«У соснових лісах ДП СЛАП «Рожищеагроліс» загальна площа всихання 181,9 га», - Володимир Паламар

23 Серпня 2017, 09:00
4117

Нещодавно на базі Сарненського та Клесівського лісгоспів Рівненського ОУЛМГ відбулася нарада під керівництвом заступника голови Держлісагентства України Володимира Бондаря. На якій говорили про все більші території всихання лісів. Причина – масове зараження деревини короїдами.

За даними профільного відомства, наразі в Україні всихає майже 142 тисячі гектарів сосни, 26 тисяч гектарів ялини та майже 100 тисяч гектарів дуба. Поширення короїдів у сосняках — проблема не нова. Вона завжди на слуху. Лісівники зауважують: якщо короїд і далі розмножуватиметься так швидко, то ми можемо залишитися без соснових лісів. Шкідник не тільки уражує старі дерева, а молодняк.


У нараді взяли участь заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко, начальники та головні лісничі управлінь Волинської, Житомирської, Київської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької областей, науковці, лісопатологи, представники громадських організацій, журналісти.

Також учасником наради був представник депутатського корпусу Рожищенської районної ради Володимир Паламар. Долучилися до дискусійного обговорення лісівники та науковці з Республіки Білорусь, делегацію яких очолив начальник управління лісового господарства Міністерства лісового господарства Микола Юревич.


«Основними питаннями, що піднімалися на засіданні, були: причини та наслідки масового всихання соснових насаджень в Україні, необхідність здійснення у них санітарно-оздоровчих заходів, внесення змін до Санітарних правил в Україні і при цьому – співпраця з громадськістю, - повідомив Район.Рожище Володимир Паламар. - Було вирішено найближчим часом створити робочу групу з участю науковців, лісівників, лісозахисних підприємств, громадських екологічних організацій. Працюватимуть фахівці над удосконаленням нормативних актів і методичних рекомендацій для попередження проблеми масового всихання лісових насаджень».




«Треба сказати, що представники лісгоспу Білорусі приїхали не з пустими руками, - розповідає співрозмовник. – Сусіди показали цікаву презентацію. Зауважили, що проблема у них з'явилася недавно. Зокрема 1 серпня побачили всихання у 87 лісгоспах, серед 98 наявних. Це в основному соснові насадження, які розташовані в південній частині республіки, а саме в Брестській, Гомельській та частково Мінській областях. Як зауважив Микола Юревич, у 2016 році вони вирубали 37 тисяч гектарів, у 2017 - уражено 94 тисячі гектарів, а вирубано 51 тисячу».


Зі слів депутата Рожищенської райради, білоруси не стоять на місці, а активно проводять організаційні заходи.

«Зокрема заборонили всі види рубок головного користування, а всі свої сили спрямували на вирішення питання у південні частині країни: оперативно вирубують хворий ліс, - каже Володимир Паламар. – Рештки дерев – спалюють. Звісно паралельно удосконалюють нормативну базу, аби нові санітарні правила давали можливість швидше реагувати на проблему. Також білоруські представники розказали про розроблений ними алгоритмом проведення санітарно-оздоровчих заходів у соснових насадженнях, де розписано, що треба робити на кожному рівні, починаючи з лісництва».




«Досвід білоруських лісівників більший, ніж наш. І слухаючи їх, я впевнений, що незабаром наші сусіди зможуть розказати нам, як справилися з короїдом. А ми й далі переливатимемо з пустого в порожнє. Бо наші чиновники тільки й вміють говорити, що є проблема», - зауважує співрозмовник.

За словами депутата, питання дуже актуальне. Адже, наслідки стрімкого всихання соснових лісів не можуть не турбувати місцеві громади.

«Наші білоруські колеги назвали це явище - короїдне всихання. Тепер іде накопичення короїдного запасу, говорили й про те, що восени треба очікувати ще потужнішого удару по лісу», - розповідає чоловік.

«Зауважу, що в соснових лісах ДП СЛАП «Рожищеагроліс» загальна площа всихання 181,9 га, а саме - Стохідське лісництво – 105,9 га й Стирне – 75 га», - наголошує Володимир Паламар.

На нараді було вирішено, що учасники звертатимуться до обласних рад, які, у свою чергу, мають ініціювати звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо внесення необхідних змін до Закону України «Про тваринний світ» та Санітарних правил в лісах України.

«Стояти на місці не вихід. Треба привертати увагу до проблеми й то якнайшвидше», - додав Володимир Паламар.






 

Коментарі
23 Серпня 2017, 15:22
Поганому танцівнику і яйця мішають. Так само жуки лісникам.
23 Серпня 2017, 22:56
А шо то Паламар вже лісом зайнявся?
23 Серпня 2017, 23:51
смотрящий за районом
23 Серпня 2017, 23:58
для Роми. ніяким лісом не зайнявся. все банально просто .керівник апарату райради запропонував поїхати на семінар. послухав ,побачив , зробив висновки. проблема є. хто винен ? ЖУКИ
24 Серпня 2017, 01:00
скоро лісу не буде зато наші лісники живуть як олігархи. до чого тут жуки
24 Серпня 2017, 16:06
А чого в Носачевичах. ліс вирізали. велику площу ?
25 Серпня 2017, 01:39
Я теж бачив але походу від дійсно всихав і було там багато сухостою. Боротись треба звичайно і вирізувати. Тільки ось довіри немає до тих мордатих лісничих. Блін ну коли ви вже наістеся. Поводите себе як шалави продажні а корчите з себе великих ділків. Пісюни...
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024