Іванчиці - село, серпанком оповите

03 Серпня 2017, 17:50
7137

Одним із основних напрямків роботи Іванчицівської бібліотеки є краєзнавча робота.

Це не тільки пропаганда краєзнавчої літератури, видача довідок. В бібліотеці оформлено виставку «Волинь – земля батьків священна», для дітей – тематична полиця «Історії Волинського краю».

На Волині довгий час творив відомий ірландський майстер садово-паркового мистецтва Діонісій Міклер, який створив прекрасний парк у стилі «ампір» у селі Іванчиці. Єдиним свідком цього парку залишилася 350-річна липа серцелиста. Велика подяка від бібліотеки і жителів Іванчиць за організацію прибирання біля липи депутатам сільської ради В’ячеславу Семенюку та Олександру Дмитруку.   

Село Іванчиці славиться те тільки липою, а й талановитими людьми. Картини самобутнього художника Івана Ярощука «Ірод», «Голгофа», «Мати Божа з голубами», «Портрет Шевченка» зберігає родина, а його листи з сталінської тюрми, написані грамотно з віршами і малюнками, сестра Марія зберігала більше сорока років.

В одному із своїх листів до сестри писав: «Добрий день, краю мій рідний, куточок тепла! Добрий день, далека хатино, сестричко моя».


Зараз їх копії опубліковані в книзі випускника Іванчицівської школи Олега Романюка «Шедеври написані рукою і серцем». Його племінниця Віра у вірші, присвяченому своєму дяді, писала: «Мав дар художника, письменника, поета, що на душі, в словах і фарбах виливав».

Також вона в своєму вірші, присвяченому розстріляним юним хлопцям із Іванчиць в Луцькиій тюрмі 23 червня 1941 року, писала: «Ніхто з них не думав вмирати, хотілось жити в рідному краю, ростити хліб і землю обробляти. Були всі молоді вродливі і відважні… Спіть вічним сном безсмертнії герої, слава про вас хай йде з роду в рід». Записи спогадів Надії Семенюк і Олександри Романюк про ці страшні події зберігаються в бібліотеці.

Жителі села вдячні священику Степану Іваничко, який зробив великий внесок у відбудову Храму «Всіх Святих».


В Іванчицях народився і проживає Носарчук Леонід Михайловий  колишній вчитель фізичної культури, майстер спорту з легкої атлетики, чемпіон України по бігу на дистанції 100-200 м.


Великих успіхів у спорті здобули Олександр Грилюк і брати-футболісти Ігор і Дмитро Дмитруки.   




Діти нашого села мали змогу доповнити свої літні канікули цікавою подією – «Читальний зал під іванчицівською липою», на якій вони дізнались про історичні скарби нашого села та ознайомилися з книгами Олекси Хведів «З ласки Божої», Олега Романюка «Шедеври написані рукою і серцем», Надії Синя «Іванчиці: село, серпанком оповите». 



Лілія Романюк, бібліотекар с. Іванчиці

Коментарі
04 Серпня 2017, 02:09
Дуже жаль що Іванчиці буде Луцьким районом
04 Серпня 2017, 15:53
не буде
04 Серпня 2017, 18:07
Ліля Василівна, дякую за гарно підготовлений матеріал, багато дізналася цікавого про село. А Синя Надія це моя вчителька.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024