Субсидії по-новому: зміни в оформленні допомоги від держави на оплату за комуналку

21 Вересня 2017, 10:00
5352

Опалювальний сезон не за горами і мимоволі кожен із нас задумується, як же його пережити без суттєвих втрат для гаманця і щоб не замерзнути у власному помешканні. Субсидія від держави – непоганий вихід для багатьох українців, які мають на неї право.

Однак розслаблятися не варто – уряд змінив умови її нарахування ще з 1 травня, але перші «наслідки» цього нововведення ми відчуємо лише з жовтня, коли ввімкнуть в квартирах батареї. Що ж зміниться в оформленні субсидій на житлово-комунальні послуги, хто матиме на неї право і кому слід подавати документи на її призначення знову, з’ясовував PRESS-ЦЕНТР.

Цьогоріч уряд скоротив соціальні нормативи, і тепер українцям доведеться або платити більше, або більше економити. За оцінками Мінсоцполітики, отримати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в цьому сезоні зможе близько 9 мільйонів – це більше половини від кількості усіх домоволодінь в країні. Іншим доведеться платити повну ціну послуги.

Насамперед, при призначенні субсидії на наступний термін з 1 жовтня будуть враховувати прострочену заборгованість за комунальні послуги більш ніж два місяці у розмірі 20 мінімумів неоподаткованих доходів громадян. Тобто, якщо у вас є борг за комуналку понад 340 гривень, то субсидії вам не бачити, як власних вух.

Однак громадянин має право протягом двох місяців від дати повідомлення про ненадання йому субсидії через борг, оскаржити його. Для цього слід звернутися до суду. Уразі позитивного рішення, субсидію призначать від дати закінчення попередньої.

Також зменшили період, за який враховують доходи при нарахуванні субсидій – з чотирьох кварталів до двох. Іншими словами, якщо раніше для оформлення субсидії потрібно було надати довідку про доходи за цілий рік (минулий), то тепер лише за півроку. Таким чином, для деяких громадян суми субсидій відтепер будуть меншими, адже з 1 січня збільшилася мінімальна зарплата, тож доходи громадян збільшилися, вважають в уряді.

Ще один важливий момент, субсидії на квартплату і опалювальну площу розраховуються виходячи з норми 13,65 квадратного метра на людину + 35,22 квадратного метра на сім`ю.

А з 1 жовтня знизили і деякі соціальні нормативи споживання.


Щодо газу для приготування їжі і підігріву води, то при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання тепер надається 3,3 кубічних метра на одну людину в місяць (було 4,4 кубічних метра).

При наявності газової плити та за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 кубічних метра (було 7,1 кубічних метра). При наявності газової плити і газового водонагрівача – 10,5 кубічних метрів (було 14 кубічних метрів).

Також Кабмін знизив нормативи споживання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими або квартирними лічильниками: з 0,0548 гКал до 0,0431 г Кал на 1 кв. м опалювальної площі в місяць в опалювальний період.

Нормативи електричної енергії для індивідуального опалення знижені з 65 кВт/год до 51 кВт/год на 1 кв. метр опалювальної площі.

За всі послуги, які споживач використовуватиме понад норму, доведеться оплачувати повну вартість.

Тим громадянам, хто вже отримував субсидію, повторно подавати документи на її оформлення не потрібно, окрім тих, хто орендує помешкання, в кого відбулися зміни у складі сім’ї, чи змінився соціальний статус (наприклад, вийшов на пенсію чи влаштувався на роботу), хто зробив разову покупку на суму понад 50 тисяч гривень чи в кого змінився набір комунальних послуг (наприклад, відмовились від центрального опалення).

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024