Студенти ветколеджу слухали про права людини і провели «Трансплантацію серця»

10 Грудня 2015, 20:50
1816

10 грудня Міжнародний день прав людини. Це свято засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше Організація Об’єднаних Націй ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.

З нагоди свята і задля більшого інформування молоді про їхні права й обов’язки в Рожищенському коледжі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького відбулася зустріч працівників районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зі студентами IV курсу. Запрошеними гостями були начальник Рожищенського РСКВІ УДПтС України у Волинській області Ольга Власюк та провідний спеціаліст районного управління юстиції Леся Романенко.

На початку всі присутні переглянули відеоролик про права людини. Згодом Леся Богданівна навела кілька життєвих прикладів, як і коли ми порушуємо права людини в повсякденному житті, а Ольга Миколаївна пояснила молоді, що таке кримінально-виконавча інспекція і над чим вона працює, та закликала хлопців і дівчат, перш ніж зробити вчинок у своєму житті, добре подумати.

1

Директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олег Шварцкоп у невимушеному діалозі запропонував студентам розставити у довільному порядку три пріоритетні для кожного права людини. І як результат – право на життя виявилось основним майже в усіх.

1

Далі була цікава, повчальна і не така вже легка, як може здатися на перший погляд, вправа під назвою «Трансплантація серця». Суть полягала в тому, що група учасників, умовних лікарів, має правильно розпорядитися, кому першому з 9 хворих, які чекають на пересадку органа, віддати перевагу. Й учасники здебільшого ставили першими у списку тих людей, які би принесли більшу користь для суспільства в подальшому житті. Напевно, так зробила би більшість із нас. Але… Але насправді всі люди мають однакове право на життя, і лікарі повинні проводити операції у порядку зарахування хворих до лікарні, звичайно, якщо серед них немає тих, кому операція потрібна терміново.

Дуже приємно, що все-таки на державному рівні працюють такі структури, які несуть у суспільство поняття про права й обов’язки людини, навчають і розказують, де можна отримати допомогу при потребі. Недаремно ж кажуть: «Хто володіє інформацією – володіє світом», тим більше якщо ця інформація про твої ж особисті права.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024