Автор книги «Сторінки історії містечка Рожище» став лауреатом літературно-краєзнавчого конкурсу імені Мирона Утриска

30 Серпня 2017, 08:21
4133

З року в рік, у серпні, в день народження подвижника Бойківщини Мирона-Тадея Утриска проводиться презентація Бойківського літературно-краєзнавчого конкурсу, названого в його честь.

Цей конкурс  збирає людей творчих, небайдужих і талановитих. А це – історики, краєзнавці, композитори, поети, прозаїки, етнологи і фольклористи, мистецтвознавці, мовознавці.

Авторами книг, надісланих на конкурс є люди різних професій, але їх об’єднує високий дух творчості. Серед авторів – священики, вчителі, інженери, музиканти, лікарі, художники, журналісти.

1

Учасники нагороджуються іменними дипломами.  Найкращі твори представлені у Віснику літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска «З вершин і низин».

В бібліотеці конкурсу, що зберігається в народному музеї «Бойківщина» - понад тисяча книг, надбання попередніх років.

Цьогоріч у конкурсі брав участь і наш земляк Леонід Козярчук.

1

Його книга «Сторінки історії містечка Рожище» стала приємною несподіванкою не лише для мешканців Рожища та навколишніх сіл, а й для всіх волинян. Людина, яка не є професійним істориком, авіатор за професією за п’ять років нелегкої та наполегливої роботи та пошуку потрібного матеріалу змогла опрацювати, вивчити та узагальнити такий величезний масив інформації, який не під силу інколи професійним історикам.

Така масштабна праця не залишилася поза увагою нашого земляка, лікаря, письменника Павла Ризванюка, який і запропонував номінувати автора книги про наш край у цьому конкурсі, де Леонід Козярчук і здобув перемогу.


З цієї нагоди у Рожищенській районній бібліотеці для дітей  був проведений літературний імідж-коктейль за круглим столом «Сторінки історії містечка Рожище». На початку зустрічі Павло Ризванюк познайомив усіх присутніх зі згаданою премією.

Він розповів історію створення літературно-краєзнавчого конкурсу імені Мирона Утриска та передав нагороду – диплом лауреата,  автору першого ґрунтовного видання про наше містечко Леоніду Козярчуку.

2

Своїми цікавими думками про книгу поділилася з усіма присутніми голова районної організації «Союз українок» Марія Рейкіна. Вона висловила свою вдячність автору за «глибинну творчість та глобальну книгу, яка захоплює від найменшого до найстаршого. Адже тільки справжній українець, по-справжньому одержима людина може написати таку книгу».


Приємні слова в адресу автора висловила директор Рожищенського краєзнавчого музею Надія Стасюк.


«Потужною базою, яка заслуговує вивчення молодим поколінням» назвав книгу історик  Роман Трофімчук. Слова вдячності висловила від депутатського корпусу секретар Рожищенської міської ради Ірина Гундир. Методист районної бібліотеки Катерина Олексюк зазначила про важливість цієї книги у кожній бібліотеці району.

1

1

1

На завершення зустрічі всі присутні вшанували пам’ять загиблих під Іловайськом.



1


2

1

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024