Рожищенські активістки б’ють на сполох через криміногенну ситуацію в молодіжному середовищі району

03 Вересня 2017, 15:07
4813

Громадські діячі та активісти Рожищенського району занепокоєні ситуацією щодо виховної роботи з молоддю, зокрема старшокласниками.

З метою змінити ситуацію на краще рожищенський осередок Союзу Українок звернувся до начальника відділу освіти та молоді Рожищенської РДА Ігоря Кузави. Звернення за підписом Марії Рейкіної подаємо без змін:

«Ми, громадська спільнота, стурбовані тим, що з боку відділу освіти та молоді РДА, керівників шкіл притуплена увага до виховної роботи з учнями, зокрема з старшокласниками.

Настав непростий час сьогодення: триває війна з агресором, більшість батьків на заробітках за кордоном. Дітей доглядають опікуни: бабусі, дідусі, рідні…

Нас непокоїть те, що у 2015-2016 роках спостерігалась складна криміногенна ситуація в молодіжному середовищі району. За інформацією начальника служби у справах дітей Рожищенської РДА Жанни Дубчук, неповнолітні у віці від 15-17 років скоїли 25 злочинів, з них 9 неповнолітніх – вперше, 2 – повторно. Це змусило посилити профілактичну роботу: організовано рейди, 5 дітей направлено в обласний притулок для дітей,виявлено вживання спиртних напоїв підлітками.

В неповнолітніх виявлено в стані сп’яніння, 9 батьків притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 184 КУпАП за неналежне виховання. Начальник відділу освіти та молоді РДА Ігор Кузава інформував, що робота педколективів спрямована на виконання заходів з профілактики правопорушень та злочинів серед школярів ( з газети «Наш край» за 29 червня 2017 р.). Компанійщина не додає нам оптимізму…

Події в школах сіл Топільно, Доросині свідчать про те, що у навчальних закладах району не все гаразд. А причиною є те, що неналежна увага надається вихованню учнів: у школах відсутня системна, цілеспрямована виховна робота. Дивно, що у школах м. Рожище релігійна етика вивчається тільки в 1 -4класах, у 5-11 класах – відсутня. Яка причина? Почули міфи, які не сумісні з здоровим глуздом.

А предмет «Етика і психологія сімейного життя» не знайшов прописки в жодній школі. А як готуються старшокласники до сімейного життя? Ми не думаємо, що освітяни байдуже сприймають статистичні дані про кількість сімейних розлучень, про ріст соціальних сиріт, про покинутих дітей, про неповні сім’ї, про жахливе явище – знаходження немовлят у під’їздах,на смітниках,про зростання незареєстрованих шлюбів.

Нанівець звелась робота з батьками: канули в минуле батьківські лекторії, тематичні батьківські збори, школи молодого батька і матері, педагогічні читання для батьків, робота батьківських комітетів зводиться до збору грошей на ремонт школи та класних кімнат. Перечень можна продовжити…

Але всі ми знаємо і переконані, що під лежачий камінь вода не тече… Виходить, що відділ освіти і молоді РДА і інші служби борються з наслідками виховної роботи, а не попереджають їх. Якщо продовжувати компанійщину, то трагічні події в школі с.Топільно можуть бути початком кінця.

Вихованці обласного притулку в м. Рожище від дошкільнят до старшокласників плекають найзаповітнішу мрію: знайти добрих прийомних батьків. Але справжніх батьків і матерів треба виростити і виховати.

У свій час Василь Олександрович Сухомлинський, видатний вчений педагог, заслужений вчитель СРСР, директор Павлиської школи, що на Кіровоградщині, на перше місце ставив виховання учнів. Своїми педагогічними дослідженнями прийшов до такого висновку:

«Школа навчає багато чого, знають наші вихованці корисних і потрібних речей: в якому стані матерія Сонця,скільки атомів речовин у кубічному сантиметрі міжзоряного простору і що було записано в законах царя Хаммурапі (цар Вавілонії 1792-50 р.до н.е.), і що таке гравітація… А от, на превеликий жаль, у шкільному навчанні немає науки, справжньої школи мудрості майбутніх матерів і батьків…

До подружнього життя і народження дітей молоді люди в моральному відношенні підготовлені так, як неписьменна людина, яка не знає азбуки, підготовлена до осягнення філософії».

З його ініціативи було розроблено тематику і методику вивчення предмета «Етика і психологія сімейного життя». Цей курс вивчався на виховних годинах класоводів і класних керівників. А у 1984 році вийшов підручник під редакцією І.В.Требенникова «Етика и психология семейной жизни».

Шановний Ігоре Борисовичу, враховуючи вищесказане, вимоги сьогодення: просимо ввести у школах з 2017-2018 р.р. з 1- 11 класи курс «Етики і психології сімейного життя». Поновити вивчення релігійної етики з 1-11 клас. Пояснення керівників шкіл, що причиною виведення релігійної етики з 5 -11 класи є просьба батьків у зв’язку з існуванням різних конфесій і віро сподівань. Це надуманий міф.

Програма  християнської етики широко викладена в інтернеті з 1 – 11 класи. Курс християнської етики пропагує загальнолюдські, християнські, моральні цінності. Християнська етика покликана формувати і зміцнювати духовність молодого підростаючого покоління. На жаль, на сьогодні ший день існує в суспільстві дефіцит на високу духовність. Нас непокоїть це, ми не можемо бути байдужими до такого стану».

Коментарі
03 Вересня 2017, 19:03
Це написала людина,яка далека від реалій сьогодення,роки "союзу"давно закінчилися.
03 Вересня 2017, 19:56
Вже та Рейкіна не знає, що придумати)))
03 Вересня 2017, 20:11
Єдиний агресор- нинішня влада, тупі мусара які бачать що на кожному кроці люди ( опущенці) курять траву і нюхають фєн, ніхто нічого з цим не робить , вот і результат на лице. І не винні ніякі видумані агресори ані батьки на зартбітках.
03 Вересня 2017, 20:13
МАРІЄ МИХАЙЛІВНО, ПЕДАГОГІКА БЕЗ ВАС НЕ ЗАГНИВАЄ..ЩОСЬ НЕ ПРИГАДУЮ ЩОБ ВИ ВИВЧАЛИ ДАНЕ ПИТАННЯ В ШКОЛАХ РАЙЦЦЕНТРУ.ТО ЗВІДКИ Ж ІНФОРМАЦІЯ??? МЕТОДИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ ЗМІНИЛИСЬ..а ВСЕОБУЧІВ ЯК НЕ БУЛО, ТАК І НЕМАЄ.
03 Вересня 2017, 20:16
...В СІМ ЯХ!!!!
03 Вересня 2017, 20:19
Нехай Рейкіна з її величезним педагогічним досвідом у післяурочний час допоможе школам - проводить курс "Етика і психологія сімейного життя".
03 Вересня 2017, 21:46
В ЯЖІТЬ ШКАРПЕТКИ ОНУКАМ
03 Вересня 2017, 21:51
А хто взагалі ця Рейкіна?? Раніше про таку взагалі нічого не чути було
04 Вересня 2017, 00:50
Всі так накинулися на Рейкіну? Нічого поганого чи ганебного вона не запропонувала. Чи хтось в її словах побачив свої недопрацювання? На злодієві шапка горить?
04 Вересня 2017, 17:24
Все правильно!!!Дітьми незаймаються,уроки відчитали і все,виховні роботи звели на нівець.Як можуть діти з повагою відноситись до вчителів,коли немає елементарної етики виховання у школі!!!А батьківський комітет,тільки гроші збирати і з листка прочитати на зборах,де зауваження,нововведення.Але коли підлизують самій директору,(окрема тема,окреме село в районі).....
04 Вересня 2017, 19:40
У статті чи не вперше порушується питання про виховання шкільної молоді. Я особисто не знайомий з автором статті Марією Рейкіною. Знайомий тільки з її публікаціями, які друкувалися в районній газеті "Наш край", в яких висвітлювалось духовне відродження української нації, всебічний розвиток української мови та культури, утвердження традицій і звичаїв і т.д. Зробив висновок, що автор - це особистість небайдужа до подій в нашій державі. Тому від імені громадської організації Союзу українок висловила свою позицію щодо виховання шкільної молоді. Але коментарі мене здивували: вони звелися до нападу на автора з зухвалим приниженням її гідності. Це писали ті, на кому "шапка на голові горить", підтекст їх видає. Вони розкрили свою підлість і цинізм, небажання щось змінювати.
05 Вересня 2017, 00:03
Повністю підтримую Рейкіну
05 Вересня 2017, 10:40
А дехто за коментуванням сайтів та соціальних мереж не має часу на виховання дітей.
05 Вересня 2017, 16:38
нормальна стаття написана. Кому не подобається -той або не має дітей шкільного віку, або безтолковий . Може зананадто розумно написано - але правильно- більше уваги треба приділяти ВИХОВАННЮ.
06 Вересня 2017, 04:02
Глибока стаття Великого Педагога. Хто мудрий,- той підтримує в коментарях.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024