У Рожищі побував легендарний японський генерал Ісороку Ямамото

23 Серпня 2017, 08:23
5893

В колекції Санкт-Петербурзького архіву фотокінодокументів знаходиться унікальна фотографія часів Першої світової війни, датована 1916 роком.

На світлині зображені представники японської військової місії в штабі військ гвардії в містечку Рожище, що на Волині, - пише ВолиньPost.

Військові, зображені на фото підписані. Так читаємо, що зліва стоїть японський військовий агент, полковник Одагірі, 3-й зліва полковник – Уєда, в центрі – голова місії генерал Факуда, праворуч-капітан 1-го рангу Ямамото. На перший погляд незнайомі японські прізвища нам нічого не говорять. Проте є особа варта нашої уваги. 

Як виявилось на фото зображений легендарний японський генерал Ісороку Ямамото, який прославився в роки Другої світової війни, адже саме він провів такі відомі битви, як Напад на Перл-Гарбор (1941) і Битву за Мідвей (1942).


Ісороку Ямамото народився в 1884 році в в місті Наґаока, його батько був колишнім самураєм. Ім’я «Ісороку» старояпонською мовою означає «56» і вказує на вік батька при народженні Ісороку. Після закінчення Академії військово-морського флоту в 1904 році Ямамото служив на крейсері «Ніссін» під час Російсько-японської війни. 

Отримав поранення, втративши два пальці (вказівний і середній) на лівій руці.

В 1919-1921 роках здобув освіту в Військово-морському коледжі США і Гарвардському університеті. Також він закінчив Військово-морський коледж вищого командного складу і отримав звання лейтенант-командора. 

Ямамото обіймав кілька важливих посад у флоті Японської імперії і провів у ньому ряд змін і оновлень, особливо в розвитку військово-морської авіації. 

Саме Ямамото, який був Головнокомандувачем Об'єднаним флотом Японської імперії, зіграв дуже важливу роль в Другій світовій війні в цілому і в тому, як в неї вступила Японія. Адже саме він розробив план нападу на Перл-Харбор і домігся його втілення в життя. 

Незважаючи на своє ставлення до майбутньої війни, він розумів, що не в силах запобігти неминучому. Тому, будучи відданим офіцером, постарався зробити все, щоб Японія мала шанс перемогти. Створення першого Повітряного Флоту з 6 найбільших авіаносців, вплив на військово-морську стратегію Японії, великий внесок в розвиток авіації - це тільки частина заслуг Ямамото.

Вплив Ямамото на хід війни і бойовий дух флоту був настільки високим, що в квітні 1943 року за наказом Рузвельта був здійснений план по його усуненню. Розшифрувавши радіопереговори про плани переміщення адмірала, 18 квітня американці відправили ескадрилью винищувачів на перехоплення бомбардувальника, на якому пересувався Ямамото під час інспекції військ на Соломонових островах. Група прикриття не змогла протистояти переважаючим силам ворога і літак адмірала був збитий і вибухнув, впавши в джунглі.


Японський уряд визнав загибель головнокомандувача тільки 21 травня 1943 року. Посмертно Ісороку Ямамото присвоїли почесне звання адмірала флоту (маршала-адмірала). 

Існує достовірний опис зовнішності Ісороку Ямамото, який ще раз підтверджує факт присутності його на фото в Рожищі, адже співпадає з людиною на фото. В книзі автора Хіроюкі Агава під назвою «Адмірал Ямамото. Шлях самурая, який розгромив Перл-Харбор» читаємо такий опис генерала: 

«Переді мною вицвіла від часу групова фотографія. На ній Ямамото, в ті часи капітан 1-го рангу, разом з більш ніж двадцятьма іншими офіцерами, що закінчили в один рік з ним Військово-морську академію. Знімок зроблений в середині або в кінці 1920 року, біля входу в клуб морських офіцерів. Ямамото невисокого зросту. 

18 квітня 1943 року, коли він відправився в свій останній політ зі східною злітної смуги на Рабаул, молодший офіцер Хайясі Хіросі, командир винищувача, що супроводжував його, вперше побачив Ямамото. Хайясі, сам по собі великої комплекції, зізнався, що йому спало на думку: «Чому це головнокомандувач майже вдвічі за мене?»

Його ріст 5 футів 3 дюйми (близько 160 см), важив він приблизно 125-130 фунтів (56-58 кг). Для Ямамото його фізичні дані не грали ролі. 

На згаданому фото ми бачимо поголеного інтелігента, без особливих зовнішніх ознак. Здавалося б перед нами не жорстокий військовий лідер. Попри це не варто думати, що він не відповідав посаді головнокомандувача Об'єднаного флоту».


ФОТО - http://photo.rgakfd.ru, https://uk.wikipedia.org 
ТЕКСТ - Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Коментарі
23 Серпня 2017, 13:06
Ямамото в Рожинах Карл! В Рожищах! Не знав, цікавий факт, потрібно табличку імену зробити з цією фоткою для популяризації туризму та міста.
23 Серпня 2017, 16:29
Олександр, постав її в с.Топільне біля фігури....<br/>кожен раз будеш іти і згадувати про свої внески в розвиток історії...
23 Серпня 2017, 18:11
Там не автентично з погляду історії, хоча ви не і приставились)
23 Серпня 2017, 18:38
Невідомому дописувачу в коментарях - біля фігури з погляду історії не автентично ставити табличку. Це просто був мій трішки іронічнийй коментар. Ясно, що її не поставлять ніде, проблем у нас і так вистачає без табличок. Просто Ямамото діяч світового масштабу, один з видатних військових реформаторів та полководців другої світової війни. І його перебування у складі японської місії у Рожищі в 1916 році робить нашу історію багатшою та цікавішою, не лише для нас а й для усього світу. Ось це я хотів донести... Ну але вам як завжди тільки б когось висміяти та принизити.
23 Серпня 2017, 19:03
Не зважайте, є люди, яким далеко до того що Ви пишете! Їм ні історія, ні культура, навіть, думки інших людей є пилюкою. Тому побережіть здоров'я!
06 Травня 2018, 13:25
А де це фото зроблене? Вокзал чи що?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024