Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього: У православних - строгий піст

27 Вересня 2017, 07:32
9374

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

Сьогодні прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський розповість читачам Район.Рожище про свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

****************************

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього - свято, яке Православна Церква відзначає 27 вересня. У цей день віруючі згадують, як в 326 році в Єрусалимі був дивом знайдений Хрест, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

Щоправда, цей день нагадує православним християнам дві події. Першу – це, як говорить Святе Передання, саме знайдення Хреста у 326 році в Єрусалимі. Сталося це близько гори Голгофи, де був розіпнутий Спаситель. І другу подію - повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті його повернув до Єрусалима грецький імператор Іраклій.

Обидві події об'єднувало те, що Хрест перед народом споруджували, тобто піднімали. При цьому звертали його до всіх сторонах світу по черзі, щоб люди могли поклонитися йому і розділити між собою радість здобуття святині.

Опис подій Воздвиження Хреста Господнього, яке відбулося в IV столітті, ми знаходимо у таких християнських істориків, як, наприклад, Євсевія Кесарійського та блаженного Феодорита. 

У 326 році імператор Костянтин Великий вирішив будь-що-будь знайти втрачену святиню - Хрест Господній. Разом зі своєю матір'ю, царицею Оленою, він відправився в похід на Святу Землю.

Розкопки було вирішено проводити поруч з Голгофою, тому, що в іудеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І, дійсно, в землі знайшли три хрести (поруч зі Спасителем було розіпнуто двох розбійників), цвяхи і дошку, що була прибита над головою розп'ятого Ісуса Христа.

Як говорить Передання, до одного з хрестів доторкнувся хворий чоловік і зцілився. Так імператор Костянтин і цариця Олена дізналися, який з хрестів - той самий. Вони вклонилися святині, а потім патріарх Єрусалимський Макарій став показувати її народу. Для цього він встав на піднесення і піднімав (воздвигав) Хрест. Люди поклонялися Хресту і молилися.

У VII столітті зі спогадом віднайдення Хреста Господнього була з'єднане інша подія - повернення Древа Животворящого Хреста Господнього з Перського полону.

У 614 році Перський цар завоював Єрусалим і пограбував його. Серед інших скарбів він забрав у Персію Древо Животворящого Хреста Господнього. Святиня перебувала в іноземців чотирнадцять років. Лише в 628 році імператор Іраклій здобув перемогу над персами, уклав з ними мир і повернув Хрест в Єрусалим. Як складалася подальша участь святині, історики точно не знають.

Одні твердять, що Хрест знаходився в Єрусалимі до 1245 року. Інші, що його розділили на частини й рознесли по всьому світу. 

Зараз основна частина Хреста Господнього знаходиться в спеціальному ковчезі біля вівтаря грецького храму Воскресіння в Єрусалимі.

Як говорить Передання, Хрест Господній був знайдений перед святом Пасхи, Світлого Христового Воскресіння. Тому спочатку Хрестовоздвиження відзначали на другий день Великодня. 

У 335 році в Єрусалимі освятили храм Воскресіння Христового. Сталося це 13 вересня. В честь цього свято Воздвиження перенесли на 14 вересня (за старим стилем; за новим стилем - 27 вересня). Єпископи, які приїхали на освячення з усіх кінців Римської імперії, розповіли про нове свято всьому християнському світу.

В наш час особливим моментом свята є винесення священиком Хреста із вівтаря на середину храму. Під час загального поклоніння Хресту співається піснеспів: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо».

У цей день у православних - строгий піст. Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією.

Також читайте, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви Христової, Петрівський піст: час втихомирити серце, аби наблизитися до Бога та почути Його голос​, Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі​, Петро і Павло – два стовпи віри, День хрещення Київської Русі – УкраїниЯблучний Спас 2017: що потрібно знати про свято​, Успіння Пресвятої Богородиці: що треба знати про це святоДень посту і молитви: Усікновення глави Іоанна Предтечі та Православні українці святкують Різдво Пресвятої БогородиціЧому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому?

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024