Рожищенський центр зайнятості: безробітним розповіли про легальну трудову діяльність

20 Серпня 2017, 08:00
2876

Днями в Рожищенському районному центрі зайнятості провели профінформаційний семінар.

Право на працю посідає значне місце серед загальнолюдських цінностей. Можливість заробляти собі на життя працею, яку людина сама для себе вільно обирає, є змістом права на працю.

Безробітних ознайомили з тим, що служба зайнятості здійснює цілеспрямовану роботу з легалізації трудової діяльності, ліквідації тіньової діяльності, шляхом реєстрації трудових договорів між найманим працівником та роботодавцем.

Адже без укладення письмового трудового договору працівник позбавлений гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат). Крім цього, не виключено, що з працівника вимагатимуть працювати понад норму (без вихідних, без додаткової оплати праці), можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу.

При цьому працівник позбавлений будь-яких соціальних гарантій, в тому числі права на відпустку (відпустку у зв’язку з вагітністю, пологами і по догляду за дитиною), також не матиме права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань (відсутність страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань).

Також не слід залишати поза увагою те, що відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомоги та субсидій.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є й такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість.

Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводять навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, періодичного медичного огляду.

Учасники семінару після жвавого обговорення негативних наслідків нелегальної зайнятості, прийшли до висновку, що трудові відносини між роботодавцями і працюючими повинні будуватися на законодавчій основі, з дотриманням відповідних соціальних гарантій.

Лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.

Сергій Куц, провідний юрисконсульт Рожищенського РЦЗ 

 

Коментарі
20 Серпня 2017, 12:55
за ті коаійки самі хай роблять..внас країна заробітчан стаа......
20 Серпня 2017, 13:19
Проблема в нас - низькі зарплати в порівнянні з розвинутими країнами. Вроді напахався, а зарплата - мізер. Хватає лише на їжу і комуналку. В цьому найбільша проблема суспільства, а вже офіційно чи ні то другорядна проблема. Але Куц всеодно молодець. Толковий чувак.
20 Серпня 2017, 15:10
як справи із судом по заяві Приходька?<br/>ще не закрили?
20 Серпня 2017, 21:53
Суть справи напишіть
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024