Пригоди техаського волонтера у Рожищі

08 Серпня 2017, 22:22
4760

«У Рожище приїхав волонтер», - на сьогоднішній день, ця фраза звучить доволі звично і буденно.

Адже протягом останніх трьох років в нашій країні точиться війна і для кожного українця слово волонтер є невід’ємною частиною цих подій.

Але в наш райцентр приїздив волонтер з Далласу (Техас), який виконував просвітницьку місію в підлітковому мовному таборі «TimeLine 2.2» (Територія 2.2), що діяв у селі Ільці на Закарпатті.

Там і познайомився рожищанин Василь Ходзінський з Randy Guttridge. На вихідні американський волонтер, котрий став для юнака другом, разом із товаришем із Луцька Пашею Якобчуком, навідалися до нього в гості.


Ренді – підприємець, а ще пастор баптистської церкви у своєму місті. Одного разу друзі з України запросили його волонтером в табір до Любешова. Він не відмовив. І ось уже в 2017 році здійснив одинадцяту поїздку в нашу країну.

Спочатку їхав для того, щоб познайомитися з нашою культурою, поспілкуватися з дітьми англійською, провести з ними різні заняття, реалізувати спільні проекти, розповісти про свою батьківщину і тамтешні звичаї. Приїхав і щиро закохався в наш край та знайшов нових друзів.

Каже, що ми за своєю рутиною не помічаємо наскільки у нас чудова та багата земля. У нас панує спокій на відмінну від міста в якому він живе. Ренді зауважує: діти скрізь особливі, але українські підлітки мають добре серце, відгукуються на прохання про допомогу та вміють підтримати один одного.

Чоловік захоплюється спортом, зокрема футболом. Свого часу навіть тренував дітей з цього виду спорту. Коли має вихідні, вирушає з друзями на стадіон - вболівати за улюблену команду. За словами Ренді, спортивні стадіони у нього на батьківщині є навіть у найменших населених пунктах. Американці люблять спорт і активно його розвивають.


«В Україні люди здоровіші, бо їдять борщ, вареники, шашлик та сало з часником, - посміхаючись розповідає Ренді. – А у нас більше фаст-фуд, який шкодить здоров’ю».

В розмові торкаємося теми війни: Ренді зазначає, що в Америці про це мало знають. Але щиро жалкує про те, що три роки тому тодішній президент Обама не достатньо допоміг Україні.

«Це жахливо, що у вас забрали Крим. Крим – це Україна. Я впевнений - Україна переможе!», - щиро промовляє американець.

Прогулюючись вуличками нашого міста, Ренді відвідав стадіон «Колос», побував біля пам’ятника Богдану Хмельницькому, подивувався знаменитому рожищенському «паровозу», побував у храмі. Гість зізнається, такі маленькі містечка йому до вподоби, бо тут живе спокій та затишок.

«Ваше місто запам’ятається мені доброзичливими, привітними людьми,  спогад про нього я збережу в своєму серці», - на прощання зауважує наш співрозмовник.


Щирий, усміхнений американський волонтер радить українцям, не поспішали виїжджати за кордон, не шукали щастя в іншій країні, бо маємо під ногами благословенну землю, даровану Богом.

«Квітка, яка зросла  на одній землі, не буде квітнути на іншій…», - додає Ренді.

Можливо, не всі слова Ренді нам вдалося перекласти стовідсотково правильно, але одне можна сказати точно – такі люди, як він, рідкість в наш час. Бо не всі можуть віддавати більше, ніж отримувати. Дарувати знання та любов, керуючись покликом душі та серця.




 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024