паленкою» та фонтан-ілюзія «Золотий кран здоров’я» висотою 15,5 метра. Туди варто поїхати не тільки для здоров'я, а й просто відпочити від щоденної рутини, отримати море вражень, емоцій, позитиву. 

Одна з мандрівників сказала: якщо вибирати між морем і Карпатами, то краще поїхати в Карпати. Багато хто казав, що такою приємною компанією подорожував би ще.

Також придбали сувеніри на згадку про подорож в одному з найбільших центрів лозоплетіння – місті Іза. Тут дуже великий вибір сувенірів на різний смак.

1


Наступного дня зранку відвідали канатно-крісельну дорогу в Міжгір’ї. Чим вище підіймаєшся на підйомнику, тим все дивовижніші відкриваються краєвиди, які перехоплюють подих. 

1

В кого і був страх висоти, він зник. Коли ви пролітаєте над вершинами столітніх дерев, бачите насичену зелень карпатської хвої й чарівний горизонт, по колу якого простягаються прикрашені пишною рослинністю гори і річки, гордість охоплює душу за нашу чарівну та неповторну українську землю.

Кращий краєвид на Міжгір'я розкривається вже на спуску з гори. 

1

Там на місці можна і спробувати закарпатську кухню, скуштувати славнозвісний бограч і банош, який сподобався всім.



Приємними враженнями нас зустріло найпривабливіше, найчарівніше, найглибше озеро України. Озеро Синевир, без перебільшення - легенда Карпат, або ще його називають Морське око. Це найбільше і загадкове гірське озеро України. Шукати цю перлину потрібно серед скель і лісів гірського масиву Внутрішні Горгани, на землях однойменного національного парку.

Морське Око Карпат розташоване на висоті 989 м. над рівнем моря, його максимальна глибина - 24 м. Синевир знаходиться високо в горах і його води настільки глибокі, що озеро не прогрівається навіть влітку. Існує легенда: хто обійде навколо озера, то буде щасливий. От і ми вирішили перевірити це. 


Його краса зачаровує, свіже повітря, кришталева і прохолодна вода приваблюють туристів. До озера можна під’їхати на транспорті, а можна і пройтися пішки, що ми і обрали. Подолати відстань не для кого не стало проблемою, навіть для цих молодих і енергійних духом жіночок.

Страусина ферма теж приємно здивувала. Дізналися багато нового, якою важкою працею вдається вирощувати й доглядати за ними власникам ферми, споглядали за великими та маленькими страусами. Які красені!!!

Реабілітаційний центр бурих ведмедів зацікавив нас всіх. Ми мали можливість спостерігати, побавитись з цими звірятками, дізнатися як вони потрапили сюди. Найцікавіше було спостерігати за малятами.





Кінцевою екскурсією був водоспад Шипіт. Надвечір вражає своєю красою, прохолодним гірським повітрям, неймовірно драйвовою атмосферою. Кам’яне містечко що знаходиться по дорозі до водоспаду не може не привернути уваги туристів, здається звичайне каміння, а як передає неповторне поєднання величі природи, історії та людини.




Екскурсія сподобалась всім, отримані враження ще надовго будуть з нами. Подорож залишила по собі приємні, радісні, незабутні емоції, нові цікаві історії про унікальні місця, нові знайомства. Можливість оцінити красу української гірської природи, побачити панораму навколишньої місцевості й простори Закарпатської області, ще раз переконатися, що наша Україна дійсно багата історією, пам’ятками природи.


Хочеться подякувати ініціатору подорожі Аллі Новосад, яка дуже вдало організувала групу, не залишила нічого без уваги, склала продуманий, насичений і цікавий маршрут, заряджала позитивом, енергією, драйвом всіх мандрівників. Вона цікава, дуже добра, талановита, наскільки енергійна позитивна людина не тільки як вчителька, яку я знаю вже давно, але і як співрозмовник, друг, людина, до якої можна звернутися з різних питань. Алла Олексіївна вислухає, допоможе, порадить. ДЯКУЄМО їй за цю подорож. 

2

Таня Віннік

Також читайте, Як рожищенські школярі подорожували Україною​, Магія Закарпаття: сонце, повітря і вода, Як рожищани подорожували КарпатамиРожищенські діти пройшлися стежками Олекси Довбуша, Як рожищенські школярі подорожували​, Рожищенські мандрівники: «Не треба їхати в Європу, аби побачити красу»​.

Коментарі
06 Жовтня 2017, 18:36
О на всіх фото Микола Зуй. Звізда ютуба...
05 Грудня 2017, 18:47
ой були цього літа в яремче совалились далеко була квартира хороших спогадів не залишилось більше туди ніхто не загонить а ціни космічні
26 Березня 2019, 14:45
Приіхати без вражень з Карпат,то вже треба бути людиною без емоцій!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024