«Мама Аліна», - так називають жінку рожищенські АТОвці

11 Серпня 2017, 08:30
4268

Переживши важке поранення сина, вона донині залишається захисницею і для чужих дітей, які пройшли пекло неоголошеної війни на сході України.

«Чудовий ранок початку тижня зіпсовано. Ну що ж, «хороші» люди, ну ніяк ви не хочете вирішувати проблеми «атовців» мирним шляхом. Чекайте війни!».

Подібні записи – нерідкі на сторінці Аліни Кривов’язюк у соціальній мережі, – йдеться в газеті День.

У містечку Рожище не забули торішньої історії, коли колишні воїни «кинули» владу на самоті під час урочистого концерту з нагоди Дня захисника України. Це відбулося, як пояснила потім Аліна (вона – секретар районного об’єднання учасників АТО) через ігнорування владою смолоскипної ходи в пам’ять загиблих героїв.

До зали, де відбувалися урочистості, вони все ж прийшли, бо військовий комісар мав нагородити – посмертно – одного із загиблих. Не вийшли, і коли вітала голова райдержадміністрації, бо нагороджували важливих для «атовців», як каже Аліна, людей – волонтерів. І після цього – вийшли.

«Коли хлопці зібрались на площі для урочистої ходи, то ви, царі, навіть не підійшли і не привітали їх зі святом. У переддень Дня Незалежності України, коли були присутні у нас на зборах, ви не запросили цих хлопців на захід до Дня Незалежності. Хоча, дякуючи їм, ви спокійно спите в своїх ліжках, притулившись, хто до своїх чоловіків, хто до своїх дружин, хто обійнявши свою дитину», – Аліна ніколи не кривить душею, звертаючись до влади.

І каже, що буде стільки часу працювати в організації із захисту «атовців», скільки їй дозволять вони самі: «Я працюю на заводі Кромберг в чотири зміни, і весь вільний від роботи час проводжу в офісі організації. За це ніхто мені ні зарплати не платить, ні допомагає. Вона мені не потрібна. Але я за своїх хлопців «перегризу» вам горла, якщо ви станете поперек їхньої дороги!»

***

Аліні Кривов’язюк – тільки 40 років. Але «мамою» її називають не лише троє власних дітей, а й колишні солдати, які пройшли через пекло неоголошеної війни на сході України, навіть її ровесники. По-материнськи вона їх захищає, по-материнськи й посварить. І чужу дитину (навіть якщо це вже зрілий чоловік) захищає так само, як би кожна мама захищала свою.

«З ними треба просто говорити, просто їх слухати. Із війни вони повертаються в паралельний світ, де не завжди їх хочуть розуміти. На початку цієї неоголошеної війни було зовсім інше ставлення  до тих, кого кинули в пекло, яке вони пройшли з гідністю; вони страждали, аби у нас тут був мир, і ворог не дійшов сюди.

Тоді в тилу їм віддавали, як кажуть, останнє. Я прийшла в організацію, бо бачила, як хлопцям, котрі реально були в боях, доводиться потім добиватися посвідчень, пільг, які їм належать за законом. Це наш обов’язок, суспільства, влади все це їм забезпечити. Я б взагалі хотіла, щоб кожен пройшов війну і став учасником бойових дій. Хай би не було ніяких  пільг «атовцям» взагалі, але щоб «атовцями» були ми всі. Тоді б розуміли», – каже Аліна.

Тому вона разом зі своєю родиною працювала й у рожищенській «Самообороні», потім була головою об’єднання батьків учасників АТО, а тепер працює в районному об’єднанні учасників АТО.

«І знову 51-а бригада. Для того щоб виплатити матеріальну допомогу хлопцям, які були в полоні, вони мають дати підтвердження свого перебування в полоні. У двох хлопців таких документів не було. Вони зробили звернення у військову частину. Одному відповідь прийшла з підтвердженням про перебування в полоні, а іншому – ні. Він місяць був у тому пеклі, його звідти забирали точно не я з вами, а  відповідні служби, а документів – нема. В цього «атовця» втрачені всі документи.

Ви ж знаєте, що сепаратисти робили з їхніми паспортами, військовими квитками тощо. В цієї людини й посвідчення УБД нема. Він звертався в частину – відфутболили, жінка теж зверталась – та ж історія. А тепер скажіть ви мені – це хлопці самі повинні оббивати пороги?!! Чи військкомати, військові частини?.. На цей час я не в районі й навіть не на Волині, але коли приїду – будемо трусити».

У цьому емоційному, але справедливому монолозі – вся Аліна, те, чим вона переймається.

***

Однієї ночі матері наснився сон, наче посеред кімнати в їхньому домі – пташеня. Воно розгублено роздивлялося навсібіч, а за ним чатувала кішка. Мати у сні взяла це пташеня і поклала його в гніздо до великої птахи, біля якої вже тулилися пташенята.

Десь у той час, у ті дні її син не зміг виїхати з побратимами на завдання, бо поламалася машина. Він дзвонив і скаржився, як та машина його вже задовбала, бо через неї залишився на місці дислокації. А побратими поїхали, і багато з них так і не повернулися назад або були поранені.

Сон, який наснився тоді, Аліна до деталей пам’ятає донині. Як і слова сина: «Передай мені трішечки щастя», сказані ним у відповідь на її запитання, що ж передати з дому. Володимир Кривов’язюк служив у 24-й яворівській бригаді, повістку в армію отримав у жовтні 2013 року. Підписав контракт, бо хотів у майбутньому стати військовим.

Вивчився на водія-техніка, у березні 2014-го уже рив окопи на Сумщині. Красний Лиман, Ямпіль, Сєверодонецьк, Миколаївка, Кримське – це не весь перелік «гарячих точок», де він не раз дивився в очі смерті... Отримав таке важке поранення, що міг втратити руку, і дякувати Богу, що його відібрали для лікування в госпіталі бундесверу в Гамбурзі... А йому було тільки 20.

Для газети Аліна відібрала знімок, який я й очікувала. Це фото її онучки Олександри, яку в родині ласкаво називають «бубочкою». Якось так склалося, що нема у матері спільного знімка з сином, коли лікувався, було не до фотосесій. Немає й знімків з «атовцями», які б підходили для газети. Не позувала ніколи. А ось «бубочка» – це не тільки  родинна радість, а й підтвердження того, що війни мають закінчуватись, діти народжуватись, а люди – спілкуватися одне з одним, а не ворогувати.

Невістка Кривов’язюків, дружина Володі, – з Донеччини.

Наталія МАЛІМОН
Коментарі
11 Серпня 2017, 17:26
Молодець.ОТ НА ТАКИХ МАТЕРІВ потрібно рівнятися.Ще додам,що і мама покійного Сашка Плоцедима так приємно ,привітно відноситься до хлопців,що були і є в АТО..Важкий і безкорисний труд.Недоспані ночі...А щодо хлопців.які оббивають пороги,Це немає слів.як забирати посеред ночі-було кому,а от поклопотатися-нікого.от добре.що я така мама Аліна,є Василь Нагорний ,Сомооброна.яка була завжди поруч.коли була потреба в одязі ,харчах.І ніхто ж ніколи не відмовив.Велика вам дяка,пошана.Хай Господь береже..Такі і будуватимуть нашу державу з кореня і до величі))))Дякую усім вам..А бубочці рости щасливою,чудовою дівчинкою,яка ніколи не знатиме про страхіття війни
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024