Як на Волині компенсують пільгові перевезення поїздами

28 Липня 2017, 13:55
1463

Вирішити питання компенсації за пільгові перевезення пасажирів залізничним транспортом у Волинські області намагались під час наради під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Степанцова 26 липня.

Про це інформує ВолиньPost.

За словами в.о. начальника виробничого структурного підрозділу «Рівненська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Івана Якименка, така потреба виникла, так як у 2016 році за пільгові перевезення не було компенсовано жодної гривні. Це своєю чергою, як відзначив Іван Миколайович, пов’язано з податками, які сплачуються у Рівненську область.

Відповідно прозвучала пропозиція, щоби ці податки сплачувалися у бюджет Волинської області, аби місцеві бюджети мали надходження та могли із цих надходжень здійснювати компенсацію. Такий варіант й механізм його реалізації обговорювали під час наради. Варто додати, що для цього був запрошений заступник начальника головного управління ДФС у Волинській області Богдан Шинкарчук.

Для прикладу Іван Якименко озвучив кілька цифр. За його словами, у 2015 році залізничним транспортом у Волинській області перевезено близько 500 тисяч громадян на суму 7,5 млн грн., з яких компенсовано 2,5 млн грн. (34 %). В той же час у Рівненській області перевезень здійснили на 7,1 млн грн., компенсували з яких 5,2 млн грн. (77 %). У 2016 році у Волинській області компенсації не було взагалі, в Рівненській – з 8 млн грн. компенсували 835 тис. грн. (10 %). 

- Якщо взяти усю Львівську залізницю, то за 2016 рік було перевезено 92, 9 мільйона гривень і компенсовано 2,3 мільйона гривень, тобто 3 відсотка від загальної суми. Це в тому числі і Волинська область. Зараз у нас 2017 рік, якщо говорити щодо Волинської області, то за 6 місяців у нас перевезено на 4 мільйони 554 тисячі гривень. На сьогоднішній день компенсації немає ніякої, - поінформував Іван Миколайович.

Також відзначили, що в цілому по регіональній філії «Львівська залізниця» уклали 28 договорів, якими передбачено кошти в сумі 9 млн 891 тис. грн. В липні 2017-го року уже отримали 493 тис. грн., а з початку року отримали 3 млн 36 тис. грн. 

У розрізі областей ситуація склалась таким чином: у Львівській області уклали договорів на 5 млн грн. і отримали компенсації 1 млн 969 тис. грн., у Тернопільській області договорів уклали на 1,5 млн грн. і отримали компенсації 775 тис. грн, у Рівненській області договорів уклали на 392 тис. грн., компенсації отримали 130,3 тис. грн., у Івано-Франківській області – уклали договорів на 130 тис. грн., компенсація становить 93 тис. грн., у Закарпатській області уклали договорів на 970 тис. грн., з яких компенсували 67 тис. грн.

Відтак, в межах Львівської залізниці з «нулями» залишаються Чернівецька область і, на жаль, Волинська.

Щодо питання компенсації податку на доходи фізичних осіб, то він може компенсовуватись як за місцем реєстрації юридичної особи, так і за місцем розташування будь-якого структурного підрозділу. В цьому випадку це залізничні станції, які мають юридичну адресу і визначену кількість працівників, з доходів яких можна ці кошти компенсовувати.

Тому в.о. начальника виробничого структурного підрозділу «Рівненська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» озвучив інформацію щодо орієнтовних сум, які можливо буде компенсувати з розрахунку за ІІ півріччя 2017 року, позаяк І півріччя вже минуло. 

- Щоб ви розуміли по цифрах, то я назву цифри ПДФО за півроку недоотриманих коштів та цифру пропонованої компенсації на 2017 рік. Цифри пропонуються у наступному розрахунку: там, де ПДФО більше, а напрацювання менше, то там пропонується цифра в межах напрацювання щодо пільгових категорій. Там, де цифра ПДФО йде менша, а напрацювання щодо пільгових категорій більше, то пропонується цифра в межах ПДФО, яке ми можемо вам перерахувати, - пояснив Іван Якименко.

Відтк, Володимир-Волинський район: 749 тис. грн. – це можливе ПДФО, недоотримані кошти за 6 місяців 240,5 тис. грн., пропонується 481 тис. грн. компенсації. 

Ратнівський район: ПДФО – 73 тис. грн., недоотримані кошти – 20,5 тис. грн., пропонується 41 тис. грн. компенсації. 

Іваничівський район: 172 тис. грн., недоотримані кошти – 108 тис. грн., пропонується 172 тис. грн. компенсації. 

Турійський район: 168 тис. грн., недоотримані кошти – 97,7 тис. грн., компенсації пропонується 168 тис. грн. 

Любомльський район: 528 тис. грн., недоотримані кошти 81 тис. грн., пропонується компенсації 162 тис. грн. 

Ковельський район: 331 тис. грн., недоотримані – 321,4 тис. грн., пропонується 331 тис. грн. компенсації. 

Місто Ковель: ПДФО – 1 млн 478 тис. грн., недоотримані кошти 684 тис. грн., пропонується 1 млн 368 тис. грн. компенсації. 

Старовижівський район: ПДФО – 59 тис. грн., недоотримані кошти – 27,5 тис. грн., пропонується 55 тис. грн. компенсації. 

Луцький район: ПДФО – 132 тис. грн., м. Луцьк – 547 тис. грн., недоотримані кошти по місту і району – 2 млн 510 тис. грн., пропонується їх розділити на Луцький район і місто Луцьк відповідно до того, як перераховується податок: Луцький район – 132 тис. грн., м. Луцьк – 547 тис. грн. 

Горохівський район: ПДФО – 196 тис. грн., недоотримані кошти – 62,7 тис. грн., пропонується 125,4 тис. грн. компенсації. 

Ківерцівський район: ПДФО – 429 тис. грн., недоотримані кошти – 250,7 тис. грн., пропонується 429 тис. грн. компенсації. 

Рожищенський район: ПДФО – 93 тис. грн., недоотримані кошти – 76,5 тис. грн., пропонується 93 тис. грн. компенсації. 

Маневицький район: ПДФО – 219 тис. грн., недоотримані кошти – 73,1 тис. грн., пропонується 146 тис. грн. компенсації. 

Якщо взяти повністю по Волинській області, то за півроку пропонується перерахунок 5 млн 174 тис. грн. Фактичне напрацювання за 6 місяців 4 млн 554 тис. грн., за рік орієнтовне напрацювання становитиме 9 млн 108 тис. грн. Тому пропонується компенсація у розмірі 4 млн 250 тис. усього. Це 46,6 відсотків від загальних річних пільгових перевезень. 

У разі погодження такої співпраці, за його словами, потрібно лист від голів районних державних адміністрацій на ім’я директора регіональної філії «Львівська залізниця». В подальшому цей лист направляється в дирекцію, де напишуть відповідну резолюцію. З моменту підписання дається розпорядження щодо структури залізниці і кошти перераховуються на ті рахунки, які будуть вказані у листі. 

Аби дізнатись чи можливо такий механізм реалізувати, до слова запросили заступника начальника головного управління ДФС у Волинській області Богдана Шинкарчука, який дав позитивну відповідь. Зокрема, Богдан Миколайович підтвердив, що податки з доходів фізичних осіб можна сплачувати як за місцем реєстрації, так і за місцем здійснення діяльності.

Тому перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов запропонував такі наміри зафіксували меморандумами з кожним районом. Окрім цього, необхідно зробити своєрідну інструкцію для районів, аби це реалізувати практично.

- Перше – ми укладаємо меморандуми, де описуємо повністю загальну співпрацю. І друге – це інструкція для конкретної реалізації. Укрзалізниця займається питаннями оформлення цього податку на місцях, райони і міста займаються оформленням компенсації за схемою, яку ми їм опишемо, - резюмував Олександр Борисович.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39