У Рожищі відновлять польський цвинтар

22 Серпня 2017, 07:35
4609

Близько 40 польських цвинтарів на території України планують відновити волонтери, що беруть участь у проекті «Волинь 2017. РеГенерація 2».

Повідомляє Monitor Info.

«Насправді не так важливо, скільки дерев і кущів ми викорчуємо. Найважливіше бути там і засвідчити як полякам, так і українцям, які там мешкають, що ми пам’ятаємо про цей цвинтар і що це місце потрібно поважати», – сказав PAP координатор проекту Яцек Бури з «Фонду незалежності» у Любліні, який організовує поїздку разом із добровольчими робочими групами.

Волонтери вирушили із Любліна у середу, 9 серпня. До участі в експедиції зголосилися більше 150 осіб з усієї Польщі. На місці до них долучиться група молоді з Луцька та Львова. Учасники протягом двох тижнів працюватимуть на 39 цвинтарях та місцях пам’яті про поляків на Волині в околицях Тернополя, Кременця і Луцька (в колишньому селі Островки, Ковелі, Острозі, Вишнівці, Берестечку, Куйданцях, Рожищі, Турійську, Перевалах).

Учасників поділять на групи залежно від того, яких зусиль вимагатиме впорядкування кладовища. «Є такі цвинтарі, про які з 1945 р. ніхто не дбає, вони заростають хащами», – зазначив Бури.

Експедиція в Україну для впорядкування кладовищ на колишніх Східних Кресах організовується вже вдесяте. «Спершу це було кільканадцять осіб, здебільшого молоді, і кілька цвинтарів. Це систематично розросталося. Тепер у нас 150 учасників різного віку. Наймолодшому – 9 років, найстаршому – 87», – поділився організатор.

Бури додав, що експедиція має освітній, а також туристичний характер. У ній беруть участь учні, студенти, дорослі особи та пенсіонери. «Є такі, що захоплюються історією, є такі, що не дуже, але хочуть пережити пригоду, провести час із користю, зустрітися із людьми, бо нагод до розмов є дуже багато, також під час зустрічей із українцями», – сказав він.

Перед виїздом в Україну з метою впорядкування польських цвинтарів були лекції для учасників, майстер-класи та рейд шляхами 27-ї волинської піхотної дивізії АК по Люблінщині. Після завершення експедиції планується також впорядкування українських цвинтарів у Польщі, а також збір лампад для цвинтарів і виставка, що документуватиме проект.

Проект «Волинь 2017. РеГенерація 2» втілюється завдяки фінансовій підтримці Сенату РП і Фонду громадянських ініціатив.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром