День хрещення Київської Русі – України

28 Липня 2017, 08:00
4793

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

Сьогодні протоієрей храму святого великомученика Дмитрія Солунського, Дмитрій Теравський розповість читачам Район.Рожище про історичне значення Дня хрещення Київської Русі – України.

****************************

На початку 987 У Візантійській імперії полководець Варда Склір підняв заколот проти правителя. На боротьбу з ним був надісланий інший воєначальник – Варда Фока, який в свою чергу, теж підняв заколот і оголосив себе імператором. Варда Фока взяв в облогу міста Авідос та Хрисополь  і планував йти на Константинополь. За таких умов візантійці змушені були шукати військову допомогу. І вони попросили допомоги у Києва.

В 987 році був укладений договір про військову допомогу Візантії з боку Київського князя. Умовою укладення угоди Київ висунув вимогу віддати заміж за князя Володимира сестру імператора Ганну. Візантійці змушені були погодитись, але висунули свою вимогу, щоб князь Володимир прийняв Хрещення.  

На таких умовах і була укладена угода. Треба зазначити, що візантійський імператорський двір славився своєю гординею і візантійських царівен не видавали заміж за представників варварських народів навіть коли ті були хрещеними. Тож умови цього договору були нечуваними, але становище імперії було настільки важким, що гординя відійшла на другий план.

Князь Володимир негайно відправив своє військо на допомогу, а от царівну Ганну імператор у Русь відправляти не поспішав. Підозрюючи, що умову про одруження з царівною можуть порушити, князь Володимир вирушає у похід на Херсонес, що належав Візантії, і завойовує його.

Після погрози, що так може бути і з Константинополем, імператор відправляє до Херсонесу царівну Ганну, священнослужителів і християнські святині. Там же у Херсонесі князь Володимир приймає Хрещення і бере церковний шлюб з царівною. Повернувшись до Києва Володимир переконує прийняти християнство спочатку киян, а потім і всю Київську Русь.

Така історична складова цієї події, але кожна віруюча людина розуміє, що всі ці події не були випадковими. Бог  Своїм Провидінням вів наших пращурів до світла християнства. І саме завдяки тому, що Господь вивів русичів з темряви ідолопоклонства, ми перестали бути варварами і стала європейським народом, більше того ми стали Святою Київською Руссю.

Справа не лише в тому, що через родичання з Візантією ми увійшли у спільноту тодішніх цивілізованих країн, а й у тому – і це, на мою думку, головне – що змінились моральні цінності всього народу.

Минуло лише століття з часу Хрещення Русі і  князь Володимир Мономах у своєму "Повчанні” заповідає дітям не забувати бідних, обдаровувати сиріт, віддавати належне вдовам, відвідувати хворих, молитись за померлих, проявляти гостинність, не вбивати.

Тобто те, що тепер називають загальнолюдськими цінностями, прийшло на Русь саме з Хрещенням. З Хрещенням прийшла до нас і письменність, адже святі Кирило і Мефодій саме для проповіді Слова Божого склали кирилицю.Хрещення стало каталізатором розвитку архітектури та живопису. Перерахувати все не можливо, та й не потрібно. Головне - не втратити всіх цих здобутків.

Адже в наші дні стає модним відродження різних язичеських обрядів. У Києві навіть Перуна знову встановили. Все це подається, як відродження нашої старовини. Але якби хтось маючи хворобу очей і після лікування прозрів, то чи захотів би він знову стати сліпим на знак поваг до свого минулого? Навряд. Але ж язичество це і є духовна сліпота.

Духовенство району щиро вітає вірян із річницею Хрещення Русі і днем пам’яті святого великого рівноапостольного князя Володимира та закликає всіх берегти ті надбання, які ми отримали через Хрещення.  Берегти їх у особистому так і у громадському житті. І нехай завжди з нами буде благословення Боже!

Коментарі
28 Липня 2017, 13:50
Дякую за змістовну розповідь. Але ж було Хрещення РУСІ,а де взялася приставка "Русі-України????
28 Липня 2017, 14:14
Хрестили народ і це було в Киіві а те зо росіяни привикли тягнути на себе рядно то це всі знають. Амінь.
29 Липня 2017, 00:06
Оскільки УПЦ (МП) підпорядкована РПЦ (церкві іншої держави!) - то, як би Вам цього не хотілось, вона не є і не зможе бути самостійною у своєму управлінні! І Патріарх Московський не перестане бути для неї і для Вас &quot;великим господином и отцом&quot;!<br/>А на скільки УПЦ МП самостійна взагалі?Відсутність помісного статусу не дає УПЦ МП офіційного права спілкуватися із повнотою вселенського православ'я поза Московським Патріархатом. УПЦ МП не має права відкривати власні закордонні парафії та свої подвір'я й монастирі у святих місцях, чи при інших предстоятелях – вони мають бути підпорядковані лише Москві. ЗАПИТАННЯ Чи плануе упц мп робити <br/> хоч якиїсь крок до автокефалії бо неможе бути церква в церкві як тіло в тілі?????
29 Липня 2017, 00:11
Для українців Іван Степанович Мазепа національний Герой. Для московитів І Мазепа ворог і зрадник. ..і по сьгоднішній день московський патріархат проклинає великого Українця..яке ставлення мп до гетьмана Мазепи?
29 Липня 2017, 00:16
Яке ставлення упц до Андрія Боголюбського?
29 Липня 2017, 01:27
До кого адресовані запитання? До читачів, чи до редакції, чи може до автора статті? Питання по-перше не в тему, а по-друге не на ту по адресу.<br/>Не каламутьте і без того не зовсім чисту воду. <br/>Такі запитання ставити потрібно у Києві зовсім іншим людям.
29 Липня 2017, 02:31
це рубрика духовні бесіди??Я дотримуюсь норм християнської етики .Запитання до автора статті і воно в тему ,Стосується Руси_України..В статті вище написано&quot; Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.<br/>При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.<br/>Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь.&quot;В чім проблеми?? Можливо не зручні запитання для упцмп??Чи на них нема відповіді?
29 Липня 2017, 02:48
А ви впевнені, що автор статті читає ваші коментарі і запитання? Я ні.
29 Липня 2017, 02:59
Тобто автор статті написав запитуйте і сам не читае запитвння??Ясно)))А я то думав що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для нас запитання, які виникають у кожного читача.Цитую з вище вказанної статті))
29 Липня 2017, 11:26
Боголюбський зараз в Польщі на заробітках
29 Липня 2017, 11:30
Якби, Ви хотіли поставити запитання , то , читайте зверху, відіслали його на на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди». Тому, що це відповідь не одним словом.<br/>А Ви просто провокатор і троль. Мир Вам, друже!
29 Липня 2017, 11:31
&quot;Запитуйте&quot; написала редакція, а не автор статті.
29 Липня 2017, 14:15
Це не особисте питання ,щоб я надсилав на електронні пошту,як зазначено в вищевказаній статті..Не перекручуйте написанного.
29 Липня 2017, 14:28
.Суздальській князь Андрій Боголюбський, зібравши московсько-суздальські племена 8 березня 1169 року (на другий тиждень великого посту) віроломно напав на Київ. &quot;Як дика орда лютували суздальці у граді. Два дні – оповідає літописець – грабували вони і палили будинки мордували громадян...старих та дітей убивали без жалю, руйнували церкви та монастирі, забирали книжки, ризи, дзвони...&quot;. Пограбувавши Київ, він украв з Вишгороду святу ікону Божої Матері, що мала велику чудотворну силу і за приданнями допомагала боронити Київ від ворогів. Андрій вивіз усе награбоване в свої землі, де був убитий своїми ж подільниками Анібалом та Іокімом, що не погодились з розподілом краденого. Посол від Андрія – Феодор через 8 місяців після спалення Київа привіз великі багатства у Константинополь до Патріарха і за те отримав титул єпископа Ростово-Суздальського. Єпископ Феодор скористався високим церковним званням і владою в міру своєї духовності і освідченості. З свідчень автора Історії Государства Російського Н.М.Кармазіна: &quot;Он (єпископ Феодор) мучилъ людей въ селахъ; даже распиналъ некоторихъ, вижигалъ глаза, резал языки, единственно для того чтобы присвоить себе ихъ достояние&quot;. <br/>Андрій Боголюбський Канонізований Російською Православною Церквою близько 1751 у лику благовірного!Від тих часів тягнеться історія відходу московської Церкви від Вселенських православних канонів..І моя запитання тож яке ставлення упцмп до цього князя,,чому він на іконостасах???
29 Липня 2017, 15:54
Якщо ви вимагаєте відповіді саме конкретно від автора статті, яким є Дмитрій Теравський, то будьте ласкаві і самі назватися. Чому пишете анонімно??? Чого боїтеся??
29 Липня 2017, 17:12
Мир, Вам, друже!
29 Липня 2017, 18:26
&quot;Запитуйте&quot; написала редакція, а не автор статті.
29 Липня 2017, 18:30
Дмитрій Миколюк М Рожище і що далі??Тепер запитати можна??))))
29 Липня 2017, 20:13
І навіщо обманювати???? Нема такого в Рожищі???
29 Липня 2017, 20:15
Хто знає таку людину????
29 Липня 2017, 22:00
А якого Ви віросповідання?
29 Липня 2017, 23:12
Не було хрещення Київської Русі . Було хрещення Русі. &quot;Київська Русь&quot; пропагандистський комуністичний штамп. Якщо була Київська Русь, то була і Московська, а отже ми один народ і т. д. і т. п.<br/>Якщо читати літопис святого Нестора, то Володимир хрестив киян в Почайні, а не в Дніпрі як це стверджують московські брехуни.Це означає що ніякої &quot;общей купели &quot; у нас не було. Це ще один штамп.І таких пропагандиських штампів в Церкві хоч греблю гати. Прикро що такий молодий священик Дмитрій Теравський мислить штампами.
29 Липня 2017, 23:16
Короче, кому не ясно?? Читач чи то Дмитрій Миколюк, чи то той самий активний штунда - одна і та ж людина, а насправді троль. В нього навіть стиль однаковий. Просто не звертайте уваги на його недолугі коменти і все. Це той самий штунда якому імпонують баптисти))))
30 Липня 2017, 01:45
я віруючий упцкп
30 Липня 2017, 01:57
Русь була тільки одна Київська ..Держава з назвою Московія царь Петро перейменував в Росію аж в 18 столітті, в 1721 році.Вкравши назву щоб присвоїти історію України русі..В середні віки всі картографи Європи писали і проводили кордон Європи уздовж кордонів Русі (Русь - це територія нинішньої України !!!) Московія - улус, зі своїми фінськими народами, завжди була складовою Орди і її Європа справедливо відносила до Азії.Катерина II, після окупації останнього вільного Руська Держава-Велике Князівство Литовського (тепи Білорусі.) У 1795 р, свій наказ велів назвати угро-фінські племена Московія якийсь великороси, а українці - справжні русичі - малороси!Псковська, Новгородська, Смоленська Області Росії, - це колишні слов'яно-руські князівства і до угро-фінської Московії не мали ніякого відношення, поки Московія-Орда НЕ окупувала їх в 1462 відповідно, в 1478, і в 1654 роках. А в інших областях РФ (Московии) ніколи не мешкали слав'янські племена і народи..
30 Липня 2017, 02:06
1187р перша згадка Україна, а от перша згадка Росія 1721..запитання))?? кого вона була окраїна як тоді ще росії небуло?? ))З 1187-го минуло 825 років. Історики й досі сперечаються щодо походження і тлумачення слова «Україна». Існують такі версії: слово «Україна» йде від слова «край» — «кінець», що означає «погранична територія» або «межівна земля»; слово «Україна» походить від дієслова «украяти», тобто «відрізати шматок землі від єдиного загалу»; назва «Україна» має джерелом слово «раїна» (рай); слово «Україна» бере початок з назви слов'янського племені «укрів», що проживало на тій землі; ще одне тлумачення — сполучення слів «країна» з прийменником «у».
30 Липня 2017, 02:16
Що відкрили шановний фейс -бук і мене там нема???так я не зареестрований
30 Липня 2017, 16:35
Цікаво, а яке відношення до публікації мають ваші запитання? Ніякого. Хочете показати, який ви розумний, позмагатися у релігієзнавстві із священиком, - вибирайте інший майданчик для дискусії і не надокучайте простим відвідувачам. Викличіть його на якийсь відкритий диспут і насолоджуйтесь.
30 Липня 2017, 18:53
Не було жодної&quot; Київської Русі &quot;. На всіх картах і літописах вона називалась Русь. Якщо була одна Русь Київська ,як ти читачу пишеш, то ти просто підіграєш московській пропаганді. Це значить що була Русь Київська,а відповідно Московська та Біла. А починаючи нести ахінею про те що хтось в когось вкрав історію, це така сама маячня як і в московитів.
30 Липня 2017, 22:40
Кепісти спорять одне з одним хто краще історію знає) а бабтисти підгавкують) знайшли друг дружку...
31 Липня 2017, 03:38
в принципі ви праві русь була тільки одна.. ви мене не зрозуміли
31 Липня 2017, 03:41
ходите шановний в секту Гундяева той ходіть..якщо нема що написати то краще не пишіть
31 Липня 2017, 04:57
Ходите шановний в секту Денисенка то й ходіть.. І придавіть свою жабу)))
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024