Магія Закарпаття: сонце, повітря і вода

15 Серпня 2017, 07:15
3185

Нещодавно рожищани повернулися із триденної подорожі Закарпаттям.

Цікаві історії про унікальні місця нашої країни журналісту Район.Рожище розповіла організатор поїздки Алла Новосад.

Кам’яне містечко, побудоване без клею та гвіздків, побачили подорожуючі в підніжжі водограю Шипіт, що у Закарпатті. Десять днів будували це містечко двоє майстрів, аби передати велич витворів природи та людини, показати, які багаті Українські Карпати на лише чарівними краєвидами та термальними водами, а й мовчазним камінням, яке змовчує історичне минуле.

«Водами Закарпаття цікавилися наші предки, адже цілющі особливості водних ресурсів великі. Саме тому наш маршрут проходив через геотермальні джерела Мукачева, Косино, Берегова, Велятина, - розповідає Алла Новосад. - Основною особливістю та гордістю родовища є привабливе розміщення на шлейфі залягання мінеральних термальних вод, що проходить через Францію, Італію, Іспанію, Сербію, Хорватію, Австрію, Швейцарію та Балкани. В Україні цей шлейф охоплює Виноградівський та Берегівський райони».

1

За словами співрозмовниці, води Закарпаття цінні за своїм хімічним складом: термальна вода Косина багата на залізо, натрій, калій, фтор, цинк; вода в басейні Берегова високої мінералізації хлоридно-натрієва азотно- вуглекисла; мінералізація вод Велятина складає близько 100 грам cолі на літр води, якщо, наприклад, морська вода має всього три грами на літр. Джерела Велятина привертають увагу підвищеним вмістом брому та йоду(бром має заспокійливі властивості на організм людини).

Термальні води Берегова, Косина та Велятина зустріли наших туристів сонцем, теплом, позитивними емоціями та приємними спа-процедурами.


«Подальший наш маршрут пролягав через старовинну фортецю «Сент-Міклош», яка була свідком однієї з найдраматичніших історій кохання в Європі. Невеличке, тісно оточене гірськими схилами, містечко Чинадієво розташоване на берегах ріки Латориці.

Історія цього селища тісно пов’язана з Мукачевим, від якого його відділяє лише 12 км. Туристів нашої групи вабили до Чинадієво не лише мальовничі простори, а можливість доторкнутись до історії», - веде розмову Алла Олексіївна.

Цьогоріч мандрівників зацікавив хрест, що знаходився у стовбурі 100-літнього бука, який ріс за 7 км від Чинадієва. Лісоруби зрізали дерево - кілька разів зупинялась бензопила. Декілька разів забивали клин, який кожного разу не могли витягнути. Але деревина впала та розкололася на дві частини.


Лісоруби побачили на розколотих частинах зображення Хреста. Частина бука з Хрестом знаходиться у Чинадієвській Греко-Католицькій церкві. Про це дивне явище писали газети «Старий Замок» і «Комсомольська правда». Був репортаж про цю подію на телеканалі «1+1». Рожищенські мандрівники мали можливість прихилитися до цього Хреста, попросити здоров’я для своїх близьких .

 «Замок Берегвар – романтична резиденція графів Шенборнів, який ми відвідали із великим задоволенням, мали можливість зачаровуватися романтичним місцем під назвою Скеля Кохання, з якого відкривається захоплюючий краєвид гірських просторів.

Вежі та стіни Берегвару наче позичені з лицарського роману або казки про чаклунів та героїв. Тож не дивно, що замок любили використовувати як декорацію для зйомок кіно. Тут знімалась казка «Снігова королева» і фільм «Сімнадцять миттєвостей весни», - із захопленням розповідає пані Алла.


Як відомо, колись цей романтичний палац слугував резиденцією та мисливським будинком для шляхетної родини графів Шенборнів. На санаторій він перетворився лише 1946 року, коли у цих краях не лишилось і натяку на аристократів. Архітектори прагнули відтворити казкові палаци. А романтичне Джерело Краси приваблює до себе туристів.

«Надзвичайно цікаве, колоритне містечко Мукачево ми відвідали із захопленням, адже на горі підіймається з віків велична і неприступна фортеця, яка назавжди залишиться однією з найкрасивіших історико-архітектурних пам’яток Закарпаття XIV-XVII ст. Держави, імперії, повстання, інтриги та чвари, штурми і облоги – це історія замку Паланок. Свою назву – «Паланок» - замок бере від так званого паланку – дубового частоколу, яким були укріплені рови навколо замку в XVII ст», - каже Алла Новосад.


 Їхня подорож проходила через великий районний центр Закарпатської області місто Хуст, що славиться руїнами замку та цвітінням сакури.

 Відвідали і центр лозоплетіння – Ізу, придбали на згадку сувеніри.

«А якими приємними враженнями переповнювалися душі, коли завітали на страусину ферму, мали можливість споглядати за великими кількарічними та місячними страусами. Або ж Центр бурих ведмедів… Вони нас розважали «на гойдалці» або ж «купанням» у невеличкому озері», - ділиться своїми враженнями Людмила Романюк.



1

1

Канатна дорога в Міжгір’ї приманила неповторними краєвидами гір та полонин, могутніми ріками та потічками, солодкими плодами ожини та суниць.

«Надзвичайні враження справила на нас зустріч із озером, яке належить до 7 чудес України - озеро Синевір. На території Закарпаття розміщено 32 озера, але найпривабливішим і найчарівнішим вважається Синевір, яке одночасно є найглибшим і найбільшим озером України.

Це візитна картка Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м. над рівнем моря. Існує легенда, згідно з якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито , за наказом підступного графа», - додає Ірина Клімович.

Насправді ж Синевир утворилося у післяльодовиковий період, близько 10 тисяч років тому. Глибина озера – 8-10 м. Проте місцями найбільші глибини Синевиру сягають до 22 м. Це навіть більше, ніж в Азовському морі, найглибше місце якого -- 14 м.

Існує думка: якщо обійдеш навколо озера, то будеш щасливий.

Всі мандрівники групи радісні та щасливі тим, що долучилися до природних багатств нашої України – термальних джерел – Косино, Берегово, Велятино, спробували мінеральні та джерельні води Карпат, познайомилися з історичними пам’ятками, сповнили свої душі красою та неповторністю.

Тож і ви, шановні читачі, подорожуйте Україною та відкривайте для себе унікальні та цікаві місця. Вдихайте життя на повні груди та будьте щасливими!









Читайте також про подібні поїздки рожищенців в матеріалах «Як рожищани подорожували»«Рожищенські мандрівники: «Не треба їхати в Європу, аби побачити красу» та «Як рожищани подорожували Карпатами».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39